Skip to content

TIGR: 79. obletnica prvega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh

Danes mineva 79 let od prvega spopada med okupacijskimi silami in borci za svobodo na slovenskih tleh. 13. maja 1941 so se na Mali gori nad Ribnico spopadli italijanski karabinjeri in trije pripadniki primorske domoljubne organizacije TIGR. Anton Majnik in Ferdo Kravanja sta bila v spopadu ranjena, Danilo Zelen pa smrtno ranjen.

TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bil ustanovljen decembra leta 1927, nastal pa je kot odgovor na nasilje italijanskega fašističnega režima nad Slovenci in Hrvati. Cilj fašistov je bil izbris slovenske identitete, s tem namenom pa so preganjali slovenski jezik, požigali slovenske kulturne ustanove, tiskarne, telovadnice in župnišča, ubijali so odrasle in celo otroke. TIGR se je temu zoperstavil; pripadniki so delovali tajno in so bili vojaško usposobljeni. Pred drugo svetovno vojno je sodeloval tudi z obveščevalno službo tedanje kraljevine Jugoslavije in z britansko tajno službo.

Kljub temu, da so bili Tigrovci prvi, ki so prelili kri za svobodo slovenskega naroda, pa so bila njihova prizadevanja v času po drugi svetovni vojni večinoma zapostavljena in zamolčana, saj so narodni upor pričeli načrtovati izven konteksta Komunistične partije in revolucije. Prvo državno proslavo v čast TIGR-u smo tako dočakali šele leta 2005.

Ob tej priložnosti izrekamo spoštovanje Viliju Kovačiču in vsem ostalim, ki si že dolga leta prizadevajo za priznanje te resnice.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice