Skip to content

Odprto pismo Zbora za republiko veleposlanikom, politikom in medijem EU

ZBOR ZA REPUBLIKO

Zavod za analize in dialog

Cankarjeva 11,

1000 LJUBLJANA

Slovenija

Ljubljana, 18.05.2020

Odprto pismo

–  veleposlanikom v Sloveniji

–  ključnim politikom v EU in drugim EU-ustanovam

–  EU-medijem

Zbor za republiko je civilna organizacija, ki združuje svobodno in demokratično misleče posameznike, med katerimi so takšni, ki so bili žrtev totalitarnega komunističnega sistema, drugi, ki so igrali pomembno vlogo pri nastajanju demokratičnega družbenega reda pred tridesetimi leti in kasneje, ter mlajši, ki se zavedajo, da je demokratična, svobodna in pluralna družba proces v nastajanju. Člani Zbora za republiko s presenečenjem in zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so nekateri ugledni evropski mediji (Deutsche Welle, hrvaški Nacional, italijanski L’Espresso in britanski The Guardian) v času pandemije COVID-19, posredovali javnosti informacije o slovenski vladi in njenem predsedniku Janezu Janši, ki ne ustrezajo resničnemu stanju v Sloveniji.

Zaradi razpada koalicijske levo-liberalne vlade tik pred izbruhom pandemije, je slovenska politika bila pred odločitvijo, ali predčasne volitve ali nova koalicijska vlada pod vodstvom relativnega zmagovalca zadnjih volitev stranke SDS, ki jo vodi Janez Janša. Zmagala sta razum in odgovornost do nastale situacije in nova vlada je prevzela vsa pooblastila, ko so se pojavile prve resne okužbe z virusom. Vlada je v nekaj tednih organizacijsko, zdravstveno, zakonodajno in z ukrepi na področju gospodarstva, situacijo popolnoma obvladala in postavila Slovenijo na vrh lestvice tistih, ki so se s pandemijo uspešno soočili, kar ji je priznal diplomatski zbor, ki živi in deluje v Sloveniji.

Epidemijo je zajezila brez razglašanja vojnega ali izrednega stanja, brez uvedbe policijske ure ali prepovedi izhodov iz domov. Uporabila je najmilejše možne ukrepe, ki pa jih je uvajala pravočasno. Parlament je ves čas deloval in sprejemal potrebne odločitve. Vsi ključni zakoni za spopad z epidemijo so bili sprejeti z več kot dvo tretinsko večino navzočih poslancev, nekateri celo brez glasu proti. Vlada je delovala na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil sprejet že pred 14 leti.

Tako je toliko bolj nerazumljivo in daleč od resnice, da vlada izkorišča pandemijo za vzpostavljanje avtokratskega sistema, da krati medijsko svobodo in da je pri nabavi zaščitnih sredstev proti COVID-19, ravnala koruptivno, ko vsa svetovna javnost ve, kakšen boj se je bil za ta sredstva na svetovnem tržišču. Podobno kot druge države slovenska vlada postopoma sprošča ukrepe, s katerimi je bilo omejeno gibanje in delovanje državljanov od srede marca naprej. Vsi ukrepi in njihovo sproščanje so popolnoma primerljivi z drugimi sosednjimi in evropskimi državami.

Del političnih strank, ki so bile na oblasti zadnji dve leti in njim naklonjena civilna družba, v zadnjih treh tednih protestirajo na kolesih, proti sedanji vladi predvsem iz ideoloških razlogov in nepreverjenih domnevnih koruptivnih dejanjih članov vlade, odgovornih za nabavo zaščitnih sredstev. Na žalost so tem obtožbam v veliki meri botrovali tudi mediji, ki so ustvarili afero »maske«, izničili trud vseh vladnih in drugih služb ter v družbi dodatno povzročili ostro ideološko polarizacijo.  

Številni kritični opazovalci in del civilne družbe se ob nastali situacij ne moremo znebiti vtisa, da gre za načrtovan in usklajen neutemeljen napad na aktualno vlado, ki se je pričel z orkestriranim medijskim napadom doma in z objavo člankov v tujih medijih, podprt s strani določene akademske javnosti in razširjen na ulične proteste na kolesih, kljub prepovedi zborovanja.

Zavedajoč se demokratičnih standardov v evropski uniji, si člani Zbora za republiko želimo, da bi se obravnavanje in predstavljanje slovenske politične situacije v tujini dogajalo na celovit in pošten način. S hvaležnostjo se spominjamo, kako je Deutsche Welle v nekdanjih totalitarnih časih bil redek glas resnice o takratni Titovi Jugoslaviji. Pred tridesetimi leti smo bili veseli, da so demokratične procese v Sloveniji razumeli in podprli ključni evropski mediji in politiki. Za dobro razumevanje med državami in narodi v Evropi  menimo, da je ključno, da se tudi danes politična situacija v vsakokratni državi obravnava večplastno in celovito. Pri tem pa ne moremo mimo dejstva, da so v tranzicijskih državah še ostanki stare miselnosti in načini delovanja.

Za to je težko sprejeti poizkuse, da bi nekdanji zagovorniki totalitarnega sistema, lahko danes bili branitelji demokracije. Na žalost so ti poizkusi prisotni tako v slovenskem medijskem, akademskem, nevladnem in seveda političnem prostoru.

Evropske medijske in politične odločevalce  zato pozivamo, da znotraj EU v dialogu s prizadetimi stranmi in ob upoštevanju vseh partnerjev, raziščejo in proučijo zapletene politične položaje v posameznih državah, predno se ustvarijo predsodki in očitki, ali na račun posameznikov ali vlad in njihovih protagonistov. Prepričani smo, da je to edina prava pot za tvorno in solidarno sobivanje v EU, ki si ga vsak iskren in pošten demokrat želi. V tem duhu smo se čutili poklicani, da reagiramo in vas pozdravljamo.

France Cukjati

predsednik

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice