Naprej na vsebino

Odvetnik Boštjan Verstovšek bo ovadil tudi Marjana Šarca

Koronavirus je iz nas izvabil tako najboljše kot najslabše. Nekako smo postali občutljivi kar na vse, tako je veliko prahu dvignil sprehod predsednika države Boruta Pahorja, ministra Aleša Hojsa, ministra Mateja Tonina in pripadnikov Slovenske vojske ob Kolpi, ko so si ogledovali teren in razpravljali o aktivaciji zloglasnega člena 37 a. Ministra Aleša Hojsa so v enem izmed mainstream medijev zaradi tega »napadli« in razvila se je debata o dvojnih merilih. Nedavni protesti s kolesom pred parlamentom, RTV, v Mariboru in Trbovljah so dolili dodatno olje na ogenj vse bolj jeznega naroda. Aleš Hojs je upravičeno napovedal kazenske ovadbe za vse, ki niso upoštevali ukrepov. Ta poteza pa je razjezila znanega celjskega odvetnika, ki je napovedal ovadbo zoper predsednika države, ministra ter neznane storilce zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Na spletni strani Odvetniške družbe Verstovšek tako lahko beremo: »ZASTOPAMO STRANKO, KI SE JE ODLOČILA VLOŽITI KAZENSKO OVADBO ZOPER PREDSEDNIKA RS G. BORUTA PAHORJA TER MINISTRA, G. HOJSA IN G. TONINA, TER NEZNANE STORILCE ZARADI SUMA STORITVE KAZNIVEGA DEJANJA POVZROČITVE SPLOŠNE NEVARNOSTI PO 314. ČLENU KAZENSKEGA ZAKONIKA (KZ-1).«

Vendar to ni njihova prva »akcija«, 20. aprila so namreč na svojem Twitter računu zapisali: »Vse zainteresirane obveščamo, da že zastopamo stranke, ki so v domovih za ostarele izgubile svojce zaradi smrti zaradi koronavirusa. Menimo, da pristojni organi ogroženih prebivalcev v domovih za ostarele niso zaščitili skladno s pravili stroke, kar je povzročilo njihovo smrt.«

Ker so nas zanimale podrobnosti, smo poslali omenjeni odvetniški družbi novinarska vprašanja in odgovore Boštjana Verstovška, za kar se mu zahvaljujemo, tudi zelo hitro dobili. Vprašanja in odgovore si lahko v nadaljevanju tudi preberete.

Na Vašem Twitterju smo opazili objavo, da že zastopate stranke, ki so v domovih za ostarele izgubile svojce zaradi koronavirusa. Zanima nas, koliko je takšnih strank.

Zaenkrat sta dve stranki, nekaj pa se jih še odloča.

Proti komu bodo vložene kazenske ovadbe?

Ker smo danes prejeli dokaze, da obstaja sum, da so ob drugih priložnostih tudi drugi ministri in visoki uradniki kršili predpisane zaščitne ukrepe, bomo ovadbo vložili tudi zoper te. V tem trenutku še nimam popolnih podatkov, vam pa jih sporočim takoj, ko bo to znano. Zaenkrat je ovadba vložena proti vsem, ki so na posnetkih sprehoda ob Kolpi, tudi proti nepoznanim osebam, ki so kvalificirane kot neznani storilci.

Ali razmišljate v smeri, da boste ovadili tudi prvookužene, ki so virus prinesli v državo?

Ne, ker menim, da za to ni pravne podlage, in kakršnokoli razmišljanje v tej smeri odklanjam. Razen če bi se dokazalo, da so to storili naklepno, vendar za takšne obtožbe ni nobene podlage in ne poznam nobenega takšnega primera kjerkoli na svetu.

Ali razmišljate tudi o kazenski ovadbi Marjana Šarca in Nine Pirnat zaradi prepoznega odziva?

Da, zoper g. Marjana Šarca, vendar ne zaradi odziva, ampak zaradi vprašanja, ali obstajajo razlogi za sum, da je odgovoren za pomanjkanje zaščitne opreme. Vendar še čakamo na poročila ministrstev, ki jih je naročil g. Janez Janša, saj za vložitev ovadbe zoper bivšega predsednika vlade potrebujemo vsaj nekaj osnove. Tudi sedanjo ovadbo zaradi kršitev ob Kolpi vlagamo šele po tem, ko je minister g. Aleš Hojs podal pravno tolmačenje, da gre v podobnih primerih za kaznivo dejanje; glede na to, da za njim kot ministrom vlade stoji celoten strokovni pravni aparat, in ko je takšno kvalifikacijo podal ravno minister za notranje zadeve, smo dobili verodostojno pravno tolmačenje za vložitev ovadb. Iz istega razloga čakamo, kaj bodo pokazala poročila ministrstev, in če se bodo pojavili razlogi za sum, bomo ovadbo vložili tudi zoper g. Šarca, verjetno pa tudi zoper ministra, odgovornega za stanje zalog zaščitnih sredstev v času vlade g. Šarca.

Ali se je po včerajšnjem javnem razkritju o tem, da zastopate stranko, ki je vložila kazensko ovadbo zaradi dogodka ob Kolpi, oglasil še kdo s podobnim interesom?

Da.

Glede na stanje v državi in na dolgoletne izkušnje, kako dolgo menite, da bo postopek trajal?

To je v prvi vrsti odvisno od ocene državnega tožilstva in vprašanje je, ali bodo postopki sploh prišli pred sodišče. Če bo uveden kazenski postopek, računam, da bi se lahko zadeva na najvišjih instancah rešila v 4 do 6 letih, pri čemer izhajam iz tega, da bo zagotovo šla do višjega sodišča, zelo verjetno do vrhovnega.

Kot kaže, se nam obeta še zanima prihodnost v sodnih dvoranah in končen seznam osumljenih bo očitno še zanimiv, predvsem v postopku, v katerem bodo ovadeni tisti, ki naj bi bili krivi za smrt starostnikov v domovih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice