Naprej na vsebino

Omizje: Kdo seje sovraštvo med ljudmi?

Jutri, v petek, 29. maja ob 21.30 bo na Nova24TV predvajano omizje v organizaciji Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) z naslovom: “Kdo seje sovraštvo med ljudmi? Vloga odgovorne politike, odgovornih medijev, vloga šolske vzgoje.” Omizje je vodil Janez Podobnik, ki je uvodoma napovedal pogovor o aktualnem dogajanju v slovenski družbi s posebnim poudarkom na dveh mesecih in pol delovanja nove vlade v času med epidemijo in izhodu iz le-te.

Oddaja ponuja raznovrstne in kompetentne sogovornike. Kot izkušen človek in oseba z avtoriteto tako prof. dr. Ernest Petrič, visokošolski profesor, politik, diplomat, član in predsednik Ustavnega sodišča RS, sedaj svetovalec predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja pojasnjuje, kaj se nam je zgodilo kot narodu, družbi in državi, da je bila sprememba oblasti sprejeta tako “na nož”, čeprav je bila opravljena v razmerah normalnega pluralizma in na podlagi ustave in zakonov. Zakaj sta večina opozicije in večina medijev novo vlado doživela kot grožnjo? Katere pa so tiste povezovalne vrednote, ki povezujejo Slovence in Slovenke oziroma ali niso to ravno vrednote, ki jih imamo zapisane v slovenski ustavi?

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, zdravnica, delovna in okoljska epidemiologinja, predstojnica Kliničnega Inštituta za medicino dela, prometa in športa iz Ljubljane pove, kako je ljudi oziroma celotno družbo spremenila preizkušnja z korona virusom. Kaj se nam je zgodilo, da smo se tako razdelili; da s(m)o tako nestrpni in strupeni, tudi sovražni v svojih komunikacijah? Kakšen je pomen dobro razvitega javnega zdravja in drugih podsistemov, ki uspešno delujejo v takih krizah, in kako to vpliva na občutek varnosti ljudi? Ali ljudj tako bolj zaupajo v državo in njene ukrepe, tudi če posegajo v njihovo svobodo in utečene vzorce bivanja?

Suzana Lara Krause, sodelavka časopisa Slovenec, prevajalka in podpredsednica SLS komentira nivo politične kulture v Državnem zboru. Kot primer nedostojnosti, žaljivosti in tudi sovražnosti smo pred dnevi lahko videli nastop poslanke Levice ob vprašanju, postavljenem predsedniku vlade.

Boris Tomašič, direktor Nova24TV pa osvetljuje medijsko krajino: kako kot politično in vrednotno opredeljena televizija, ki podpira aktualno vlado, ločuje med informativnim delom (poročanjem) in podajanjem vesti od komentarjev oddaj, kjer se tudi politično opredeljujejo? Ali so kot televizija, katere gledanost je v porastu, pripravljeni, da se odprejo v soočanja različno vrednotno, politično in ideološko opredeljenih predstavnikov političnih strank, združenj in javnih osebnosti nasploh?

Podobnik omizje ocenjuje kot uspešno, saj je bil zaradi poglobljenih in argumentiranih stališč predstavljen drugačen pogled na slovenski politični in družbeni prostor, kot ga prikazujejo večinski mediji v Sloveniji. Ponovno je bila poudarjena izredno pomembna vloga odgovornosti medijev. V ospredju ostaja zaveza kultivirani, argumentirani razpravi; mediji pa so zavezani, da je njihov temeljni kriterij resnicoljubnost.

“INAK in spletni časopis Slovenec s takimi omizji v slovenski javni družbeni prostor prinašata svežino, kritično, a kulturno in argumentirano debato, ki jo vsi zelo potrebujemo. Opravljata delo in poslanstvo, ki bi ga morala opravljati z našimi prispevki podprta nacionalna javna RTV hiša. Odpirajo se številna nova aktualna tematska področja, ki nas izzivajo, da bomo z Omizji nadaljevali,” napoveduje Podobnik.

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Franc Mihič
4 months ago

Ga. dr. Spomenka Hribar, zame pa Janševa izjava ni blasfemična. Zakaj pa bi bila, saj se država zaradi nje ne podira? «Zame je bila in je osamosvojitev nekaj presežnega«, to ne razumem, kot še mnogi drugi ne, da bi se z njim strinjal. Menim tudi, da je bil sporazuma med strankami, kjer je bila sprejeta tudi obveza, ki pravi, da si nobena stranka ne bo prisvajala rezultatov plebiscita in posledično tudi ne zaslug za osamosvojitev, tedaj potreben, sicer tranzicijska levica ne bi pristala, da podpre plebiscit. Šele, ko si je opozicija s sporazumom tako v naprej zagotovila, da bodo za… Read more »

Franc Mihič
4 months ago

Ga. Spomenka Hribar, kateri so to puloverji, da je zaradi njih ogrožena država? Mar ni država že dolgo prizadeta? Kdo je »tajkunom« dopuščal oškodovanja? «Cilj novele Zakona o prevzemih je, da onemogoči izčrpavanje ciljne družbe. S predlagano rešitvijo se sledi namenu evropske direktive varovanja delničarjev in upnikov. Večina držav EU ima pravila, ki so usmerjena v prepoved finančne pomoči ciljne družbe prevzemniku. Pravila omejujejo način, da se zastavijo vrednostni papirji ciljne družbe za pridobitev denarja ali posojila (kredita) s strani finančnih institucij (bank). V nekaterih državah je prepoved tovrstnega financiranja absolutna, v nekaterih pa se ga vendarle dopušča, vendar pod… Read more »

Prijava na e-novice