Skip to content

Prvi mož vojske o dogodku ob državni meji: »Ne dopuščam zlorab in prekoračitve pooblastil«

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je v prostorih ministrstva za obrambo v izjavi za javnost pojasnil stališče Slovenske vojske o dogodku na območju državne meje.

K ugotavljanju pristopili z vso zavzetostjo

»V zadnjem času je bilo veliko slabega izrečenega na račun Slovenske vojske, kjer smo z vso zavzetostjo pristopili k ugotavljanju dejanskega stanja. Čudi nas, da ni bila formirana medresorska skupina, kot velevajo predpisi,« je poudaril in dodal, da postopke, v katerih intenzivno oziroma konstruktivno sodelujejo tudi civilnim preiskovalnim organom obveščevalno-varnostne službe, ki uradno vodi preiskavo. »Želim, da se zadeva razišče, v Slovenski vojski namreč ne dopuščam zlorab in prekoračitve pooblastil,« je o dogodku na območju državne meje dejal načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in dodal, da je treba vsakršno odstopanje kaznovati, skladno z ustreznimi predpisi.

Prva večja zloraba oziroma kršitev

Ob koncu izjave je še poudaril, da SV svoje naloge na državni meji izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami policije. »Od leta 2015 je bilo opravljenih več kot 110.000 raznih nalog v podporo policije v smislu varovanja državne meje in več kot desetletje  delovanja v tujini. Večjih zlorab oziroma kršitev pooblastil pa nismo zaznali. To je prva, ki se je zgodila je sklenil Glavaš.

Lokacije varovanja meje vojakom določi policija

Tiskovni predstavnik vojske polkovnik Marjan Sirk pa pravi, da je vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil. O tem, na kakšen način se je dogajal, zakaj je do vsega tega sploh prišlo, pa bo pokazala preiskava. O tem, kaj so vojaki počeli na meji z Italijo, Sirk odgovarja, da lokacije varovanja meje vojakom določi policija, sicer pa naloge lahko vojaki izvajajo tudi v samostojnih enotah, brez policistov.

Vojak naj bi uperil puško v civilista

Incident ob italijanski meji, kot smo že poročali, se je zgodil v začetku maja. Po navedbah televizije POP TV naj bi uniformiranec Slovenske vojske uperil puško v civilista. Primorski dnevnik pa je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije, ki začasno biva v Sloveniji. Ta naj bi jim dejal, da sta ga blizu meje z Italijo v občini Hrpelje – Kozina ustavila moška v uniformi, eden je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za migranta, sta ga izpustila, šlo pa naj bi za pripadnika Slovenske vojske in ne člana kakšne varde, so zapisali. Po navedbah državljana se je vojak takoj opravičil za svoje dejanje. Kaj je vojaka, če se je to resnično zgodilo, napeljalo do tega, da je menil, da je državljan migrant in navsezadnje kaj je sam počel na meji, bo pokazala preiskava.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice