Naprej na vsebino

[INTERVJU] Omisli.si: Največji upad opažajo poročni ponudniki, poskočilo pa je povpraševanje po ločitvah in nagrobnih spomenikih

Najprej je nastal spletni portal Najdi-glasbenika.si, nato Najem-fotografa.si. Oba še vedno lepo delujeta. Sledilo je še precej hišnih projektov, eden izmed njih je tudi ribiskekarte.si. Pred osmimi leti, ko je ekipa dodobra spoznala, da je posredovanje storitev (ponudbe in povpraševanj) v Sloveniji zanimiva niša, pa je nastala še platforma, ki danes v Sloveniji združuje največ ponudnikov in iskalcev storitev na enem mestu – Omisli.si.

Zagon ideje je podprl tudi Slovenski podjetniški sklad. Kmalu so se lahko vsi na projektu zaposlili za polni delovni čas in pričeli dodatno zaposlovati še druge. Kako pa je s platformo danes? Kako je koronavirus vplival na njihovo poslovanje in še več, za Slovenec.org odgovarja Mitja Pritržnik, izvršni direktor in eden izmed ustanoviteljev spletne platforme Omisli.si, ki ga je po končani zobotehnični šoli pot zanesla na FDV k študiju obramboslovja, kasneje pa do urejanja revije Računalniške novice, kjer je našel navdih v marketingu in dokaj mlad začel razmišljati o lastnih projektih na spletu.

Mitja Pritržnik Foto: Portret hi res

Kako bi opisali vašo platformo? Kako je nastala ideja in kako dolgo že poslujete?

Pri Omisli.si pametno povezujemo stranke s preverjenimi ponudniki storitev. Poleg tega analiziramo cene storitev, trende in svetujemo ter predlagamo ideje za projekte, ki jih stranke želijo realizirati zase, za svoje podjetje ali svoj dom. Od začetkov Omisli.si mineva že osem let.

Kako sta stranka in izvajalec zavarovana?

Ne želimo se vmešavati v samo poslovanje podjetij, naša naloga je, da si stranka in podjetje sežeta v roke. Od tod dalje seveda svetujemo in pomagamo, kolikor lahko. Tudi s pogodbami in pravno pomočjo, ko je to potrebno. Ne nudimo pa zavarovanj, saj tudi plačila ne procesiramo mi.

Stranke se lahko sicer zanesejo na naš certifikat »preverjen ponudnik«, na ocene preteklih strank in druge finančne podatke, ki jih o ponudnikih storitev zbiramo. Ponudnikom pa nudimo garancijo zadovoljstva, saj smo 100-odstotno prepričani o vrednosti, ki jo dostavimo.

Kaj pa obisk? Koliko ponudnikov in koliko obiskovalcev imate?

Do danes smo prek 4600 ponudnikom storitev posredovali več kot 24.000 strank, pri čemer so podjetja realizirala več kot 1,2 milijona evrov prometa. Govorim o aktivnih uporabnikih, manj aktivnih uporabnikov pa je še okoli 100.000.

Po čem je trenutno največ povpraševanja?

Največ posredujemo pri poročnih storitvah. Lahko se pohvalimo, da gre prek nas več kot 60 odstotkov slovenskih porok, kar ni malo. Tesno sledita področji gradnje in obnove, nato pa finančne, poslovne in druge storitve.

V 2020 načrtujemo postati platforma z največjim dosegom v Sloveniji. Trenutno so najbolj aktualna iskanja na temo urejanja okolice in prenove doma.

Je epidemija v Sloveniji za vas kaj spremenila? Opažate drugačne rezultate? Kaj izstopa?

Seveda. Padec povpraševanj, kar je bilo pričakovati. Nekaj analitike okoli tega smo tudi javno delili, saj menimo, da moramo lokalnim ponudnikom storitev hitro pomagati. Vsi. Najslabše so jo odnesli prav poročni ponudniki, ki ugotavljajo upad za 74,3 odstotka, sledijo osebne storitve z 46,6 odstotka, gradnja in obnova z 20,8 odstotka in poslovne, finančne ter marketinške storitve z 19-odstotnim upadom.

Platforma uporablja pametni sistem iskanja. Ste algoritem razvili sami?

Da. Vsa tehnologija, ki jo uporablja Omisli.si, je plod lastnega razvoja, razen nekaterih analitičnih in marketinških orodij, seveda.

Edini v regiji tudi uravnavamo konkurenco. To pomeni, da gledamo na razmerje strank in ponudnikov. Ne želimo namreč novačiti kar vseh ponudnikov povprek, kot to denimo počnejo konkurenčne platforme v Sloveniji.

Želimo delati z zanesljivimi ponudniki, katerim lahko dostavimo vrednost. In kateri lahko dostavijo vrednost strankam. Cilj je, da smo vsi v procesu zadovoljni, stranka, ponudnik in seveda mi.

Ekipa Omisli.si Foto: Scaled

Kaj bi rekli, da so vaše največje prednosti?

Preverjamo ponudnike storitev in uravnavamo konkurenco, da bi lahko v vse smeri dostavili vrednost. To so ključne prednosti.

Kdo je vaša največja konkurenca?

Poskusov podobnih platform je bilo v Sloveniji mnogo. Do danes smo prehiteli skoraj vse. Konkurenčni portal, ki ostaja, je primerjam.si.

Bi rekli, da je dovolj, da mala podjetja stranke iščejo izključno prek Omisli.si?

Za čisto vse branže to (še) ne drži, lahko pa rečemo, da na primer za poroke, gradnjo in obnovo to drži. Kot rečeno, do konca leta imamo cilj, da tako postane, da.

Je zajeta samo Slovenija? Kako je s tujimi trgi?

Trenutno smo še vedno usmerjeni na domači trg. Dovolj dela je tukaj in ne želimo se preveč razpršiti po regiji, saj to pomeni iskanje novih investicij, pomanjkljivo podporo ponudnikom in strankam itd.

Kakšne ukrepe ste v boju proti novemu koronavirusu uvedli v vašem podjetju?

V luči razmer smo ponudili solidarnostno pomoč prizadetim ponudnikom storitev v Sloveniji. Poleg brezplačnega posredovanja strank, tam, kjer to lahko naredimo, smo ponudnikom tudi svetovali, kako lahko svoje storitve vsaj delno izvajajo tudi na daljavo (npr. ogledi in sestanki prek videopovezav).

Po drugi strani smo vzpostavili komunikacijo s pristojnimi organi in bodrili k ukrepom, ki so potem bili tudi sprejeti. Ne pravim, da po naši zaslugi, smo se pa že prvi dan angažirali v to smer.

Kar se nas samih tiče, že tako delamo iz oddaljenih pisarn, tako da se naš proces ni kaj dosti spremenil. Le delavniki so se malo zamaknili zaradi varstva otrok.

Kaj menite o ukrepih vlade?

Če govoriva o finančnih ukrepih, menim, da so dovolj dobri. Skrbi me, kakšen bo razplet in da ne bi preveč denarja počrpali tam, kjer jim to ne pripada. No, mi ga ne bomo nič, saj že zdaj vemo, da bomo v 2020 precej rasli v primerjavi z 2019.

Če govorimo o omejevalnih ukrepih, pa menim, da je čas za sproščanje in razmislek o alternativnih strategijah.

Vsekakor mi je všeč odločna drža vlade, ki je v jabolko ugriznila takoj in z vso resnostjo.

Kaj v tem času svetujete mladim podjetnikom?

Če vaš obstoječi poslovni model ne pije več vode – »pivotirajte«, ker bo zadeva trajala dlje, kot vsi sumimo. 

Pravzaprav se povsod odpira ogromno priložnosti. Prej kot sprejmemo dejstvo, da so spremembe tukaj in bodo tu tudi ostale, bolje je. Vsaka kriza na koncu postreže z zmagovalci in poraženci. Na kateri strani si želite pristati vi?

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice