Naprej na vsebino

Kakšni so trendi digitalnih plačil v letu 2020

Tehnologija je od nekdaj ključni steber za razvoj bančnega in finančnega sektorja, saj nenehno spreminja način, kako so finančne storitve zasnovane, urejene, razširjene in uporabljene.

V zadnjih nekaj letih smo bili priča tehnologiji iz zaodrja, zdaj pa ta – skupaj s finančnimi storitvami – vse bolj prevzema osrednjo vlogo. Konvergenca je rodila gibanje »FinTech«, digitalna plačila pa so bila eden od glavnih dejavnikov.

Predstavljamo vam nekaj najbolj aktualnih trendov letošnjega leta.

Biometrična avtentikacija

Ta trend se je pojavil v preteklih letih in leta 2020 postal še pomembnejši. Biometrične metode prepoznavanja uporabnikov vključujejo skeniranje prstnih odtisov, prepoznavanje obraza, šarenice, analizo srčnega utripa in analizo vzorcev žil.

Z naraščajočim številom primerov kraje identitete in goljufij je lahko biometrična identifikacija zanesljiva in varna možnost za digitalna plačila. Glede na industrijske študije bodo do leta 2021 z uporabo biometričnih metod identifikacije opravili več kot 18 milijard operacij letno.

Biometrična avtentikacija je natančna in zelo varna metoda, saj vključuje edinstvene lastnosti človeka. Uporaba takšnega orodja lahko pomaga zgraditi lojalne in dolgoročne odnose s stranko.

Generacija Z: Tehnično dobro občinstvo

Predstavniki generacije Z so bili rojeni med letoma 1999 in 2012. Torej trenutno so stari od 7 do 20 let – to je generacija, ki imenovana tudi generacija digitalnega sveta.

Glede na študije bo ravno v letu 2020 število predstavnikov generacije Z preseglo skupno število milenijcev (rojenih med letoma 1981 in 1996). To pomeni, da bo večina svetovnega prebivalstva tehnično zdrava in pod vplivom tehnologije.

Ta generacija je že odvisna od avtomatiziranih, hitrejših in učinkovitejših tehnologij in storitev. Posledično bo povpraševanje po digitalnih plačilnih sistemih v letošnjem letu in pozneje – hitro naraščalo.

Od kartic do kod

Hiter prehod potrošnikov na elektronsko poslovanje zahteva učinkovitejše rešitve za zagotovitev zaščite plačil. Ena izmed teh je tokenizacija – gre za nadomestitev resničnih podatkov, ki so na plastični kartici, s posebnimi digitalnimi kodami, ki jih je mogoče shraniti v osebne naprave in v katere koli druge digitalne shrambe.

Uporaba takšnih metod včasih poveča varnost digitalnih plačil. Poleg tega omogoča postopno opustitev plastičnih kartic in nakup z enim klikom.

Naraščajoče povpraševanje po mobilnih POS terminalih

Mobilni POS terminali so revolucionarna tehnologija, saj trgovcem omogočajo, da niso več vezani na trgovine in stacionarne blagajne. Namesto tega se lahko udeležijo različnih koncertov, razstav, festivalov in drugih krajev, kjer bodo sprejemali brezgotovinsko plačilo strank.

Poleg tega mobilni POS terminali naredijo trgovine bolj prožne in inovativne, nadomeščajo tradicionalne blagajne z majhnimi in priročnimi napravami.

Statistični podatki potrjujejo, da bodo mobilni POS terminali med ključnimi trendi v digitalnem plačilu. Po podatkih Business Insiderja bo do leta 2021 obratovalo približno 20,7 milijona teh naprav. Za primerjavo, leta 2014 jih je bilo 3,2 milijona.

Plačila prek pametnih asistentov

Hišni digitalni pametni asistenti omogočajo uporabnikom, da oddajo glasovne ukaze in prejemajo govorni odziv. Glasovni ukazi se lahko nanašajo na različne stvari, kot so prejemanje vremenskih informacij, prometnih informacij, upravljanje pametnega doma, uporabniki pa lahko prek njih naročijo tudi v spletni trgovini.

Številni tehnološki velikani so vložili v proizvodnjo pametnih asistentov. Prvega je leta 2014 predstavil Amazon. Google Home in Apple sta se pridružila leta 2016 oziroma 2017. S širitvijo funkcionalnosti so pametni asistenti postajali vse bolj priljubljeni.

Po podatkih Statista je približno 28 odstotkov ljudi, ki so sodelovali v anketi, že uporabilo pametne asistente za prenos denarja. Dejansko je do zdaj malo takih uporabnikov, saj so mnogi zaskrbljeni zaradi varnosti. Toda po napovedih Business Insiderja se bo njihovo število do leta 2022 povečalo na 77,9 milijona (z 18,4 milijona v letu 2017).

Uporaba umetne inteligence in strojno učenje za izboljšanje varnosti

Varnost je najpomembnejši vidik pri digitalnih plačilih. Ljudje vedno raje uporabljajo način plačila, ki ima visoko raven varnosti. Zato se plačilne tehnologije ne morejo razviti brez razvoja prvovrstne zaščite.

Kot primer, banke dnevno prejemajo ogromno informacij o strankah in njihovih plačilnih transakcijah. Za odkrivanje možnih groženj v nekaj sekundah banke uporabljajo tehnologijo strojnega učenja. Tako od banke denimo prejmete sporočilo, v katerem vas sprašujejo, ali ste res vi izvedli določeno transakcijo. Opozorilno sporočilo pomaga banki preprečevati goljufije.

Brezkontaktna plačila

Priročno in varno brezkontaktno plačevanje je v letu 2020 postalo še bolj priljubljeno, zlasti v boju proti širjenju okužbe s covid-19. Izvedemo jih lahko brez vnosa PIN kode, a le do določene meje, zato je ta način plačila idealen za vsakodnevno nakupovanje.

Mnoga vodilna podjetja, kot so Samsung, Apple in Google, imajo razvite svoje mobilne denarnice za brezkontaktno plačevanje. Vse, kar uporabnik potrebuje, je aplikacija, kamor doda kartico (ali več).

Po napovedih stroke bo do leta 2027 približno 36 odstotkov vseh plačil opravljenih z brezkontaktnimi karticami, ki temeljijo na tehnologiji NFC.

Prevlada mobilnih denarnic

Po poročilu RetailDive je leta 2019 mobilne denarnice uporabljalo okoli 201 milijarde kupcev. Do konca leta 2020 se bo to število seveda povečalo. Z mobilno denarnico lahko denar pošiljate drugim uporabnikom, od njih prejemate denar, plačujete račune, kupujete vozovnice, prejemate denarna povračila in še veliko več.

Digitalna plačila niso samo naša prihodnost, ampak tudi sedanjost. Priča smo, kako ljudje pod vplivom različnih trendov postopoma zavračajo gotovino in preidejo na digitalna plačila. Toda le čas bo povedal, kdaj bo prehod dokončen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Zaposleni pri Applu se nočejo vrniti na delovna mesta, raje bi delali od doma

Zaradi spora glede opravljanja dela na daljavo je Apple že izgubil enega direktorja.

Prijava na e-novice