Naprej na vsebino

Otroci se vračajo v šolske klopi, vse trgovine se odpirajo

Epidemiološka slika je že nekaj časa ugodna, kljub občasnim nihanjem, zato je vlada na 16. redni seji sprejela kar nekaj novih ukrepov, ki bodo pripomogli k vračanju v »stare tirnice«. Kot kaže, se otroci vračajo v šolske klopi, trgovski centri se v celoti odpirajo, vozniška dovoljenja se podaljšajo …

V šolske klopi se vračajo nekateri učenci

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Predviden začetek uporabe odloka je 18. maj 2020, z nekaterimi izjemami, in sicer, da se bodo učenci 9. razreda lahko vrnili v šolo 25. maja 2020.

Prepoved zbiranja ne velja več za učenke in učence prve triade osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole, prav tako pa za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter za dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči.

Ob tem je treba še posebno opozoriti, da je NIJZ že prejšnji teden izdal zelo jasen seznam tistih, ki se kljub sproščanju odlokov v šolske klopi ne smejo vrniti. Prav tako ne tisti otroci, katerih starši ne bodo podpisali izjave oziroma potrdila o zdravju otroka.

Za lažje delo v šoli je bil sprejet tudi Odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki začne veljati 23. maja 2020. Z njim se je odpravila prepoved procesa športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Proces športne vadbe je ponovno dovoljen tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno je izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.

Trgovine in nekatere turistične nastavitve ponovno odpirajo svoja vrata

Sprejet je bil Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, zato preneha veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Na ta način se z 18. majem 2020 ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma, in sicer:

  • nastanitvenih obratov z več kot 30 sobami,   
  • nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
  • velnes in fitnes centrov,
  • bazenov in vodnih aktivnosti,
  • diskotek in nočnih klubov.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in v skladu s sprejetimi navodili NIJZ.

Ohranja pa se minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur.

Nič več smradu po kloru

Z jutrišnjim dnem začne veljati tudi Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki pa hkrati upravnikom večstanovanjskih stavb nalaga, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

Veljavnosti vozniških dovoljenj se podaljšujejo

Z 18. majem 2020 se omogočijo nekatere dejavnosti, ki jih opravljajo avtošole, saj je vlada izdala tudi Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Republiki Sloveniji.

Odlok prav tako določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020, ter da se veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi prepovedi potečejo od 21. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020.

Prav tako se določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi nezmožnosti izpolnitve obveznosti zaradi prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov potečejo po sprostitvi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev s področja voznikov (torej od 18. maja 2020) do 17. junija 2020, podaljša do 30. junija 2020.

Ukrepi, ki so zajezili javno življenje in spremenili naše življenje, se počasi ukinjajo. Gospodarstvo, turizem … in tudi državljani so posredno ali neposredno doživeli velik udarec. Napovedi za prihodnost niso ravno obetavne, število brezposelnih se na zavodih za zaposlovanje povečuje. Ljudje so nestrpni, prizadeti in si le želijo, da bi bilo te agonije že enkrat konec. Ne glede na to, kaj naš še čaka, upanje umre zadnje in otroci se naslednji teden vračajo v šolske klopi, no, vsaj nekateri.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice