Naprej na vsebino

Suho ščetkanje kože za boljše življenje

V zadnjem času se pogosto srečujemo z metodo pilinga telesa, imenovano suho ščetkanje kože. Čeprav bi nekateri pomislili, da je to še eden izmed minljivih neučinkovitih trendov, pa temu ni tako. Suho ščetkanje kože se v mnogih kulturah uporablja že stoletja za učinkovitejše čiščenje kože in boljšo prekrvavitev. Danes se suho ščetkanje kože izvaja predvsem v velnes centrih in toplicah, kjer ga opravi strokovnjak tako, da s posebno ščetko za piling odstrani s kože zgornjo plast odmrlih kožnih celic in zgladi njeno teksturo. Veliko ljudi suho ščetkanje kože vsakodnevno prakticira kar doma z gobico, rokavico ali ščetko. Najpogosteje se uporabljajo ščetke. Te so lahko izdelane iz različnih materialov. Običajno so iz lesa in imajo sintetične ali naravne ščetine, izdelane iz rastlinskih vlaken. Priporoča se izbira okrogle ščetke za boljši oprijem, ki ima dolg ročaj za lažje doseganje območij, kot je hrbet. Suho krtačenje kože je eden najbolj okolju prijaznih načinov, s katerim lahko naredite piling telesa. Je brez odpadkov, temeljito očisti odmrle kožne celice, hkrati pa je stroškovno zelo učinkovito, saj lahko lesene ščetke iz naravnih ščetin trajajo vse življenje. Dolgotrajno suho ščetkanje kože ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo, če se le izvaja pravilno.

Suho ščetkanje kože ima široko paleto koristi

Suho ščetkanje kože ima velik nabor koristi za našo kožo. Je posebna metoda, ki je zasnovana tako, da pomaga kožo osvežiti, spodbudi limfni sistem in izboljša prekrvavitev. Najpogostejši pripomoček za suho ščetkanje kože je kar krtača. Njene ščetine delujejo kot piling in pripomorejo k odstranjevanju suhe kože ter odmrlih kožnih celic na površini kože. Znano je tudi, da suho ščetkanje kože zmanjša zamašenost por, pomaga pri ublažitvi pilarne keratoze in je odličen način, da se znebimo nadležnih vraščenih dlak. Nekateri suho ščetkanje kože priporočajo tudi en dan pred nanosom samoporjavitvenih izdelkov, saj lahko s tem podaljšamo obstojnost porjavelosti. Kot že rečeno, suho ščetkanje kože pozitivno učinkuje na limfno drenažo in prekrvavitev. Limfa je tekočina v našem telesu, ki varuje telo pred okužbami tako, da odstranjuje toksine in odpadke. Je tesno povezana z našim krvnim obtokom, zato s ščetkanjem spodbudimo delovanje obeh sistemov. Zahvaljujoč temu, je lahko suho ščetkanje kože odlično tudi za ciljno zmanjšanje celulita ali videza pomarančne kože. Celulit se pojavi kot posledica maščobnih oblog v vezivnem tkivu, tako da se ga ne da popolnoma znebiti. Dolgotrajno suho ščetkanje kože lahko zmanjša videz celulita in naredi kožo bolj čvrsto, svetlejšo in gladko. Še ena prednost uporabe ščetkanja je ta, da naša koža bolje vsrka kreme in olja, ki jih nanjo nanesemo.

Suho ščetkanje kože izboljša absorbcijo krem. Foto: Pixabay

Pravilna tehnika ščetkanja

Suho ščetkanje kože je priporočljivo izvajati tik pred prhanjem, po možnosti zjutraj, saj dvigne raven energije. S prhanjem se odstranijo nastale nečistoče in odmrle celice, uporaba izmenično hladno-tople vode pa še dodatno spodbudi prekrvavitev kože. Pogostost ščetkanja je odvisna od osebnih želja. Nekateri suho ščetkanje kože izvajajo vsak dan, drugim je dovolj le enkrat ali dvakrat na teden. Kot je iz imena razvidno, se ščetka suho kožo, ne vlažno. Pomembna je smer ščetkanja. Ščetkamo vedno v smeri proti srcu, saj tako kroži tudi limfni sistem. Ščetkanje se izvaja enosmerno, ne krožno, pri tem pa je treba paziti, da se ne uporablja prevelik pritisk. Cilj ni, da kožo opraskamo, ampak jo spodbudimo, zato s ščetko le drsimo po koži.

Z nežnimi gibi suho ščetkanje kože vedno začnemo pri gležnjih in nadaljujemo navzgor do stegen in zadnjice. Če želite, lahko ščetkanje začnete tudi pri podplatih. Prav tako lahko naredite nekaj nežnih udarcev po kolenih. Ko smo končali z obema nogama, ščetkamo roke od dlani proti komolcem in nato od nadlakti do ramen. Lahko tudi nežno ščetkate pod pazduho, vendar ne pozabite tu samo zelo rahlo pritiskati. Nato nadaljujete na hrbtu od vratu navzdol in na koncu je na vrsti še trebuh. Tukaj pride do spremembe v tehniki, saj trebuh ščetkamo s krožnimi gibi, v smeri urnega kazalca. Občutljive dele telesa lahko izpustimo, prav tako se odsvetuje ščetkanje obraza in vratu, saj sta ti dve območji zelo občutljivi. Pojav rdečice po ščetkanju je popolnoma normalen, saj se je s ščetkanjem povečal krvni obtok. Po ščetkanju in prhanju je najbolje, da na kožo nanesemo losjon, kremo ali olje za še bolj mehko in gladko kožo. Na začetku bo suho ščetkanje kože trajalo malo več časa, a po nekaj izvedbah boste to opravili v le petih minutah. Po vsakem ščetkanju je treba ščetko umiti in posušiti. Najbolje je, da imate ščetko nekje blizu prhe. Tako je pred prhanjem ne boste pozabili uporabiti in po uporabi je ne boste pozabili umiti.     

Okrogla ščetka za lažje suho ščetkanje kože Foto: Pixabay

Kdaj se suho ščetkanje kože odsvetuje?

Strokovnjaki suhega ščetkanja kože ne priporočajo tistim, ki imajo zelo občutljivo kožo ali ekcem, saj lahko ščetkanje povzroči dodatno draženje in poslabšanje teh stanj. Prav tako se ščetkanje ne izvaja na ranjeni, preobčutljivi koži ali na koži s krčnimi žilami. Če se med ščetkanjem uporablja prevelik pritisk, lahko to privede do razdražene, izsušene kože ali celo do popokanih kapilar. V tem primeru je treba s ščetkanjem takoj prenehati in počakati, da se koža vrne v normalno stanje. 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice