Naprej na vsebino

Ali so ilegalni pribežniki tudi prenašalci covida-19?

V zadnjih desetih dneh je bilo prijetih 659 ilegalnih pribežnikov, sicer 8,8 odstotka manj kot v lanskem letu v takšnem obdobju. A ob tem ne smemo pozabiti, da smo lani v enakem obdobju prijeli 5697 ilegalnih pribežnikov, letos pa že 4993 in teh 600 oseb ni tako velika razlika.

Če podatki policije držijo, je teh 4993 ilegalnih pribežnikov v Slovenijo prišlo po 11. juniju 2020, kar pa je vsekakor skrb zbujajoče. Ob takšnem trendu in dejstvu, da vsa Evropa spremlja dogajanje oziroma grožnjo na grško-turški meji, lahko tudi mi z zadržkom pričakujemo nov migrantski val.

Ilegalni pribežniki v Slovenijo pridejo po t. i. Balkanski poti, pri tem pa prečkajo kar nekaj držav, ki so uvrščene na t. i. rdeči seznam. Ob podatku, da so ta teden na Malti ob reševanju migrantov sporočili, da sta bili dve tretjini od 94 migrantov pozitivni na covid-19, se človek vpraša, koliko od teh 4993 ilegalnih pribežnikov v Sloveniji je pozitivnih, ali jih sploh testirajo in kako je poskrbljeno za varnost osebja, ki jih obravnava.

Balkanska pot. Vir slike: preberi.si

Zaenkrat še niso potrdili na covid-19 pozitivnega ilegalnega pribežnika

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov zagotavlja, da se skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti za vse osebe, ki pridejo v azilni dom, opravi preventivni zdravstveni pregled.

Če se pri pregledu pojavijo kakršni koli bolezenski znaki, osebo namestijo v izolirnico, kjer spremljajo njeno zdravstveno stanje. Prošnja za mednarodno zaščito je sprejeta šele, ko bolezenski znaki minejo.

Za vse osebe, ki prihajajo z območja Srbije ali Bosne, je skladno z odlokom Vlade Republike Slovenije odrejena 14-dnevna karantena, zato so nameščene na posebne oddelke.

Njihovo zdravstveno stanje redno spremljata medicinska sestra in zdravnik. Če se pojavijo bolezenski znaki, zdravnik odredi testiranje za covid-19. Vendar do sedaj v azilnih domovih niso potrdili nobenega primera okužbe s covidom-19.

Za vse nastanjene v azilnem domu in njegovih izpostavah poteka redno obveščanje o preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 in o postopkih ravnanja v primeru suma na obolelost.

Urad še sporoča, da so na vseh oglasnih deskah izobešena obvestila NIJZ, prevedena v različne jezike, z navodili o pravilni higieni rok, pravilnem kašlju in razdalji med osebami.

Vsi prostori se redno razkužujejo, nastanjenim so na voljo maske. Na vseh oddelkih so na voljo tudi razkužila za roke. Prostočasne aktivnosti in deljenje obrokov so organizirali tako, da preprečujejo zbiranje velikega števila nastanjenih.

Zaposleni in drugi, ki prihajajo v stik z nastanjenimi, pri delu uporabljajo zaščitno opremo.

Večino ilegalnih pribežnikov vrnejo na Hrvaško

Policija ob tem še navaja, da je večina tujcev, ki jih policija obravnava zaradi nezakonitega prestopa meje, v skladu s sporazumom vrnjena v Republiko Hrvaško. S hrvaškimi varnostnimi organi so se dogovorili, da kot del ukrepov za omejevanje širjenja covida -19 predhodno tujce pregleda zdravnik ter izda potrdilo, da oseba ne kaže vidnih znakov respiratornih obolenj.

Bolne in poškodovane pregleda zdravnik

Na policiji zagotavljajo, da vedno, kadar imajo policisti v postopku osebo, ki kaže znake okužbe (respiratorne ali kakšne druge), ali je poškodovana, policija obvesti zdravstveno enoto (običajno lokalno nujno medicinsko pomoč), ki osebo pregleda (ali v enoti ali pride reševalno vozilo po osebo in se pregled izvede v zdravstveni enoti) in poda mnenje, ali je oseba sposobna za nadaljnje postopke ali je potrebno zdravljenje.

Kadar takšna oseba kaže znake respiratorne infekcije, se naredi tudi test na prisotnost virusa SARS-CoV-2.

Bolnih oseb v neformalnem postopku policija ne vrača.

V Centru za tujce je trenutno nastanjenih 148 tujcev, opravljeno je bilo prek 100 testov na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in vsi testi so bili negativni.

Zaposleni imajo jasna navodila, kako ravnati v primeru znakov okužbe

MNZ in Generalna policijska uprava sta z namenom zagotavljanja varnosti policistov in oseb v postopkih ter zaradi preprečevanja okužb vsem policijskim enotam poslala več pojasnil, usmeritev in navodil, ki se nanašajo na varno izvedbo policijskih postopkov v času epidemije covida-19 in ukrepanje za zajezitev epidemije.

Omenjena pojasnila, usmeritve in navodila zajemajo:

– seznanitev z opisi poteka bolezni, simptomi in znaki bolezni,

– usposabljanje in opozarjanje na pravilno uporabo osebne varovalne opreme,

– preventivne in zaščitne ukrepe za zmanjševanje tveganj pred okužbo,

– pojasnila za postopke z osebami s sumom na okužbo s SARS-COV-2 oziroma obolelimi za covidom-19,

– opozorila za varno izvajanje policijskih postopkov, pri katerih pridejo policisti v tesen fizičen stik z osebami in se glede na okoliščine pričakuje uporaba prisilnih sredstev,

– čiščenje in razkuževanje naprav in opreme ter službenih vozil.

Omenjeni organi sproti spremljajo aktualne razmere, ocenjujejo nove pojave dejavnikov tveganja in spreminjanje ukrepov ter priporočil pristojnih organov in inštitucij na državni ravni, na podlagi česar ukrepe in navodila tudi spreminjajo in dopolnjujejo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice