Skip to content

Čakre vplivajo na vsa področja našega življenja

Čakre so različne žariščne točke v našem telesu, ki se uporabljajo v pradavnih in sodobnih praksah meditacije. Koncept izhaja iz tradicije zgodnjega hinduizma. Verovanja se med indijskimi religijami sicer razlikujejo, saj nekatera budistična besedila omenjajo pet čaker, hindujska besedila pa šest ali celo sedem čaker. Zgodnja besedila so čakre opisala kot meditativno vizualizacijo, ki združuje mantro in cvetje, ter tudi kot fizično entiteto v telesu.

Nekateri sodobni tolmači čakre opisujejo kot kompleksne elektromagnetne raznolikosti, katerih stopnja in raznolikost neposredno izhajata iz sintetičnega skupka vseh pozitivnih in negativnih polj in tako se izzove Nadi.

Nadi je izraz za kanale, po katerih se v tradicionalni indijski medicini in duhovnem znanju energije iz fizičnega telesa, subtilnega telesa in kavzalnega telesa pretakajo. V sklopu joge so tehnike dihalnih vaj, vizualizacije, mudre, pranayame, mantre in druge usmerjene v manipulacijo pretoka subtilne energije skozi čakre.

Čakre so glavna energijska središča telesa

Na tečajih joge, skupinskih meditacijah ali urnih reiki sejah inštruktorji oziroma vaditelji pogosto spregovorijo o čakrah. Običajno predstavljajo čakro tretje oči, ki se nahaja med obrvmi v smislu, da je odgovorna za človeško intuicijo in notranjo svetlobo. Toda kaj pravzaprav so čakre?

Dobesedno gledano beseda čakra iz sanskrta pomeni »kolo« ali »disk«, vendar se nanaša na duhovno energijsko središče v človeškem telesu. Vzdolž hrbtenice, skozi vrat in krono glave je sedem čaker.

Vsaka čakra predstavlja določen organ ter odgovarja fizičnim, čustvenim, psihološkim in duhovnim stanjem, ki vplivajo na vsa področja našega življenja. Znotraj teh čaker je »prana« ali končna čista zdravilna energija, ki je povsod okoli nas in znotraj nas, da nas ohranja zdrave, srečne in živahne.

Kljub temu, da ni veliko zahodnih znanstvenih dokazov, ki duhovno energijo prevajajo v fizične manifestacije, je preučevanje sedmih čaker in poravnavanje le-teh – pa naj bo to z meditacijo, reikijem ali jogo – zakoreninjeno v prepričanju, da ko so čakre odprte in poravnane, naša energija neprestano teče, kar omogoča da prana teče skozi njih.

Čakre so glavna energijska središča telesa. Marsikdo je že slišal, da ljudje govorijo o »odblokiranju« njihovih čaker. To se nanaša na idejo, da ko so vse čakre odprte, lahko skozi njih prosto teče energija ter tako obstaja harmonija med fizičnim telesom, umom in duhom.

Poznamo sedem čaker za začetnike. Pomembno je, da jih znamo prepoznati ter vedeti kdaj katera ni v ravnovesju. Čakre imajo opredeljujoče značilnosti, elemente in tudi barve.

Čakre so duhovno energijsko središče. Vir slike: Activedia, Pixabay

Koreninska čakra (Muladhara)

Koreninska čakra predstavlja naš temelj. V človeškem telesu leži ob dnu hrbtenice in daje občutek, da smo prizemljeni. Kadar je koreninska čakra odprta, se počutimo prepričani v svojo sposobnost, imamo občutek, da stojimo na svojih dveh nogah in uspešno premagujemo vse izzive. Ko je čakra blokirana, se počutimo ogrožene in imamo občutek, da ne stojimo na stabilnih tleh. Ta čakra se razvija v zgodnjem otroštvu, v starosti od 1 do 7 let.

Sakralna čakra (Swadhisthana)

Sakralna čakra pomaga pri ugotavljanju kako se navezujemo na svoja čustva in čustva drugih. Prav tako ta čakra vlada ustvarjalni in spolni energiji. Tisti, ki imajo blokirano sakralno čakro, lahko občutijo pomanjkanje nadzora v svojem življenju. Razvoj te čakre je med 8 in 14 letom našega življenja.

Čakra solarnega pleksusa (Manipura)

Kot vidimo, imajo vse čakre svoje značilnosti in tretja čakra, čakra solarnega pleksusa govori o sposobnosti samozavesti in nadzora nad svojim življenjem. Pomislite kdaj ste nazadnje čutili metulje v želodcu – to je delo Manipura čakre. Kadar je ta čakra blokirana, občutimo ogromno sramu in dvoma. Tisti, ki imajo čakre odprte lahko svobodno izrazijo sebe. Čakra solarnega pleksusa se razvija med 15 in 21 letom.

Srčna čakra (Anahata)

Srčna čakra deluje kot most, ki povezuje spodnje čakre (te so povezane z materialnostjo) in zgornje čakre (te so povezane z duhovnostjo). Kot že ime pove, lahko ta čakra vpliva na našo sposobnost dajanja in prejemanja ljubezni – od drugih in sebe. Nekdo z blokirano srčno čakro se bo težko popolnoma odprl ljudem v svojem življenju. Če ima nekdo odprto srce, lahko izkusi globoko sočutje in empatijo. Srčna čakra se razvija med 21 in 28 letom.

Grlena čakra (Vishuddha)

Čakra za grlo daje glas srčni čakri in nadzoruje našo sposobnost sporazumevanja o svoji osebni moči. Ko čakra deluje s polno zmogljivostjo nam omogoča, da se izrazimo resnično in jasno. Nekdo z blokirano čakro v grlu bo imel težave pri iskanju besed s katerimi bi lahko povedal kako se resnično počuti. Grlena čakra se razvija med 29 in 35 letom.

Čakra tretjega očesa (Ajna)

Ko se skozi čakre premikamo po telesu navzgor, se bližamo središču za božansko zavest. Čakra s tretjim očesom nadzoruje našo sposobnost, da vidimo večjo sliko in se povežemo z intuicijo. Nanjo lahko gledamo kot na oko duše, saj zazna informacije, ki presegajo površinsko raven. Vizije in visoka intuitivnost niso redkost za nekoga, ki ima to čakro odprto. Razvoj čakre tretjega očesa je med 36 in 42 letom.

Čakre imajo tudi barve. Vir slike: Geralt, Pixabay

Kronska čakra (Sahasrara)

Kronska čakra je najvišja čakra in sedi ob kroni glave. Predstavlja našo sposobnost, da se popolnoma povežemo z našo duhovnostjo. Ko je čakra v celoti odprta (nekaj, kar le redko kdo uspe), lahko dostopamo do višje zavesti. Razvoj kronske čakre se odvija najkasneje in sicer med 43 in 49 letom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice