Skip to content

Spoštovano vodstvo RTV SLO in svetniki!

Zaradi nadaljevanje destruktivnega delovanja RTV SLO se oglašam javno. Del novinarjev oz. vodstva na RTV SLO po oceni precejšnjega dela javnosti deluje nacionalno-strateško po meri razdiralne politike sedanje opozicije, brez posluha za krizni čas, zavajajoče, nesorazmerno in ne v interesu celotne nacionalnem skupnosti niti s spodbujanjem tvornega strateškega dialoga za narod in državo. Opozicija, ki je odstopila pred krizo in je bila soodgovorna za zaostritev razmer, dobiva v RTV SLO (v informativnih in drugih oddajah, npr. Oddaja Tarča) prostor za promocijo tega negativizma (tudi tkm. kolesarjev), čeprav ima sama komaj kaj adutov za tvorni razvoj Slovenije. V tem duhu tudi RTV SLO seje negativizem, deluje nesorazmerno, zavajajoče, celo z umetno ustvarjeno kritiko vladi kljub njenemu – za razsodnega človeka razvidnemu – pozitivnemu delu za narod in državo. To je bilo videno v sledečih korakih:

  1. Najprej z neutemeljenimi napadalnimi očitki o pomanjkanja opreme, ki jih vlada ni mogla zagotoviti od danes do jutri.
  2.  V takratnih kaotičnih svetovnih razmerah z orkestriranimi očitki o nepregledni nabave opreme (Oddaja Tarča).
  3. Z napadi na stranko upokojencev.
  4. Z napadom (oddaja Vanje Kovač, sobota 23. 5. 2020 zvečer in ponovno spet v Oddaji Tarči 4. 6. 2020) na odločitve glede domov starostnikov.

Iz zanesljivih virov vem, da so strokovnjaki in odgovorni sprejemali odločitve v domovih v soglasju s svojci in vodstvom ter glede na možnosti. Potvarjanje je, da je šlo za »odpis« ljudi, saj se s tem vnaša strah v družbo in nezaupanje v stroko. Še bolj žalostno, da se občutljivo vprašanje nujnosti, da človek sprejema tudi svojo smrt skuša ta kampanja politično izkoriščati in zavajati javnost. Stroka in javnost še posebej zaradi krize zdaj potrebuje strokovno, etično in človeško razpravo o življenju in smrti. In kako bi odgovorni mogli ravnati, če ne bi stroka imela ustreznih pristopov in scenarijev za primer krize? Razen tega je bila večina problemov v domovih podedovanih. Še bolj čudno, da RTV SLO daje glavno besedo dr. Kebru, ki je kot bivši minister soodgovoren za neurejene razmere v zdravstvu in zdravstveni oskrbi starejših; ne problematizira pa npr., da bolnišnica Ptuj (pod vplivom SD?) ni hotela sprejeti oskrbovancev domov. Dalje: Neosnovan »napad« na vlado, prek medijev iz tujine (Zgaga, angleški strokovnjak, EBU s pristranskim, neresničnim poročanjem o Sloveniji), naj bi bil sprejemljiv; na drugi strani RTV SLO kritizira, da minister Logar oz. vlada daje odgovor na Zgagov zapis in poroča o stanju sodstva v RS v EU itd. Kje so enaka merila? RTV tudi ne poroča ustrezno o pohvalnih ocenah ravnanja sedanje slovenske vlade s strani kompetentnih tujih ustanov in medijev. Ali ni naloga RTV SLO, da predstavlja delovanje politike, ne pa da ruši vlado – še posebej če je ta uspešna? Rušenje katerekoli vlade na nacionalni RTV ni najbrž v nacionalnem interesu, pač le v interesu kakih politikov oziroma lobijev. Več primerov potrjuje, da je to počela nacionalna RTV; npr. 19. 5. V Odmevi, v Studiu City itd. Gospa varuhinja stalno ponavlja, da ni prepovedanih tem, ne prepovedanih ljudi. Vendar oddaje le dajejo razvidnost, da je tako. Zakaj se o kritičnih zadevah ne moremo pogovarjati v odprtem dialogu različnih – ne le enih – na kakšni okrogli mizi na RTV, da bi poglobljeno tematizirali stanje ali na Odmevih, kot je bilo to nekoč, zdaj že dlje časa ne več. Npr. soočenje dr. Rizmana v imenu podpisnikov ene strani z uglednim predstavnikom podpisnikov za vlado ali Katedre Svobode ali z g. prof. dr. Petričem? Tako pa se na RTV SLO širi (ulično) sovraštvo z neutemeljenimi žaljivimi izrazi kot »skrajna stranka« in »zanikanje EU« in domnevno financiranju SDS od g. Orbana. Kje je torej resnicoljubnost, etičnost in prisebna odgovornost novinarskih – predvsem nacionalne RTV – hiš in njihovih delavcev do celotne družbe?

20. 5. 2020 je Igor Bergant gostil g. Ferjančiča in še predstavnika odvetnikov. Nič ni vprašal g. Ferjančiča o problemih, ki jih je predstavil odvetnik – lahko bi oba soočil in bi dobili realnejšo sliko o stanju. Za primerjavo: 2. 4. 2020 je isti novinar gostil vodjo ENZ Aleksandra Čeferina. Razglabljala sta o težavah tega športa, ker ni tekem, nobenega vprašanja ni bilo glede odgovornosti g. Čeferina, da so bile nekatere nogometne tekme žarišča širjenja epidemije, o čemer so pisali številni evropski mediji in poznavalci. Seveda ne moremo pripisati neposredne odgovornosti za to prvemu človeku evropskega nogometa. Opozoriti želim le na neverjeten primer podcenjevanja slovenskih gledalcev ob primeru neprofesionalnosti voditelja RTV Slovenija, ki kritik na račun Čeferina sploh ni omenil, niti ni gosta o tem kaj vprašal. Tudi spletni portal RTV – MMC, istega opisuje zgolj kot »enega izmed najbolj zaposlenih ljudi«.

Opozicijo pri ključnih informativnih oddajah pri povzetkih iz državnega zbora izbirajo selektivno. V ospredju so LMŠ, SD, Levica, nič pa npr. kritični odzivi Jelinčiča ali vladnih strank na to, še posebej, če so kritični do medijev. Informativne oddaje naj bi se odlikovale v kvaliteti za reševanje realnih, ne pa medijsko ustvarjenih problemov ter v argumentiranem dialogu različnih, ne pa v izključevanju vedno skrbno izbranih posameznikov. Analiza kaže, kako ima sedanja opozicija veliko večjo vsebinsko minutažo v informativnih oddajah, kot jo je imela prejšnja opozicija, sploh pa je poročanje objektivno neuravnoteženo. Izjave premiera, npr. ob sprejemanju protikriznih zakonov, so prikazane nevsebinsko in marginalizirane, večjo težo imajo neutemeljeni in nerealni ugovori opozicije. Tudi ob sprejemanju prvega, težko pričakovanega protikriznega zakona, težkega več kot 3 milijarde, premier Janez Janša ni bil gost v Odmevih, pač pa g. Čeferin. Nacionalni televiziji, da o radiu sploh ne govorim, pogosto očitajo dvojna merila. In še: Zakaj RTV poroča, da se je v nabavo mask oz. zaščitne opreme vpletala žena premiera Janeza Janše, v informativnih oddajah pa zamolči, da je na to temo za konkretno podjetje lobiral tudi predsednik SD Dejan Židan. In sedaj ko je dr. Židan odstopil je imel poslovilni nastop v Odmevih spet brez kritičnih vprašanj, npr., da je stranka SD, ki jo je šest let vodil, v milijonskem minusu …

Pohvalo vlade veleposlanikov ste dali pozno zvečer; prav tako ste o »kolesarjih« poročali, ne pa omenili v istem pasu tudi 50.000 (zdaj 100.000) podpisnikov podpore Vladi … Podobno ste ravnali ob pismih levih intelektualcev, dr. Rizman je nastopil v TV Dnevniku, gostili ste ga v Odmevih. Potem se je to še ponavljalo. Ko je tehtno izjavo v podporo vladi dala Katedrala svobode (intelektualci in kulturniki), o tem sploh niste poročali. Če pa že, le obrobno in post festum. Je to javna RTV vseh državljanov?

prof. dr. Janez Juhant, svetnik RTV

Subscribe
Notify of
guest
7 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Azriel
Azriel
3 years ago

Razdiralnost opozicije je slovenska stalnica. Eni to delajo transparentno, drugi bolj pritlehno in zahrbtno. A težko bi se katera leva vlada lahko pela levite, da je bistveno boljša od SDS-ovskih vlad. Pač za razliko od ostalega naroda jaz imam spomin. Pa tudi posnetke vseh žalitev, ki ji skupaj spravijo tipično glasni poslanci. Radikalizem v porastu.

Nata
Nata
3 years ago

Drži!! In zato bo zelo težko uravnotežiti to nesrečno politiko Rtv!! Mislim pa, da je premier danes dobro povedal. . . . ker imamo vseeno veliko kvalitetnih delavcev na Rtv, bo potrebno previdno ravnati.

Stanko
Stanko
3 years ago

In ti se imaš za kristjana, za popenit, sej zato vam pa pada članstvo v cerkvi in potreba po denarju se veča. Delate vse, da bi vam država povečala prilive denarja, ližete rit sedanji vladi, škoda, da papež tega ne ve, bi vas izobčil

Slovenec
Slovenec
3 years ago

Sprenevedanje.

ANA
ANA
3 years ago

Ja, seveda RTV je televizija vseh državljanov, le nekateri pripadniki vladajočih strank tega ne vidi tako, ker pač ne prenesejo resnice, ki jo slišijo na rtv. No pa saj je tudi tako prav, saj imajo svojo resnico na Nova TV 24.

luka
luka
3 years ago

“V takratnih kaotičnih svetovnih razmerah z orkestriranimi očitki o nepregledni nabave opreme (Oddaja Tarča).” ce so kaoticne svetovne razmere to ne pomeni, da si takrat polnijo zepe z izkoriscanjem razpisov in podobno. Zakaj mislite da smo vsi skocili? Ker v teh kriticnih trenutkih vsi upamo, da lahko racunamo na vlado, da bo pomagala, ne pa izkoristila situacijo. Dost mamo!

Novinar
3 years ago

To je delo starih udbašev s svojim podmladkom v rdeči “javni hiši”. Po komunističnih pravilih (pod prisilo), mora zaspan narod tej mafiji plačevati še mesečno naročnino za medijska informativna cenzurirana skrapucala.
Nagrada udbomafijskim pisunom je iz kupa iranskega opranega denarja in pokradenih državnih podjetj.

Prijava na e-novice