Skip to content

Je matcha čaj boljši od zelenega čaja?

Matcha čaj izvira iz iste rastline kot zeleni čaj, a ker je narejen iz celega lista, vsebuje bolj koncentrirano količino antioksidantov in zdravju koristnih rastlinskih spojin. Študije so odkrile različne zdravstvene koristi, ki jih ima matcha čaj in njegovi sestavni deli, vključno z zmanjšanim tveganjem za pojav srčnih bolezni, varovanjem jeter in lažjim izgubljanjem telesne teže.

Najboljše od vsega je, da je matcha čaj preprost za pripravo, tako da se ga lahko brez truda vključi v vsakodnevno prehrano. Matcha čaj je fino mlet prah posebej pridelanih listov zelenega čaja, ki tradicionalno izvira iz vzhodne Azije. Pridelava rastlin zelenega čaja za matcha čaj vključuje gojenje rastlin tri do štiri tedne v senci, med predelavo pa se stebla in žile rastline odstranijo. Tako med rastjo v senci rastlina proizvede več antioksidantov, teanina in kofeina. Za razliko od čajnih listov ali čajnih vrečk je matcha čaj v obliki prahu, ki se vmeša v tekočino, običajno v vodo ali mleko.

V zadnjem času je matcha čaj vse bolj priljubljen napitek, ki se ga lahko najde skoraj povsod – od trgovin z zdravili do kavarn kjer ponujajo matcha latte, matcha čaj in celo matcha sladice. Tukaj je nekaj zdravstvenih koristi matcha čaja, ki temeljijo na znanosti.

Matcha čaj vsebuje veliko antioksidantov

Matcha je bogata s katehini, razredom rastlinskih spojin v čaju, ki delujejo kot naravni antioksidanti. Znano je, da antioksidanti pomagajo stabilizirati škodljive proste radikale, ki lahko potencialno poškodujejo naše celice in povzročijo kronične bolezni. Ko je matcha čaj v obliki praška raztopljen v vroči vodi, ta vsebuje vsa hranila, ki jih ima cel list čaja. Običajno ima več katehinov in antioksidantov kot zgolj namočeni listi zelenega čaja v vodi.

Študije so ocenile, da je količina katehinov v matcha čaju do 137-krat večja kot v drugih vrstah zelenega čaja. Ena od raziskav je pokazala, da je matcha čaj pri miših zmanjšal škodo, ki jo povzročajo prosti radikali ter okrepil njihovo antioksidativno delovanje.

Vključitev matche v prehrano lahko znatno poveča vnos antioksidantov, kar lahko pomaga preprečiti poškodbe celic in celo zmanjša tveganje za nastanek kroničnih bolezni.

Matcha čaj v prašku. Vir slike: .farmerdir, Pixabay

Lahko pripomore k zaščiti jeter

Jetra so življenjsko pomembna za zdravje, saj imajo ključno vlogo pri odstranjevanju strupov iz telesa, presnovi zdravil in pri predelavi hranil. Številne raziskave so pokazale, da lahko matcha čaj pomaga zaščiti zdravje jeter. V eni izmed raziskav so 16 tednov hranili diabetične podgane z matcho. Prišli so do rezultatov, da je matcha čaj pomagal pri preprečevanju poškodb tako ledvic kot tudi jeter. V drugi študiji so 80 ljudem z boleznijo zamaščenih jeter, ki ni bila posledica alkohola, 90 dni dajali ekstrakt zelenega čaja. Po 12 tednih je ekstrakt zelenega čaja znatno zmanjšal raven jetrnih encimov. Povišana raven teh encimov je znak okvare jeter.

Poleg tega so tudi analize drugih raziskav pokazale, da je pitje zelenega čaja in matcha čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za bolezni jeter. Pomembno pa je vedeti, da so v to povezavo lahko vključeni tudi drugi dejavniki. Za raziskavo učinkov matche na splošno populacijo je potrebnih več raziskav, saj je večina teh raziskav osredotočena na študije, ki preučujejo učinke ekstrakta zelenega čaja pri živalih.   

Spodbuja zdravje srca in lahko pomaga pri preprečevanju nastanka rakavih obolenj

Matcha čaj je poln zdravilnih spojin, vključno z nekaterimi, ki so povezane s preprečevanjem nastanka rakavih obolenj v raziskavah pri živalih ali pri umetno gojenih oblik raka v epruvetah. Matcha je še posebej bogata z epigallocatechin-3-gallate (EGCG), ki je vrsta katehina za katerega se je izkazalo, da ima močne protirakave lastnosti. Ena študija v epruvetah je pokazala, da je EGCG v matchi pomagal uničiti rakave celice prostate. Druge raziskave v epruvetah so pokazale, da EGCG učinkovito deluje proti raku kože, pljuč in jeter.

Seveda je treba upoštevati, da so bile te raziskave narejene v epruvetah ter pri živalih z določenimi spojinami, ki so v matchi. Za natančno ugotovitev kako matcha čaj deluje pri ljudeh so potrebne dodatne raziskave.

Srčne bolezni so vodilni vzrok smrti po celem svetu in predstavljajo nekje tretjino vseh smrti pri ljudeh starejših od 35 let. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko pitje zelenega čaja, ki ima podobne hranilne vrednosti kot matcha čaj, pomaga pri zaščiti pred boleznimi srca. Izkazalo se je, da zeleni čaj zmanjšuje raven slabega LDL holesterola in raven trigliceridov v krvi.

Strokovnjaki so prišli do zaključka, da je pitje zelenega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek srčnih bolezni in pojavom možganske kapi. Če je matcha čaj vključen v raznovrstno prehrano in zdrav življenjski slog, lahko pomaga pri ohranjanju zdravja srca in ščiti pred nastankom bolezni.  

Vse bolj priljubljen napitek matcha čaj. Vir slike: .dungthuyvunguyen, Pixabay

Matcha čaj je enostaven za pripravo

Izkoristiti številne zdravstvene prednosti, ki jih ima matcha je preprosto. Tradicionalni matcha čaj se lahko pripravi tako, da se v skodelico vnese 1-2 čajni žlički matcha praška, prelije z vročo vodo ter premeša. Razmerje vode in praška se seveda lahko prilagaja. Tisti ustvarjalni lahko poskusijo tudi matcha latte, matcha puding ali beljakovinske smoothije. Kot pri vsaki stvari, je tudi pri matchi zmernost ključna. Čeprav ima ogromno zdravstvenih koristi, več ni nujno boljše.   Pitje matche lahko tudi poveča izpostavljenost onesnaževalcem, kot so pesticidi, kemikalije in celo arzen, ki so lahko prisotni v tleh, kjer te čajne rastline gojijo. Največji dopustni vnos matcha praška ni jasen in je odvisen od posameznika. Za varno uživanje matcha čaja je najbolje to početi v zmernih količinah. Najbolje je popiti 1-2 skodelici na dan in izbrati certificirano ekološko sorto. Tako izkoristimo številne zdravstvene koristi, ki jih ima matcha čaj, ne da bi tvegali kakršnekoli stranske učinke. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice