Naprej na vsebino

Izbor najboljših restavracij za leto 2020 »The Slovenia Restaurant Awards«

Ne le na domačih tleh, tudi na svetovnem kulinaričnem parketu slovenske restavracije dosegajo vse več priznanj in s tem širijo zanimanje za našo državo. Včasih se zdi, da nas tuji gostje bolj cenijo, pa vendar so organizatorji letos pri izboru »The Slovenia Restaurant Awards 2020« prejeli rekordno število glasov. Kot kaže s(m)o tudi Slovenci postali pozorni na slovenske kuharske mojstrice in mojstre in se njihovo delo ceni. V strokovnem delu je bilo oddanih 6.520 glasov gastronomskih združenj, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov. Skupaj kar 34.150 glasov za »The Slovenia Restaurant Awards 2020«.

Virtualna podelitev kot odgovor na trenutno situacijo

Zaradi pojava virusa covid-19 se je že tradicionalni 4. dogodek preselili na virtualno platformo. Odpovedan je bil celoten program in prilagojeni situaciji. K pogovoru preko aplikacije ZOOM so bili povabljeni tri zmagovalci v kategoriji National TOP 3 – Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Tomaž Kavčič (Dvorec Zemono – Gostilna pri Lojzetu). Tema pogovora so bile trenutne razmere v gostinstvu, kulinarične nagrade ter pomen in razvoj v prihodnje. Restavracije se namreč morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje.

Ob tem so glavni govorci podali svoje mnenje. Niko Slavnič, The Slovenia je povedal: »Gostinci so naš ponos – so gastronomska moč države.« Ana Roš, Hiša Franko, ki je v zadnjih tednih s svojim tviter zapisom dodobra razburkala slovensko javnost je povedala: »Skačemo v vodo, a globine ne poznamo. Želimo si, da situacijo preživimo, saj je to za vse nas kar velik finančni udarec.« Valter Kramer, Hiša Franko je sicer veliko bolj optimističen: »Korajžno naprej! Preživeli bomo samo s kvaliteto.« Podobno optimističen je Uroš Štefelin, Vila Podvin: »V tej situaciji je vse precej motivacijsko – potrebno se je prilagajati, sodelovati in pogumno zreti naprej. Vsem od nas je na prvem mestu gost in presenečen ter hvaležen sem, da se gostje vračajo.«

»Tovrsten izbor nam vliva voljo za naprej. Verjemite mi, vsi ki se trudimo in ki nam je na prvem mestu gost in gledamo na kvaliteto, bomo šli naprej. Odprti smo že tri tedne in gostje se vračajo. To leto je potrebno čim prej pozabiti, še prej pa je potrebno priti do konca. Na izgube ne smemo misliti, temveč moramo misliti na ekipo in gosta,« pa meni Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono.

Zmagovalci izbora The Slovenia Restaurant Awards 2020:

Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah:

 • za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko,
 • na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono,
 • v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk,
 • v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.

Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila tudi še nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, katere naziv je prejela Domačija Majerija.

Na koncu so bili razglašene tudi tri najboljše restavracije v Sloveniji po skupnem številu točk. Naslove najboljših TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. Nagrado za najboljše tri je podelilo podjetje Belmond d.o.o. Vsak od njih je prejel rum Diplomatico Single Vintage 2005.

Člani strokovne komisije (doc. dr. Aleš Gačnik, dr. prof. Janez Bogataj in Yuri Barron) so nabor 249 restavracij izbirali na sledeči osnovi:

Kriteriji:

 • restavracija mora biti odprta najmanj eno leto,
 • hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače),
 • storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja).

Na osnovi tega se oblikuje skupna enotna ocena »splošnega zadovoljstva« ob obisku restavracije.

Potek glasovanja je potekalo v naslednjem zaporedju:

STROKOVNO GLASOVANJE (teža glasov – 75 odstotkov):

 • od 1.2.2020 do 29.2.2020,
 • glasovali so člani društev Gastronomske Akademije, 3 predstavniki vsake restavracije ter Foodiji po pravilu ena oseba en glas,
 • glasovali so za vse restavracije uvrščene v izbor.

JAVNO GLASOVANJE (teža glasov – 25 odstotkov):

 • od 1.3.2020 do 31.3.2020,
 •  glasuje celotna javnost po pravilu ena oseba en glas,
 • glasuje: za višje uvrščeno polovico restavracij iz strokovnega dela glasovanja (polovica restavracij iz vsake regije).

Vse prejete glasove je ob koncu glasovanja javnega dela, prejela neodvisna revizijska hiša Deloitte, ki vsako leto poskrbi za kredibilnost glasovanja in pravilno preštete glasove. V strokovnem delu so tako prejeli 6.520 glasov, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov. Skupaj tako 34.150 glasov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice