Skip to content

Bodo v šolske klopi še v tem šolskem letu zakorakali vsi

Dober teden so učenci prve triade v šolskih klopeh. Kljub strahu, kako bo vse skupaj potekalo, so se stvari dokaj dobro obnesle. Iz strahu pred možno okužbo so zaprli samo eno šolo, ki bo s ponedeljkom ponovno odprta. V ponedeljek pa bodo še zadnjič v osnovnošolske klopi zakorakali devetošolci. Sicer je bilo na družbenih omrežjih moč zaslediti kar nekaj pobud tako o tem, da se devetošolci sploh ne bi vračali v šolske klopi, kot tudi v smeri, da naj se vrnejo vsi učenci.

A vendar se devetošolci v šolo v ponedeljek vračajo, je danes potrdil vladni govorec Jelko Kacin. Za ponedeljek pa je napovedal analizo prvega tedna zagona vrtcev in šol, ki jo bo podal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Prav tako pa je nakazal možnost, da se glede na ugodno epidemiološko oceno v šolo mogoče vračajo tudi ostali učenci.

Kako in kaj bo vsekakor jasno že sredi naslednjega tedna, ko bo znano, če jim je uspelo skleniti dogovor in je NIJZ dalo zeleno luč. V kolikor bo do dogovora prišlo, bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec na novinarski konferenci to tudi pojasnila.

Ali se bodo s 1. junijem šole odprle za vse učence, je po mnenju direktorja NIJZ Milana Kreka odvisno od epidemiološke slike. Glavno besedo bo imela delovna skupina na ministrstvu za izobraževanje. Krek še opozarja, da je pri odpiranju šol treba upoštevati tudi možnosti, ki jih šola ima. Namreč, jasno je, da šole nimajo dovolj kapacitet, če bi moralo biti v razredu le 15 učencev, prav tako za toliko učencev ni dovolj učiteljev. Odločitev o vračanju vseh učencev v šole bi narekovala tudi sprejetje novih ukrepov, ki pa nikakor ne bi bili v korist in bi pomenili potencialno možnost za širjenje okužbe.

Starši si o tem, ali bi se otroci morali vrniti v šolske klopi, niso enotni. Nekatere skrbi, drugi menijo, da doma ne morejo dati otrokom ustrezne razlage in da je skrajni čas, da zanje poskrbijo učitelji. A vendar je na tehtnici zdravje otrok in ugoditev delu državljanov. Hkrati pa je skoraj nemogoče zagotoviti vseh ustreznih pogojev za odprtje. Večina šol nima niti prostorske kapacitete niti zadostnega števila učiteljev, če vso osebje na šoli aktivirajo za delo.

Mogoče je res trenutno epidemiološka slika dobra, a mesec junij je tudi v običajnem šolskem letu namenjen popravljanju in zaključevanju ocen, raznim izletom in zaključevanju snovi. Velik del otrok že ima zaključene ocene, prav tako je marsikateri učitelj že podal vso snov, namenjeno temu šolskemu letu. Ideja, da bi v junijskem času otroke učili, je dokaj nerealna, vsaj vsem nam, ki imamo otroke v osnovni šoli in se že leta srečujemo z dejstvom, da so junija otroci že z glavo pri počitnicah. Realno bi ti zadnji tedni v šoli bili bolj varstvo kot dejansko šola. Učenci, ki morajo popravljati negativne ocene, morajo to tako narediti v šoli. Podobno bodo morali to storiti vsi tisti, ki potrebujejo dopolnilni pouk, ker niso zmogli sami doma predelati snovi. Vsekakor pa bo marsikateri otrok in starš vztrajal pri tem, da ni pravično, da se vse otroke meče v isti koš, saj so nekateri dejansko vzeli šolo na daljavo zelo resno.

A preden sodimo in sklepamo, kaj bo, bo treba počakati na odločitev naslednjega tedna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice