Naprej na vsebino

Od jutri dalje maske ponovno obvezne

Posledice našega neodgovornega vedenja se že kažejo v številu okuženih. Na novo so potrdili sedem okuženih oseb (dve osebi sta se okužili v Bosni in Hercegovini, dve v Srbiji, za dve osebi še raziskujejo, za eno osebo se ne more določiti izvor okužbe). Posledično je posvetovalna strokovna skupina za covid-19 vladi svetovala uvedbo ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Hkrati se zavzemajo tudi za dosledno upoštevanje že veljavnih ukrepov in čimprejšnjo uvedbo aplikacije, ki bi opozarjala na stike z okuženimi osebami.

Nošenje mask le eden izmed ukrepov za zmanjšanje širjenja virusa

Dr. Bojana Beović je v današnji izjavi za medije opozorila, da je bilo navodilo za nošnjo mask »nekoliko dvoumno« in v praksi neizvedljivo. Maske so bile obvezne v zaprtih prostorih, kjer ni bilo mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. A kot je opomnila infektologinja, se ta razdalja lahko iz trenutka v trenutek spreminja, zato se jim v strokovni skupini zdi smiselno poenotiti navodilo.

Vlada je njenim priporočilom sledila in od jutri dalje velja ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih (trgovina, frizer, pošta, ZD …).  Minister Tomaž Gantar je izpostavil še, da bodo vsakih 14 dni preverjali epidemiološko situacijo v državi in tujini.

Strokovna skupina, ki jo vodi Beovićeva, se zavzema za čimprejšnjo uvedbo prostovoljne mobilne aplikacije, ki bi opozarjala ljudi, če so prišli v stik z okuženimi osebami. Po njeni oceni bi bilo odlično, da bi se aplikacija poenotila na ravni Evropske unije, kar bi zagotavljalo dodatno varnost na potovanjih. A glede na nasprotovanja posameznih interesnih skupin bo za kaj takšnega potrebno veliko potrpljenja in vztrajnosti.

Beovićeva je med drugim dejala tudi, da bi po njenem mnenju vlada morala uvesti karantene ob prihodu iz Hrvaške. Če se bo ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v zadnjih tednih v Slovenijo vnesenih več primerov okužb, bo vladi svetovala, da izvede tudi ta ukrep.

Tomaž Gantar na to odgovarja, da bo glede na razmere v državah vlada tudi sprejemala dodatne ukrepe na mejah, če bi bilo to potrebno.

Karantena in nove države na rdečem in rumenem seznamu

Slovenska vlada na podlagi priporočil NIJZ za zajezitev širjenja okužbe s seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, s četrtkom umika Črno goro in Luksemburg. Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska.

V Črni gori in Luksemburgu je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh preseglo 10. Kar pa je merilo, da se država uvrsti na rumeno listo.

Ob vstopu iz Albanije in Portugalske je od jutri dalje za vse obvezna 14-dnevna karantena. Pri tem velja nekaj izjem. Merilo za uvrstitev na ta seznam je, da v državi v zadnjih 14 dneh odkrijejo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev.

Tomaž Gantar je ob tem povedal, da je bilo v zadnjih dneh zaradi novih pogojev za prestop meje izrečenih tudi okoli 2700 ukrepov karantene. Torej lahko pričakujemo nove okužbe v prihodnjih 14 dneh.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mogoče je virus res manjši, kot so spore med blagom, res je, da maske marsikdo uporablja napačno, a tudi zgolj 10 sekund včasih odloča o življenju in smrti. Dejstvo je, da niti en ukrep ne bo pomagal, dokler ljudje ne bodo dojeli, da so le-ti zaradi njih in ne zaradi tega, ker se je Janez Janša odločil greniti življenja državljanom. Dokler ljudje menijo tako, ostajajo na ravni dveletnega otroka, ki ne more dojeti, da mu je bilo pravkar nekaj prepovedano. […]

Prijava na e-novice