Naprej na vsebino

Meje s Hrvaško je treba takoj zapreti

Prav srhljivo je vsak dan čakati na zadnje podatke o na novo okuženih ter hkrati upati, da številke ne bodo prevelike. Včeraj so opravili 1198 testiranj, 21 oseb je bilo pozitivnih. K sreči že nekaj časa ne beležimo smrtnih primerov in jih je do sedaj bilo 111.

Na današnji novinarski konferenci je vladni govorec za covid-19 poudaril, da se epidemiološka slika vztrajno slabša. Danes so že do 12. ure potrdili 6 novih primerov, kaj bo do polnoči, se še ne ve. Danes je bilo hospitaliziranih 9 oseb, jutri jih realno pričakujejo najmanj 10.

Največ okužb iz tujine

Trenutno je glavni izvor okužb vnos iz tujine. V zadnjih 14 dneh jih je od 64 primerov kar 25 iz tujine (11 Bosna in Hercegovina, 7 Srbija, 4 Kosovo, 2 Hrvaška, 1 Kazahstan), hkrati pa je 18 primerov povezanih z importiranimi primeri. Torej je 43 primerov zgolj in samo zaradi tujine.

Izvor ostalih okužb so zabave, obiski nočnih lokalov in diskotek, tudi v tujini, in hkrati obisk dvomljivih zabav. Zato je Jelko Kacin na konferenci prosil, naj se ljudje izogibajo nočnih lokalov in diskotek ter naj ravnajo odgovorno.

Kmalu bomo deležni novih ukrepov

Poudaril je, da bo tokrat veliko težje, kot je bilo v t. i. prvem valu, zato lahko v prihodnjih dneh pričakujemo spremembe predvsem na področju:

  • nadzorov DSO (večji nadzor, omejitve obiskov …),
  • pravočasnega vročanja odločb (vročale se bodo že na meji),
  • nadzora nad izvajanjem karanten in
  • sprememb seznama varnih držav.

Jelko Kacin je izpostavil še nedopustno dejanje tistih, ki na meji lažejo, kje so bili, ali celo prek meje z Madžarsko prihajajo v Slovenijo, da se ne bi vedelo, da so bili v državah, ki so na rdečem seznamu. Prav tako je pozval zdravstveno osebje, naj deluje odgovorno, da se situacija, kot se je zgodila v Mariboru, ne bo več pripetila.

Vlada bo na dopisni seji odločila, kako naprej

Vlada bo danes imela dopisno sejo, kjer bodo odločali o novih ukrepih. Vsekakor pa lahko pričakujemo:

  • spremembe na mejah;
  • spremembe pri nadzoru karantene in določitvi le-te;
  • spremembe na seznamih držav.

Na zeleni seznam se bosta po novem uvrstili Belgija in Nizozemska. Od sobote dalje pa bodo na rumenem sezamu Hrvaška, Češka in Francija.

V praksi to pomeni, da za državljane Slovenije, ki so trenutno v teh še zelenih državah, ne bo sprememb. Tudi ne za tiste državljane Hrvaške, Češke in Francije, ki že imajo opravljeno rezervacijo za nastanitev v Sloveniji. Kaj natančno se bo spremenilo, bo jasno jutri, ko bo znana tudi celotna vsebina sprejetih novih ukrepov.

Jelko Kacin je pojasnil še situacijo o odločbah za karanteno in odločno povedal, da imajo NIJZ, policija in ustrezen inšpektorat do sobote čas, da se poenotijo, ter da se bodo odločbe izročale na meji, ne da se je na njih čakalo, medtem pa je minilo 14 dni ali več. Prav tako naj bi se končno uskladili glede tega, kdaj odločba ja in kdaj ne. Da se ne bodo pojavljali scenariji, ko je vsak organ povedal svoje, državljan pa na koncu ni vedel, kaj naj stori.

Situacija je skrajno resna in počasi bomo postavljeni pred odločitev, ali življenje ali denar. Le kaj bo pretehtalo?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice