Naprej na vsebino

Harmonikarji zaigrali na Prešernovem trgu v podporo Marku

Že dvanajsti petek se v Ljubljani zbirajo protestniki in skušajo vsiliti svoja prepričanja mimoidočim. Že kar nekaj tednov pa s strani protestnikov proteste spremljajo različni incidenti.

Bilo smo priča zelo nesramni provokaciji mladenke, ki je v policiste »streljala« z vodno pištolo. Videlo smo zelo slabi igralski performes enega izmed glavnih organizatorjev protesta Jaša Jenulla –  predstava »Au, au …snemajte!« Izvedeli smo, da se Ustava Republike Slovenije bere pred parlamentom. Del »spontanih« protestov pa je tudi izdelovanje letalčkov iz enakih letakov, ki jih seveda po protestu treba pustiti na tleh.

Vrh neumnosti so protestniki vsekakor dosegli prejšnji teden, ko sta se protestnika znesla nad nič krivim harmonikarjem Markom, ki je svojstvena legenda Prešernovega trga.

Harmonikarji so se odzvali pozivu, da podprejo Marka. Foto: Slovenec

Marka podprli številni glasbeniki in SLS

Marko ne glede na vreme na Prešernovem trgu razveseljuje s svojo harmoniko mimoidoče. S tem pa številnim turistom približa pomemben del Slovenije – pristno slovensko glasbo in narodno nošo.

Prejšnji teden je Markovo igranje Golice tako močno vznemirilo enega izmed protestnikov, da je Markovo igranje »zmotil« z močnim piskanjem. Marko se je branil in zamahnil proti njemu, da ga ne bi motil pri igranju. Drug protestnik je prvemu stopil v bran in začel kričati »Kaj ga tepeš!« Nakar je prvi protestnik začel Marku ploska pred obrazom.

Napad nad Markom ni bil samo napad na enega harmonikarja, ampak napad na slovensko glasbo in kulturo. Narodnozabavna glasba, predvsem Golica je del slovenske folklore in pomemben del naše kulture. Narodnozabavna glasba izhaja iz slovenske ljudske glasbe in v svojem bistvu orisuje slovenski narod.

Zato ni nič čudnega, da so se glasbeniki s celotne Sloveniji združili in se odločili, da bodo Marka podprli. Konec koncev so bili posredno napadeni tudi oni.

Harmonikarje je s svojim prihodom podprl predsednik SLS Marjan Podobnik. Foto: Slovenec

Kako pomembna je narodnazabavna glasba in harmonika so vsekakor danes pokazali glasbeniki iz celotne Sloveniji. Na Prešernovem trgu so zadoneli zvoki harmonike v znak podpore vsega, kar je slovensko, ljudsko, naše … Nič čudnega ni, da je podporo harmonikarjem izkazalo vodstvo Slovenske ljudske stranke. Stranka z dolgo zgodovini, ki od nekdaj podpira slovenski narod in se zavzema za slovenski narod in slovensko kulturo.

Harmonikarji so na Prešernovem trgu skupaj zaigrali Slovenija, od kod lepote tvoje
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
benedikt
10 months ago

Povsod posvetu imenujejo dvo in tri chetrtinsko, “ALPSKA musika”. V Yugoslaviji se je prijelo ime “goveja muzika”. To je biu poizkus umetno ustvarit ljubitelje za osem in devet chettinsko muziko. Ta proces se intenzivno siri v zaostali R Sloveniji. Vprashau sem mlado kelnarico, che ji je “goveja muzka” vshech. Odgor je biu: “ne”. Vprashau sem jo, che ji je vsech nasprotje: “zbor suzhnjeu”. She ni slishala. Na cammino de Kommpostela mi je Spanka iz Valenciji na obe vprashanji odovorila naudusheno pritrdilno. Tako je to! Smo pach zaostala dezhela na vseh podrochjich. Weterani vojne za Slovenijo, v R Sloveniji nezaželjeni. Ja,… Read more »

Prijava na e-novice