Skip to content

SZO: konec epidemije je še daleč

Danes mineva natanko šest mesecev, odkar je bila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) seznanjena, da na Kitajskem razsaja pljučnica neznanega vzroka. Od takrat do danes imamo več kot deset milijonov okuženih in več kot 500.000 smrtnih primerov.

Ob pojavu virusa si nihče niti v največji nočni mori ni znal predstavljati, da bi lahko en virus tako ohromil ves svet ter postavil vsakdan vseh nas na glavo. Pandemija/epidemija je iz ljudi na plan prinesla tako najboljše kot najslabše. Po vsem svetu smo bili priča solidarnosti, prijaznosti pa tudi stigmatizaciji, zavajanju in politizaciji.

Prvi mož SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja, da pandemija covida-19 še zdaleč ni končana in se celo pospešuje. Če se bo takšen trend nadaljeval, se bo stopnja umrljivosti s sedanjih osmih odstotkov ponovno podvojila ali celo potrojila.

SZO v šestih mesecih naredila veliko

V zadnjih šestih mesecih je SZO pozivala domala vse države, da se pripravijo na nov virus in se nanj primerno odzovejo. Marsikatera informacija je bila sicer nasprotujoča si ali za kakšno državo neustrezna. Navodila pa so bila splošna in so upoštevala povprečje vsega dogajanja. Dolžnost vsake države je bila, da navodila prilagodi glede na svoje razmere.

SZO je v tem času sodelovala z različnimi raziskovalci, klinikami in drugimi strokovnjaki, da bi združili moči v razvoju znanosti in jo usmerili v iskanje rešitve zajezitve virusa. Začeli so s preizkusom »solidarnosti«, da bi hitro našli odgovore, katera zdravila so najučinkovitejša. V številne države so poslali milijone testnih kompletov in tone osebne zaščitne opreme.

Ustanovili so Solidarnostni odzivni sklad, ki je za namen spopada z virusom covid-19 zbral več kot 223 milijonov ameriških dolarjev. Z Evropsko komisijo in številnimi partnerji so sodelovali pri zagonu pospeševalnika ACT, da bi zagotovili, da bo cepivo na voljo vsem, zlasti tistim, ki so v največji nevarnosti. ACT Accelerator Investment ocenjuje, da bo za pospešitev razvoja, pravične dodelitve in dostave cepiv, diagnostike in terapevtov do konca prihodnjega leta potrebnih več kot 31 milijard ameriških dolarjev.

Države morajo upoštevati vsaj pet prednostnih nalog

Vse moči svetovnih strokovnjakov so uperjene v izdelavo cepiva. A kot je moč med vrsticami razumeti iz besed predsednika SZO, bo cepivo kmalu v uporabi. Vendar morajo države kljub cepivu, ki bo dolgoročno orodje za nadzor virusa covid-19, upoštevati vsaj pet prednostnih nalog, ki pripomorejo k zajezitvi virusa.

1. naloga:

Vsaka država mora poskrbeti za to, da najprej opolnomoči skupnosti. Vsak posameznik mora razumeti, da ni nemočen. Da obstajajo načini – ukrepi, ki jih morajo upoštevati vsi, da zaščitijo sebe in druge. Zdravje je v rokah vsakega posameznika, ne pa vodstva države.

Konkretno to pomeni, da mora vsak posameznik najprej upoštevati fizično razdaljo, higieno rok, higieno kašlja, ostajanje doma, če ni zdrav, nošenje maske in delitev samo tistih informacij, ki prihajajo iz zanesljivih virov.

Mogoče res spadate v kategorijo z nizkim tveganjem v primeru okužbe, a vendar lahko vaša odločitev in neodgovorno dejanje odločata med življenjem in smrtjo nekoga drugega.

2. naloga:

Država mora vseskozi skrbeti za to, da se virus ne širi. Sprejemati mora tiste ukrepe, ki pripomorejo k temu, da se virus ne širi, ter se odzvati na vsako povečanje števila na novo okuženih. Izoblikovan mora imeti zelo dober nadzor za iskanje primerov in nadzor tistih, ki so v karanteni – četudi to pomeni uvedbo mobilne aplikacije, ki se je marsikje pokazala za zelo učinkovito.

Prav tako mora država zagotoviti, da imajo zdravstveni delavci dostop do usposabljanja in osebne zaščitne opreme.

3. naloga:

Država mora narediti vse, da reši življenje obolelih. Le dovolj zgodnje odkritje virusa in klinična oskrba omogočata, da se reši več življenj.

Zagotavljanje kisika in deksametazona ljudem s hudo in kritično boleznijo pomaga, da se ohranja večje število življenj. Zato mora država poskrbeti za to, da ima na voljo vso ustrezno opremo.

SZO poziva tudi, da mora vsaka država posebno pozornost nameniti skupinam z visokim tveganjem, vključno s starejšimi v ustanovah za dolgotrajno oskrbo. Dober primer, da se to dejansko da, je Japonska, ki ima eno najvišjih populacij starejših ljudi, a je smrtnost pri njih nizka.

4. naloga:

O virusu še vedno ne vemo dosti, sicer smo se že veliko naučili, a so raziskave nujno potrebne. Dolžnost države je, da naredi vse, da potekajo raziskave na področju virusa covid-19 nemoteno. Z združenimi močmi bo namreč moč virus dodobra spoznati in ga uničiti ali vsaj zajeziti.

5. naloga:

SZO kot obvezno peto nalogo izpostavlja dobro politično vodstvo. Nacionalna enotnost in svetovna solidarnost sta bistvenega pomena za izvajanje celovite strategije za zatiranje prenosa, reševanje življenj in zmanjšanje vpliva virusa na družbo in gospodarstvo.

Ne glede na to, v kateri fazi je država, je nujno, da teh pet prednostnih nalog izvaja. Če tega ne počne, je to slabo ne samo za državo samo, ampak za vse, saj se virus potem širi in vedno znova ustvarja nova krizna središča.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice