Naprej na vsebino

Kaj pa tebe skrbi?

Skrbi tudi tebe? Razmišljaš o prihodnosti, nekih situacijah in že rešuješ probleme, čeprav jih nikjer ni? Si na sprehodu, se igraš z otrokom, piješ kavo, ti pa popolnoma otopiš? Pred sabo vidiš samo problem? Ja, tudi taki dnevi pridejo. Pri vsakemu. V trenutnih razmerah pa sploh. Skrbi nas prihodnost, zdravje, denar, otroci…

Čas karantene je tudi čas razmišljanja. Ta nas dodatno preizkusi, koliko smo močni, kako razmišljamo, kako delujemo s svojimi najbližjimi in tudi sami s seboj. Kar pa ni nič slabega. Žal smo pozabili kaj je zares pomembno in to nas je moralo opomniti na tak način.

Ampak ob takih dneh, ko nam gre »vse narobe in vse na živce«, ne vidimo nič lepega. Nočemo videti ali pa jih ne moremo. Prihodnosti se ne veselimo. Ne veselimo se pričakovanih dobrih stvari, ampak nas mori samo eno. Ena misel. Ena stvar. En dogodek. V nas je grozen občutek. Bojimo se. In nagonsko že iščemo rešitve.

Skratka…

Kadar imaš v mislih dogodek, ki te skrbi, plaši, se lahko vprašaš: »Kolikšna je verjetnost, da se to zgodi? Ali je to sploh mogoče? Notranji glas takoj odgovori: »Seveda je mogoče, marsikaj je mogoče.« V tebi pa potem še večja tesnoba, nek grozen občutek.

Skrbi nas na tak dan popolnoma ohromijo. Cel dan zapravimo za slabo voljo, napetost, nervozo, kritiziranje. Velikokrat se tudi spremo ali želimo komu dokazati svojo moč, premoč.

Pa vendar… kozarec ni vedno samo napol prazen, je tudi na pol poln. Spomnimo se, da ima zgodba vedno dve plati. Če najdeš voljo in želiš da ti bo lažje – dovoli, da vzpodbuda in pozitiva  zmagata, preden ti negativna domišljija napolni cele možgane.

 »Ali je to res?«

 »Česa me je zares strah?«

 »Bo kaj izgubljenega?«

 »Kaj se lahko zgodi?«.

Ko pogledaš stvari iz drugega kota, vidiš, da pravzaprav ni nič tako hudega, da bi moral dan zapraviti za »brezpredmetno« razmišljanje. Poskusi pri »problemu« poiskati dobre stvari. Kaj bo dobrega pri tem, če se ta situacija res zgodi? Prepričana sem, da se najdejo vsaj trije razlogi. Tisto kar nam vliva strah zelo vpliva na naše življenje in lahko naš vsak dan uniči ali pa ga krepko izboljša.

Nadzoruj tisto, kar lahko nadzoruješ.

Na določene stvari v življenju nimamo vpliva. Določenih stvari ne moremo spremeniti. In tam, kjer nimaš vpliva je zastonj izgubljati energijo in dragoceni čas. Dobro se je znebiti potrebe po tem, da poskušaš obvladovati nekaj, kar ni v tvoji moči, kar se te ne tiče in ni povezano s tvojim preživetjem. Včasih skrbi »poberemo« od koga drugega. Je ta skrb, ki te tako mori res tvoja ali je sosedova? Je dejstvo ali samo mnenje? Se počutiš dobro ali slabo? Ti pomaga ali škoduje? Zavedaj se lastnih prepričanj in ne pozabi, da je vsaka izkušnja za nekaj dobra. Skušaj razumeti in se osredotoči samo na pozitivno.

Veš zakaj te skrbi? Zaradi sebe.

Ob vsem, kar se dogaja si vzemi čas zase. Svoje misli osredotočaj na dobre stvari, sedanji trenutek in se zamoti. Verjemi v srečen konec. Zaupaj, da bo vse dobro. Skrbi so le stvar izbire in redko so tako grozne, kot se zdijo.

Odpri si dobro knjigo, igraj se s hišnim ljubljenčkom, telovadi, poslušaj glasbo ali pa pojdi v kuhinjo in za svojo dušo speci piškote po tem receptu.

Recept za arašidove piškote

Sestavine:

  • 3 žlice arašidovega masla
  • 100g masla
  • Sladkor ali sukrin po želji
  • 2 jajci
  • Malo mleka
  • 1 vanili sladkor ali strok vanilije
  • 1 pecilni
  • 200g ajdove ali polnozrnate moke

Priprava:

Najprej zmešaj arašidovo maslo, maslo in sladkor. Ko dobiš gladko zmes, dodaj jajca, malo mleka in vanili. Na koncu počasi preseješ moko s pecilnim praškom.

Ko je masa pripravljena, naredi male kroglice, jih splošči in na vrhu za boljši okus dodaj malo marmelade in arašidovega masla.

Pečeš 12 minut na 180 stopinj.

Medtem ko čakaš, da so piškoti pečeni bo tvoje počutje že bolj umirjeno, sproščeno in samozavestno. Počuti se tako, kot se želiš.

Na koncu pa se vse uredi tako kot se mora…

…. in ponavadi se nič od tistega dejansko ne uresniči….

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice