Skip to content

Ali lahko avtomobilsko zavarovanje in registracijo podaljšamo na daljavo?

Pisali smo že o tem, da se tehnični pregledi prenehajo izvajati in se prometna dovoljenja podaljšajo do 16. aprila. Zdaj je vlada izdala nov odlok na to temo in tako se prepoved izvajanja tehničnih pregledov podaljša do 16. maja, veljavnost prometnih dovoljenj pa se podaljša do 16. junija. Kaj vse se še skriva za tem odlokom?

Po starem odloku se je tako veljavnost prometnih dovoljenj kot prepoved izvajanja tehničnih pregledov podaljšala do 16. aprila. Z novimi spremembami, ki veljajo od danes naprej, pa se prepoved izvajanja tehničnih pregledov podaljša do 16. maja, veljavnost prometnih dovoljenj pa do 16. junija.

»Z novim odlokom se začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji podaljšuje do 17. maja 2020, prav tako pa se do 17. junija 2020 podaljšuje veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil.« je na svoji spletni strani obiskovalce obvestil AMZS.

Se pa v odlok doda tudi nov člen, ki določa plačilo letnih dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu (cestnina). S tem členom se določi, da se dajatev plača od datuma poteka veljavnosti in ne od datuma, ko se končna podaljšanje prometnih dovoljenj.

Urejanje zavarovanja in registracije prek spleta

Od 8. aprila naprej je mogoče za vozila, ki še ne potrebujejo opravljenega tehničnega pregleda, podaljšati prometno dovoljenje preko spleta. To lahko opravite tudi, če ste tehnični pregled že opravili. To lahko opravite na portalu eUprava. Sicer je tako podaljšanje poljubno, ker prometna dovoljenja v vsakem primeru veljajo do 16. junija. Se pa na tak način lahko izognete morebitni gneči, ko bo take storitve spet mogoče opravljati z obiskom poslovalnic.

Na portalu eUprava lahko torej podaljšate prometno dovoljenje in tudi izvedete informativen izračun. E-identiteta (digitalno potrdilo ali smsPASS) ni potrebna. Potrebovali pa boste registrsko oznako avtomobila, številko prometnega dovoljenja in številko zavarovalne police. Zavarovanje je potrebno obvezno urediti pred tem. Med postopkom boste uredili tudi spletno plačilo vseh potrebnih dajatev, prometno dovoljenje pa boste prejeli po pošti.

Foto: AMZS

Dajatve boste lahko plačali s pomočjo kartice (Activa, Diners, Maestro, Mastercard ali Visa), mBills, VALU Monete ali spletne banke (Abanet, NLB Klik). Stroški pa bodo sestavljeni iz stroška postopka, ki znaša 5,03 EUR in letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu.

Prav tako lahko obvezno avtomobilsko zavarovanje podaljšate prek spleta. Tako storitev lahko opravite na spletni strani AMZS. Najprej izpolnite obrazec za informativni izračun zavarovanja, potem pripnete sliko vaše trenutne zavarovalne police in AMZS vas bo kontaktiral z nasvetom sklenitve zavarovanja na daljavo. Sicer pa lahko zavarovanje preko spleta sklenete tudi neposredno pri nekaterih zavarovalnicah, kot so GENERALI in Sava.

Vozniška dovoljenja in izkaznice o vozniških kvalifikacijah

Prav tako kot prometna dovoljenja in zavarovanja pa se podaljšajo tudi vozniška dovoljenja. Vozniška dovoljenja in izkaznice o vozniških kvalifikacijah, ki potečejo med 18. marcem in 17. majem, se podaljšajo do 17. junija.

Do 17. maja pa velja tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Sloveniji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice