Naprej na vsebino

Epidemija preklicana, ne pa tudi ukrepi

Dočakali smo dan, ko je vlada na 40. dopisni seji sprejela zelo pomemben odlok, ki sicer na zunaj ne bo prinašal veliko sprememb, kajti ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa (nošenje mask, varnostna razdalja, umivanje rok …) še vedno veljajo. Pozor pa pri vseh ukrepih in ugodnostih iz prvega koronapaketa, ki bi se, če bi bila epidemija preklicana po 15. maju, avtomatsko podaljšali še za 30 dni, in sicer do 30. junija. Takšni so predvsem ukrepi na področju gospodarstva, sodstva ter v povezavi s samostojnimi podjetniki. Se pa od danes dalje začne šteti tisti enoletni rok, ko vam morajo turistične agencije povrniti denar za vplačan aranžma, čeprav na drugi strani še sploh ni bil sprejet ukrep, zakon, ki bi to predpisoval, in je trenutno zgolj predlog.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (covid-19) preklicala epidemijo (uporabljati se začne 31. maja), ki je bila razglašena 12. marca 2020. NIJZ je namreč ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 med populacijo. Vendar pa še vedno obstaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni covid-19, zato ostajajo v veljavi splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji covid-19 (testiranje, karantena, evidentiranje, vsi na novo sprejeti ukrepi za čas epidemije, ki še niso bili preklicani).

NIJZ v svoji oceni predvsem izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni:

  • testiranje obolelih,
  • izolacija bolnih,
  • iskanje kontaktov,
  • karantena za visoko rizične tesne kontakte,
  • higiena rok in kašlja
  • ter spoštovanje fizične distance.

Kot že omenjeno, preklic epidemije ni preklical posebnih ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev bolezni. Ob obiskih trgovin morate še vedno nositi masko in si razkužiti roke, prav tako na pošti, v lekarni in še kje. Še vedno se ne smete družiti na javnih mestih v skupini, večji od 5 oseb, še vedno (vsaj do 23. maja) ne smete igrati s prijatelji košarke, nogometa … Še vedno ne morete prečkati meje, če seveda ne greste na nujno poslovno pot ali ste lastnik premičnine ali nepremične v drugi državi. Otroci se še vedno vračajo postopoma v šolo. In še bi lahko naštevali. Posebni in splošni ukrepi bodo sproščeni takrat, ko bo vlada to določila, a za zdaj tega še ni storila.

A kljub sprostitvi nekaterih ukrepov in preklicu epidemije je virus še vedno med nami. Samo mi smo tisti, ki lahko uravnamo, kdaj bomo imeli drugi val, če sploh. Le naše odgovorno vedenje bo zmagalo v bitki proti temu smrtonosnem virusu. Nič več ne bo, kot je bilo, nikjer pa ne piše, da ne more biti bolje.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice