Skip to content

Število pozitivno okuženih pada. Ali se bodo otroci v maju vrnili v vrtce in šole?

Že nekaj dni lahko opazujemo padec števila okuženih in po zadnjih podatkih le-ta znaša 0,6 odstotka, kar je bistveno nižje kot tisti 1 odstotek, ki je bil merilo za sprostitev ukrepov. A vendar bomo realno oceno poznali šele čez deset do štirinajst dni, ko bodo »posledice« sprostitve v ponedeljek že pokazale, ali je bila odločitev prava. Če se pokaže, da število okuženih ne bo naraščalo, lahko po prvomajskih počitnicah pričakujemo drugi sveženj sprostitve ukrepov. Med drugim se špekulira tudi v smeri, da se bodo odprla vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov. Bolj jasno bo seveda ob koncu tedna, kot tudi, kaj vse prinaša drugi protikoronski zakon, ki naj bi dodatno zajel še vsaj 300.000 ljudi.

Najnovejši podatki o številu okuženih

Do 21. 4. 2020 do 24. ure je bilo po epidemioloških podatkih opravljenih 1459 testiranj, skupaj jih je bilo opravljenih že 44.435. Na novo je bilo pozitivnih 9 oseb, tako da je skupno že 1353 okuženih oseb, od tega 602 moška in 751 žensk. V bolnišnični oskrbi je še 82 oseb, od tega 24 na intenzivni negi, osem oseb je bilo izpuščenih iz bolnišnice. Žal sta dve novi smrtni žrtvi, skupaj že 79, a imamo na drugi strani že 205 ozdravljenih.

Kar 700 oseb (52 odstotkov od vseh okuženih) prihaja ali iz domov za ostarele ali iz vrst zdravstvenih delavcev. Med zdravstvenimi delavci je bila okužba s covidom-19 potrjena pri 284 osebah, 416 okuženih je v domovih starejših (291 oskrbovancev in 125 zdravstvenih delavcev).

Na novo okuženi prihajajo iz Beltinc, Litije, Ljutomera, Mengša, Miklavža na Dravskem polju, Šentruperta, Trebnjega in Zreč – zanje je to prvi primer. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani (239), sledita Šmarje pri Jelšah (167) in Ljutomer (109), slednja ravno zaradi stanja v domovih za ostarele.

Število okuženih po spolu in starosti. Vir: NIJZ

Število okuženih po regijah je sledeče:

 • 395 iz osrednjeslovenske,
 • 294 iz savinjske,
 • 154 iz pomurske,
 • 142 iz jugovzhodne Slovenije,
 • 111 iz podravske,
 • 76 iz gorenjske,
 • 49 iz koroške,
 • 31 iz primorsko-notranjske,
 • 31 iz zasavske,
 • 24 iz obalno-kraške
 •  21 iz goriške ter
 • 13 iz posavske regije.

Največ umrlih je iz domov starejših v Šmarju pri Jelšah (30), v Metliki (14) in Ljutomeru (10).

  Število umrlih
Brezovica 2
Celje 1
Domžale 2
Horjul 6
Jesenice 1
Kranj 1
Ljubljana 6
Ljutomer 10
Maribor 1
Metlika 14
Naklo 1
Piran/Pirano 1
Ribnica na Pohorju 1
Škofljica 1
Šmarje pri Jelšah 30
Žirovnica 1
Skupaj 79
Število umrlih po starosti in spolu. Vir: NIJZ

Sončni dnevi in bližajoče se prvomajske počitnice kar kličejo po potepu, a žal bomo letos le-te morali preskočiti. Vsekakor je moč najti veliko pravne praznine in vseeno kreniti na potep ali po Sloveniji ali na hrvaško obalo, a ni vredno. Če nam bo uspelo obdržati število okuženih po enim odstotkom, se nam po prvomajskih počitnicah obetajo dodatne sprostitve in bomo lahko stopili v drugo fazo reševanja koronakrize. Prva faza predvideva zajezitev virusa, druga povratek v »normalno« življenje, tretja stabilizacijo gospodarstva in zadnja, četrta, okrevanje in vzpostavitev življenja, kakršno je bilo pred pandemijo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice