Naprej na vsebino

Po Tarči na nacionalni RTV – Kako sesuvati vlado v času epidemije

Sinoči se je vrnila Tarča. In to na velika vrata. Razkrila naj bi politične pritiske na dobavo zaščitne opreme, nujno potrebne za uspešno soočanje z veliko zdravstveno krizo ob  pandemiji covida-19.

Prepričani smo, da bi bilo treba za objektivno in celovito oceno, predvsem pa tudi zaradi načel novinarske profesionalnosti v uvodu v oddajo izpostaviti vsaj nekaj naslednjih izhodišč.

Najprej to, kot je v oddaji jasno povedal predsednik Računskega sodišča, da je šlo za izjemno kritičen čas, neprimerljiv s katerim koli drugim obdobjem v času delovanja Slovenije. To pa seveda pomeni, da so novo vlado, ki je še isto noč po potrditvi v državnem zboru sprejela nekatere prve nujne ukrepe zaradi epidemije, pričakala povsem prazna skladišča nujno potrebne zaščitne opreme. Še več, pričakal jih je tudi slabo delujoč sistem javnega naročanja, brez urejenega centralnega vodenja.

In v to stanje je morala ugrizniti nova vlada. Naj se pogleda takratne medijske objave, ki so polne apelov po nujni oskrbi z respiratorji, zaščitnimi maskami, rokavicami in drugim zaščitnim materialom. Te zaščitne opreme ni bilo dovolj niti za delovanje  zdravstvenega osebja, da ne omenjamo domov za starejše, policije, civilne zaščite. In vsak dan so nam prikazovali zelo alarmantne prizore iz sosednje Italije, še posebej iz njihovih bolnišnic.

Zanimivo, v oddaji smo čakali, da bo voditeljica vprašala takratnega predsednika vlade Marjana Šarca, če se čuti odgovornega, da je Slovenijo pripeljal v tako nezavidljivo situacijo. A tega vprašanja nismo dočakali.

Drugo izhodišče, ki v oddaji ni bilo korektno predstavljeno, je to, da so vsako potezo posameznih javnih osebnosti, na primer poleg ministra Počivavška sta bila izpostavljena  Marjan Podobnik in Lojze Peterle, predstavili izključno kot njihov zasebni oziroma poslovni interes.

Ali ni dovoljeno, da nekdo, ki se čuti odgovornega in želi v res zelo resni situaciji pomagati državi ali pa lokalni skupnosti, to naredi iz čistega javnega interesa in deluje v javno korist?

In tretje, kar se kaže kot ključno, pa je dokazljivo dejstvo, da je prav velika zavzetost za čim prejšnjo nabavo zaščitnih sredstev tako države in njenih podsistemov kot tudi številnih podjetij ter še posebej nekaterih posameznikov ključna in da smo v Sloveniji s tem rešili marsikatero življenje. Slovenija je  po ocenah mednarodnih strokovnih in drugih subjektov že pripoznana kot država, ki se je zelo dobro odzvala na epidemijo covida-19.

In sedaj naj bi jo, kot je v oddaji patetično predlagal predsednik SD Dejan Židan, kot celoto interpelirali oziroma naj bi pričakovali, da bo kar sama odstopila in s tem omogočila, da bi v teh časih, ko še ni prav nič jasno, kaj se bo dogajalo z epidemijo v naslednjih mesecih, šli na predčasne volitve. Ta izjava je smešna in podcenjuje slovenske volivke in volivce.

Ob tem pa si moramo biti v eni zadevi povsem na jasnem: seveda je prav in potrebno, da vse pristojne institucije celovito preverijo vse postopke, ki so povezani z nabavo zaščitne opreme. In tu ima svojo odgovorno vlogo tudi opozicija. Pokazala pa bo svojo zrelost in odgovornost, če bo pri tem zmogla ključen korak: da bo ravnanje pristojnih služb, vladnih in ministrskih komisij in tudi delovanje posameznih ministrov ter še predvsem vlade v celoti ocenjevala z vidika izredno resnih in kritičnih razmer, ki so bile v Evropi in celotnem svetu  v tistih ključnih dneh soočanja z epidemijo tudi v Sloveniji.

Toda, za take ocene, tudi za občutljivo vprašanje marž oziroma cen za posamezni artikel, je vendarle čas, ko se razglasi konec epidemije. In tu so predstavniki vlade že na seji Odbora za zdravstvo Državnega zbora povedali, da so se odločali v hudi časovni stiski in so bile lahko posamezne pogodbene cene  zato tudi višje.

Zaključujemo z našo oceno, da se opozicija do delovanja vlade v izredno zapletenih časih epidemije covida-19 ravna, kot da smo v normalnem predvolilnem času. Preprosto, nabira si cenene politične točke.

Ni zmogla političnega in nacionalnega poguma, da bi »stopila zraven« in z vlado skupaj pripomogla, da se Slovenija dobro pripravi na zapletene čase, ki jih prinašata gospodarska in socialna kriza. Še več, vlaga interpelacije in poziva celotno vlado k odstopu.

Ima pa smolo, ker kljub velikemu naprezanju »raziskovalnih« novinarjev RTV v omenjeni oddaji Tarča niso uspeli »priti do Janeza Janše, predsednika vlade«. In žal se je k temu političnemu pogromu proti vladi priključila tudi nacionalna RTV.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice