Naprej na vsebino

Kdaj bodo sledili strožji ukrepi?

Število okuženih s covidom-19 v Sloveniji počasi, a vztrajno raste. Po najnovejših podatkih imamo v Sloveniji že 2101 pozitivnih na covid-19, 242 aktivnih primerov, 17 oseb je hospitaliziranih, trije so na intenzivni negi, 117 oseb pa je izgubilo bitko z življenjem.

V tako imenovanem drugem valu so na novo okuženi razporejeni po vsej Sloveniji. V nasprotju s stanjem v marcu, aprilu in maju, ko smo govorili predvsem o tem, da se okužbe širijo po domovih in je bilo največ okuženih starejših, je sedaj situacija drugačna. Dr. Bojana Beovič je opozorila, da so za t. i. drugi val bili sprva krivi vnosi iz tujine, potem so se jim pridružila družinska in prijateljska druženja, zasebna in neurejena javna druženja (protesti, koncerti …), sedaj pa so za skoraj 40 odstotkov okužb krive okužbe na delovnem mestu.

Hrvaška prikriva svoje dejansko stanje

Poletje in rahljanje ukrepov so pripomogli k temu, da so se ljudje sprostili in pozabili na ukrepe. Dr. Bojana Beovič meni: »Potek epidemije covida-19 v Sloveniji še najbolj spominja na hojo po robu prepada. Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti v državi omogočata tako vnos kot širjenje virusa.«

Čeravno se je število vnosov iz tujine zmanjšalo, še to ne pomeni, da jih ni, manjše število je posledica  učinkovitejšega režima na meji. Zato je razmišljenje v smeri, da je pa zdaj vendarle varno iti na Hrvaško, zmotno. Dr. Beovičeva še vedno poziva ljudi, naj se vsaj letos odpovedo letovanju na Hrvaškem, saj so njihovi podatki prirejeni.

Če primerjate zgolj številke, ki jih objavljajo Hrvati kot promocijo, opazite, da Istro ponujajo kot varno, čeprav realni podatki kažejo čisto drugo luč. Ni čudnega, da so Nizozemci pozvali svoje državljane, naj se vrnejo iz Hrvaške.

Dr. Beovičeva opozarja, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Hrvaška testira bistveno manj ljudi, a je kljub temu število novih okužb na dnevni ravni vsaj dvakratnik stanja v Sloveniji. Hkrati pa ne bi bilo nič neverjetnega, če bi bile te številke prilagojene. Konec koncev so dokaz za to tudi posamezniki, ki so se okužili na počitnicah na Hrvaškem. Pa se niso družili v nočnih klubih ali zahajali v množico, bili so bolj zase, na relaciji nastanitev, morje, občasno trgovina.

Praktično nihče ni varen pred okužbo, a z upoštevanjem nošenja mask, upoštevanjem razdalje, s higieno rok, izogibanjem družbam, kjer je več kot deset ljudi oziroma niso iz istega gospodinjstva …, se zmanjša možnost za okužbo, a tega se ljudje premalo zavedajo.

Domovi ponovno v središču?

Tudi v tem valu oziroma ponovni večji rasti okužb se novim okužbam niso mogli izogniti domovi. Kot pravi dr. Beovičeva, je za to krivo predvsem dejstvo, da se očitno pri prvem valu nismo naučili, kaj lahko gre narobe. Meni, da se v domovih spet delajo napake in prihaja do nenadzorovanih tesnih stikov, hkrati pa so problematične same bivanjske razmere. V DSO Hrastnik so v sobi tudi po štirje varovanci, kar bistveno poveča možnost prenosa okužbe.

Dr. Beovičevi se zdi premeščanje stanovalcev DSO, ki so pozitivni na covid-19, nesmiselno. Prav tako samo okuženih ali blago bolnih ne hospitalizirajo, kot so to počeli v začetku marca. Na ta način se brez potrebe zapolnijo bolniške postelje. Način prenosa covida-19 ni takšen, da bi bila hospitalizacija obvezna sama po sebi. In bolnišnice ne smejo biti le prostori za izolacijo. Če pa bi vse pozitivne na covid-19 premeščali v bolnišnice, se domovi ne bi več ukvarjali s preventivo ter skrbeli za to, da se število okuženih zmanjšuje.

Ker je zaradi t. i. prvega vala delo v ZD in SB zastalo, morajo nadomestiti vse tisto, kar je bilo izgubljeno. O tem, da je kadra premalo, čivkajo že ptiči na veji, zato si Slovenija ne more še enkrat privoščiti, da se ves kader usmeri v domove in v delo s covidom-19. Marsikateri preventivni programi ali zgolj redni pregledi so zaradi zmanjšanega števila obravnav prestavljeni za pol leta ali več. Čakalne dobe za preglede in posege so se nehumano podaljšale.

Pravna zagata okoli mask

Dr. Beovičeva je danes na novinarski konferenci poudarila, da je nujno, da se širjenje virusa zajezi. Zaveda se, da si gospodarsko ne moremo več privoščiti zapiranja javnega življenja, a če se število okužb ne bo zmanjšalo, se lahko zgodi, da se bodo ukrepi zaostrili, če bo potrebno, tudi zaprtje mej.

Žal se ljudje ukrepov ne držijo in menijo, da če nimajo simptomov, so dobro. Resnica pa je ta, da se dostikrat zgodi, da je kdo testiran v inkubacijski dobi in je test negativen, zato ta oseba potem meni, da je z njo vse v redu, v resnici pa virus raznaša naokoli.

Maske, kljub kar nekaj pomanjkljivostim, so zaščita, ki pomaga, podobno kot kondomi. Če posameznik, ki je v inkubacijski dobi, nosi masko, s tem zajezi svoje širjenje virusa. A k resnosti tega ukrepa nikakor ne pripomorejo izjave, kot je tista varuha Petra Svetine in pa zapis dr. Terška, ko pod vprašaj postavljata ukrep nošenja maske. Po njunem mnenju kazni zaradi neuporabe mask nimajo pravne podlage.

Špela Horjak, namestnica vladnega govorca, pa odgovarja, da inšpekcijska služba zaradi neupoštevanja nošenja maske najprej izda opozorilo, drugače pa je pri nespoštovanju karantene. Zato bo teh 17 poročil, ki naj bi jih dobil dr. Teršek, zaradi plačila kazni, ker niso nosili maske, zanimivo preveriti. Obstaja velika verjetnost, da ni šlo za kazen zaradi neupoštevanja nošenja maske, ampak za še kaj poleg tega.

Dr. Beovičeva meni, da bodo zagato rešile ustrezne pravne službe. Glede na to, da dr. Teršek piše, da sam vseeno nosi masko, lahko le upamo, da bodo ljudje kljub mnenju Svetine in dr. Terška dojeli, da mask ne nosijo zaradi kazni, ampak zaradi sebe. Če pa bo treba, bodo pravne službe ukrep postavile tako, da ne bodo pravno sporne.

Dokler bodo ljudje menili, da so ukrepi in omejitve zaradi vlade, in jih bodo upoštevali, da ne bi dobili kazni, je vse zaman. Jeseni se bodo stvari še zaostrile, saj bo več druženj v zaprtih prostorih. Cepiva še vedno ni in le vsak posameznik je tisti, ki lahko pripomore k temu, da se širjenje virusa zajezi – zaradi lastne varnosti in varnosti bližnjih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice