Naprej na vsebino

Migranti preplavili Lampeduso

Število ilegalni pribežnikov, ki želijo na vse možne načine priti v Evropo, je iz dneva v dan večje in pomeni tiho grožnjo oziroma napoved nove evropske krize. Turčija se spopada z več kot štirimi milijoni migrantov, grški otrok in centri na njih so prepolni in o tem poročajo že več mesecev. Begunski centri po vsej Evropi pokajo po šivih. Na prepolnost centrov in izredno stanje pa je včeraj opozoril tudi župan južnoitalijanskega otoka Lampedusa Salvatore Martello.

Martello od italijanskih oblasti pričakuje, da bodo ustrezno in dovolj hitro ukrepale in pomagale pri reševanju nastale situacije. Zadnje dni je namreč na otok Lampedusa iz Severne Afrike prispelo več tisoč migrantov. Sprejemni centri za begunce so tako polni in na otoku že vladajo izredne razmere.

Kot kaže, se število teh ilegalnih prihodov v prihodnje ne bo umirilo. Martello opozarja, da begunski centri ne morejo sprejeti dodatnih ljudi. Na otoku, ki meri vsega 20 kvadratnih kilometrov, približno toliko kot pri nas občina Hodoš z malo več kot 600 prebivalci, je več kot 1200 migrantov. Večina migrantov, ki je v zadnjih dneh s čolni prispela na Lampeduso, je iz Tunizije.

Hkrati pa je v malteških vodah italijanski tanker, ki je rešil okoli 110 migrantov. Kje se bo le-ta zasidral, je sicer neznanka, a če se bo na prepolnem otoku Lampedusa, bo stanje še slabše. Zato župan Salvatore Martello razmišlja o razglasitvi izrednih razmer, če tega ne bo poprej naredila italijanska vlada.

Na pot iz Severne Afrike proti obali Italije se dnevno odpravi več čolnov. Nekaj jih Libijska obalna straža uspe ujeti, tako je pred dnevi ujela 70 prebežnikov na gumijastem čolnu in jih pripeljala nazaj v Libijo. A veliko število teh pogumnih »veslavcev« le uspe priti do italijanske obale.

V vsej Evropi je zaznati povečano število ilegalnih prehodov meje. V Italiji se je to število potrojilo. Samo v letošnjem letu, kljub epidemiji, so imeli že 11.334 ilegalnih prehodov, v enakem obdobju lani le 3508. Podobno je v vseh evropskih državah, o čemer smo že pisali. Migranti se prosto gibljejo po domala celotni Evropi. Statistika pa beleži le tiste, ki jih ujamejo, koliko je teh, ki pridejo na svoj cilj ali se še vedno gibajo naokoli, ne ve nihče.

Glede na to, da je letos Evropsko sodišče za človekove pravice postavilo nove temelje obravnave ilegalnih pribežnikov, se lahko zdaj le sprašujemo, ali bodo vse ujete migrante vračali v državo prve registracije ali celo izvora. Glavno vprašanje ob tem pa je, kako je poskrbljeno za varnost zaradi covida-19. Se bodo centri okužb selili v begunske sprejemne centre?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice