Naprej na vsebino

Poletje 2020: dogodki, ki jih ne smete izpustiti

Razkrivamo nekaj najobetavnejših prireditev, ki se bodo dogajale po Sloveniji v vročih poletnih mesecih.

Najbrž se bo po nekajmesečni izolaciji in dolgčasu letos poleti še posebej prilegla udeležba javnih družabnih dogodkov, ki kljub tihim grožnjam drugega vala bolezni covida-19 zaenkrat ostajajo napovedani. Čeprav vam bo letošnje poletje popestril že turistični vavčer, pa ne pozabite tudi na organizirane nepozabne dogodke, ki se bodo povsod po Sloveniji.

1. Festival Lent

Največji mariborski festival se tokrat ne bo odvijal konec junija, a brez skrbi – obala reke Drave bo skupaj z drugimi mariborskimi prizorišči letos zaživela konec avgusta, in sicer med 21. in 29. dnem poznega poletnega meseca. Pod okriljem Festivala Lent tudi letos potekajo kar štirje festivali, ki s svojimi raznovrstnimi umetniškimi usmeritvami in kakovostno ponudbo uspešno nagovarjajo obiskovalce vseh generacij in okusov; to so Mednarodni folklorni festival Folkart, jazzovska mini-festivala Jazzlent in Jazz podij, Ana Desetnica (festival uličnega gledališča) in Art kamp (festival ustvarjalnosti.)

2. Filmski festival Grossmann

Prlekija vas že šestnajsto leto zapored vabi na festival fantastičnega filma in vina, ki bo potekal od 10. do 12. julija v Ormožu in od 14. do 18. julija v Ljutomeru. Filmi, ki si jih boste lahko ogledali, se bodo potegovali za različne nagrade, pripravljajo pa tudi mnogo ustvarjalnih delavnic, ki so primerne za ljudi vseh starosti. Nikar si ne pozabite ogledati (ali se udeležiti) znamenite povorke zombijev, ki bo potekala v soboto, 18.7. na ljutomerskem Glavnem trgu.

3. Pikin festival

Festival, ki ga bodo gotovo oboževali vaši najmlajši (in seveda tudi vsi starejši ljubitelji priljubljene junakinje Pike Nogavičke) bo potekal v Velenju med 9. in 15. septembrom. Festival, ki letos praznuje 30. obletnico, vam tokrat ponuja več kot 60 dogodkov, ki so pustolovske, humorne, poučne in ustvarjalne narave.

Pikin festival. Vir slike: Pikin festival

4. Dnevi vina in poezije

Ptujski kulturni festival bo letos potekal med 25. in 28. avgustom. Čakajo vas glasbeni, gledališki in otroški programi ter pesniška branja, vse to pa spremlja kapljica najkakovostnejših slovenskih vin. Skupaj z več kot 8000 obiskovalci se letos pridružite slovenskim in tujim pesnikom ter najboljšim slovenskim vinarjem.

5. Tarantini festival

Gre za mednarodni poletni festival komorne glasbe, ki je posvečen skladatelju Giuseppeju Tartiniju, rojenemu v Piranu. Cikel koncertov, ki bodo zveneli na najrazličnejših piranskih lokacijah, bo letos izveden med 20. avgustom in 11. septembrom. Slovenska obala vas vabi, da prisluhnete umetnosti Giuseppeja Tartinija, vrhunskih glasbenikov in drugih skladateljev. Na primorskem festivalu lahko vidite in slišite, kako v rokah sodobnih umetnikov zveni znamenita 300 let stara Tartinijeva violina.

Ljubljana poleti. Vir slike: Citylife

6. Festival Ljubljana

Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice ter Ljubljana Festival na Ljubljanici. V tem času se v Plečnikovih Križankah, na Kongresnem trgu in na odru drugih ljubljanskih kulturnih institucij zvrsti prek 4.000 umetnikov iz več kot 40 držav, dogodke pa si vsako leto ogleda več kot 60.000 obiskovalcev.

7. Film pod zvezdami

Med 16. julijem in 8. avgustom bodo na Ljubljanskem gradu vsako noč zasijale tudi filmske zvezde. V letnem kinu je na ogled izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki jih dopolnjujejo premiere in predpremiere. Predprodaja vstopnic in objava programa se bo začela 1. julija 2020, zato ljubitelji filmov in zvezd pozorno spremljajte spletno stran Kinodvora.

Vir slike: Lendava

8. Festival Vinarium 2020: Boračfest

Pomurje vas vabi na vsakoletno poskušanje znamenite slovenske jedi – bograča, ki bo potekalo 29. avgusta v starem mestnem jedru Lendave. Najboljši kuharski mojstri se bodo potegovali za nagrado za najboljši bograč, ob njem pa boste lahko »testirali« tudi ostale domače dobrote: lendavske perece, ocvirkove pogače in rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice