Naprej na vsebino

Samo nekaj tisoč protestnikov se je rekreiralo v najmanj šestih slovenskih mestih

Fraza »tresla se je gora, rodila se je miš« najlepše opiše proteste v vsaj šestih slovenskih krajih – Ljubljani, Kopru, Mariboru, Celju, Kamniku in Novi Gorici. Pogled na posnetke in fotografije protestov sicer sprva daje občutek, da se je na protestu zbralo ogromno ljudi, kar bi bila v drugačnih časih čisto legitimna izbira posameznika, a v času, ko še vedno bijemo bitko s pandemijo in je zbiranje na javnem mestu v skupini nad pet ljudi prepovedano, odraža le sliko brezbrižnih posameznikov. Posameznikov, ki jim je v času, ko nam poleg pandemije grozi še gospodarska kriza, pomembna le lastna dobrobit in svoje dejanje opravičujejo z domnevnim odvzemanjem svobode. Pozabljajo pa, da s svojim dejanjem bistveno pripomorejo k širitvi virusa. Bodo govorili o svobodi, ko bomo preštevali smrtne žrtve, ko zdravstveno osebje ne bo več zmoglo zdraviti, ko se bo gospodarstvo popolnoma zrušilo, ker se bo ponovno moralo ustaviti javno življenje? Dvomim. Kje so bili, ko ni bilo zaščitne opreme, ko je bil kaos na vseh področjih?

Ali protestniki živijo v vzporednem svetu?

Današnji protestni shod je potekal pod geslom »Ne boste nam vzeli naše svobode!« in zagovarjal tezo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti virusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Po njihovem mnenju se sporne poteze oblasti vrstijo druga za drugo: povečanje pooblastil policiji, pošiljanje vojske na mejo, širjenje lažnih novic o domnevno neodgovornem vedenju prebivalcev, pretirano in neživljenjsko omejevanje gibanja ljudi, netenje sovraštva do migrantov, izločanje najbolj prekarnih iz ukrepov socialnih pomoči, širjenje nestrpnosti ter osebni napadi na novinarje in novinarsko svobodo. Kot poudarjajo, vse to nima veze z bojem proti epidemiji, temveč kaže na željo aktualne oblasti po vpeljavi avtokratske vladavine, militarizaciji družbe in utrjevanju privilegijev peščice, ki imajo v tej družbi v rokah oblast in bogastvo. Vsemu temu vzklikajo NE!

Vabilo k protestu. Vir: Facebook
Navodila kako protestirati. Vir: Facebook

Ob teh navedbah je težko spregledati dejstvo, da imamo 100 mrtvih zaradi koronavirusa. Očitno si je vlada teh 100 si izmislila in njihovi svojci so le podkupljeni igralci vlade. Vsi, ki smo preboleli virus, smo očitno 14 dni le sanjali oziroma smo bili podkupljeni, ali kaj? Torej, kje imam nakazan ta denar? Temeljni dohodek je tudi laž in je velikonočni zajček nakazal sredstva? Vsi solidarnostni dodatki so dar zobne vile? Vse subvencije, nadomestila in še bi lahko naštevali so rezultat – česa?

Statistika, ki kaže na to, da smo se samo in izključno zaradi strogih ukrepov uspešno spopadli s pandemijo, so očitno le številke. Ljudje, ki so del te statistike, pa le kolaterarna škoda. Človek bi še mogoče verjel, da ljudje resnično tako razmišljajo, če ne bi bile med pobudniki vseh teh protestov nevladne organizacije ([A] Infoshop, Preživeti Korono, Če je virus, je virus za vse, Kombinat Ženski pevski zbor, Lezbično-feministična univerza (LFU), Iskra, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Iniciativa mestni zbor, No-Border Craft, Balkan River Defence, Protestival, Inštitut 8. marec, MC C.M.A.K. Cerkno, Infoshop Posavje, Danes je nov dan, Ambasada Rog, Ohranimo Tovarno Rog, A-kolektiv Žarnica, Cirkusarna NaokROG, FPZ Z’borke, Zadruga Urbana, Alternativa Obstaja, Komunal 2.0, Kje bomo pa jutri spali?), ki jim grozi zaprtje pipice vladnega proračuna, seveda neuradno ob podpori leve politične opcije. Torej ni nič čudnega, da smo na protestih lahko videli znane leve politike: Luko Mesca (Levica), Branimirja Štruklja, Jerneja Štromajerja (SD), Nevo Grašič (SD), Damirja Črnčca …

V Ljubljani večina protestnikov

Če pustimo ob strani dejstvo, da je bil protest nezakonit ter da je bil odlična »valilnica« koronavirusa, so bili protestniki tokrat bolje »organizirani«. Upamo le lahko, da ne bomo čez nekaj dni priča španski zgodbi po paradi na osmega marca.

Verjetno protestov res ni mogoče v celoti preprečiti, a kot meni prvak SLS Marjan Podobnik, je treba dosledno kaznovati vse, ki so zavestno in naklepno ogrožali zdravje ljudi. Ker so protestniki zavestno kršili vladni ukrep, so storili kaznivo dejanje, za katerega je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta. Če bo zaradi širjenja virusa še kdo umrl, pa so storili kaznivo dejanje, za katerega je predpisana zaporna kazen do osem let.

Protestnike so spremljali tudi policisti in po megafonu opozarjali, da protest ni organiziran in naj upoštevajo navodila. Prav tako so vse pozvali k spoštovanju predpisov in opozorili, da bodo protestniki videonadzorovani.

Pot vožnje protestnikov v Ljubljani. Vir: Facebook

Protestniki pretežno srednje in mlajše generacije, tudi kakšnega majhnega otroka je bilo moč opaziti, so s krožno vožnjo v koloni na kolesih izražali nestrinjanje z omejevanjem svobode in drugim ravnanjem vlade. Cingljali so z zvonci in vzklikali gesla: »Lopovi, lopovi!«, »Policija, represija!«, »Dol z vlado!«, »Ubi Janšo!« … Najprej so se vozili v širšem krogu po Prešernovi, Cankarjevi, Slovenski in Aškerčevi, nato so pred parlamentom začeli hoditi v krogih, odmevala je tudi Zdravljica. Tudi na transparentih je bilo mogoče prebrati zapise, kritične do vlade, predsednika republike Boruta Pahorja, ki so dostikrat mejili na grožnje: »Gotof je!«, »Smrt janšizmu« …

Protest na kolesih v Ljubljani

Nekaj video utrinkov iz središča Ljubljane, kjer je več tisoč protestnikov na kolesih izrazilo nasprotovanje vladnim ukrepom v času epidemije koronavirusa.Več na: https://www.sta.si/2761652/

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Petek, 08. maj 2020

Objavil/a Odprto Celje dne Petek, 08. maj 2020

Kljub navidezni usklajenosti, da se protestira proti vladi, pa je imelo mnogo protestnikov svoje razloge, od tega, da niso imeli iti kam drugam, do tega, da so prišli rušit vlado, ker si je ta virus izmislila, da bi lahko narod nadzirala.

Ironično, da se ravno na 31. obletnico Majniške deklaracije in protesta za izpust četverice zaprtih, med katerimi je bil tudi Janez Janša, protestira za uničenje osebe, ki je bila takrat edini up Slovenije. Samostojna Slovenija takrat ni bila »intimna izbira« določenega posameznika in njegovih somišljenikov, ki se vsa ta leta trudijo rušiti vse dobro v državi, a dejstvo je, da je trenutna vlada pripomogla k temu, da se namesto na pogrebe lahko državljani odpravijo na proteste. Na družinsko »druženje« z otroki, kar je zrelo za obravnavo na CSD.

1
Komentarji

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
martin Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
martin
Guest
martin

moje mnenje o trenutnih političnih razmerah v Sloveniji je, da je nujno potrebno na prvem mestu urediti področje medijev, kot ste desni mediji ugotovili na nova24tv. Takojšnja ukinitev rtv naročnine, pravična delitev dotacij iz proračuna slo vsem medijem, glede na gledanost-obiskovanost-pomembnost. Takoj za tem pa uvesti lustracijo na slo sodiščih, ki so skrajno diskriminatorna, prav tako uvesti po posameznih občinah ukunitev komunističnega monopola, ki je še vedno prisoten v celotnem slo okolju, v vseh sferah. tretja nujna zadeva pa je strikno upoštevanje slovenske ustave v vseh verskih skupinah.( muslimanska skupnost močno vsakodnevno krši osnovne človekove pravice : obrezovanje, kupovanje otrok… Read more »

Prijava na e-novice