Naprej na vsebino

Vrtovi gostiln končno odprti – ali smo pripravljeni na to?

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter sprostila kar nekaj ukrepov.

Z današnjim dnem se lahko odprejo in so na voljo potrošnikom:

  • storitve nepremičninskega posredovanja,
  • knjižnice, galerije in muzeji,
  • dimnikarske storitve.

Od 4. maja se tem sprostitvam ukrepov pridružujejo še naslednji: 

  • strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem),
  • storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev,
  • storitve na področjih fotografske dejavnosti, pa fotokopirnice, urarstva in zlatarstva.

Še vedno ostaja ukrep, namenjen ranljivim skupinam potrošnikov, da nakupujejo v času od 8.00 do 10.00. Priporoča se, da ranljive skupine še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov. Zaradi postopnega sproščanja ukrepov pa starejši od 65 let lahko, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja, v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne, in prav tako jim ni treba več izkazovati svoje starosti z dokumenti.

Z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred prvomajskimi prazniki in po njih se je določilo, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, 3. maja 2020, odprte od 8.00 do 13.00.

Slovenija počasi prehaja v stare tirnice, a ne pozabite, da je virus še vedno med nami in da se okužba še vedno širi. Na novo je bilo opravljenih 1317 testiranj, pozitivnih je bilo 10 oseb, v bolnišnici imamo še 73 oseb, na intenzivni negi 25, umrle so tri osebe (skupaj je za koronavirusom umrlo 89 oseb), a imamo že 230 ozdravljenih.

Število obolelih po spolu in starosti. Vir: NIJZ

Od 1418 pozitivnih oseb je 627 moških in 791 žensk. Največ okuženih žensk je v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 133, le nekaj manj, 127, jih je v starostni skupini starejših od 85 let. Največ okuženih moških prihaja iz starostne skupine od 55 do 64 let.

Število smrti po spolu in starosti. Vir: NIJZ

Med zdravstvenimi delavci je bila okužba s covidom-19 potrjena pri 295 osebah. V domovih starejših občanov je bila okužba s covidom-19 potrjena pri 442 osebah, od tega je 309 oskrbovancev in 133 zdravstvenih delavcev.

Število okuženih po občinah si lahko pogledate na tej povezavi, število okuženih po regijah pa na spodnji sliki.

Število obolelih po regijah. Vir: NIJZ
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice