Naprej na vsebino

Počitniško varstvo na obali

V poletnih mesecih, od junija do septembra imajo šolarji počitnice, staršem pa se običajno začnejo dopusti. Večina otrok se s starši odpravi za kak teden, dva ali tri na morje, v hribe ali toplice. Preostali čas počitnic, ko morajo starši v službo, otroci preživijo počitniško varstvo pri babicah in dedkih. Ob tem se marsikateri starš odloči za alternativno počitniško varstvo in svojega otroka vpiše v razne organizirane aktivnosti.

Na slovenski obali je počitniško varstvo pestro, saj je na voljo ogromno zanimivih tedenskih aktivnosti, pa tudi večdnevna letovanja in poletne šole. Na tak način so lahko starši v času službe mirni, saj je za njihovega otroka poskrbljeno. Tovrstno počitniško varstvo zagotavlja, da se otroci skozi igro učijo, zabavajo in gradijo prijateljstva.

Počitniško varstvo otrok na obali izvaja veliko ponudnikov. Tako se lahko starši odločijo za vsakodnevno počitniško varstvo v različnih športnih, kulturnih, plesnih in jezikovnih klubih, prav tako se počitniško varstvo izvaja na Osnovni šoli Koper, tedenska letovanja pa običajno organizira Društvo prijateljev mladine Koper.

Vsakodnevno aktivno poletno počitniško varstvo Flip

Kot že rečeno, je na obali veliko ponudnikov za počitniško varstvo otrok. Za kakovostno preživljanje prostega časa otrok lahko poskrbijo razni športni klubi, vključno s Športnim klubom Flip Piran. Športni klub Flip že vrsto let za otroke in mladostnike organizira zabavno in aktivno preživljanje prostega časa, tudi v času poletnih počitnic. Otroci skozi gimnastične, plesne in akrobatske elemente razvijajo svoje gibalne in motorične sposobnosti, ob tem pa se tudi zabavajo.

V Flipu je počitniško varstvo organizirano za otroke od 4. leta starosti naprej, izvaja pa se vsak delovni dan v tednu, običajno v veliki telovadnici v Kopru, saj je le-ta opremljena s trampolini in ostalim gimnastičnim orodjem. Flip za otroke pripravi zabaven program aktivnega varstva, kjer se otroci skozi športne aktivnosti učijo in zabavajo. Športne aktivnosti vključujejo akrobatske elemente, gimnastiko, ples, skoke na trampolinu ter razne igre z žogo.

Ob športnih aktivnostih v telovadnici, pa so v počitniško varstvo vključene tudi vodne aktivnosti, kopanje na bližnji plaži, delavnice, kjer lahko otroci ustvarjajo in tudi razni izleti v naravi. Dnevi so zelo pestri, saj zajemajo tako aktivnosti na prostem, delavnice, igre, kot tudi aktivnosti v notranjih prostorih. Poskrbljeno je tudi za prehrano, ob koncu tedna pa je organizirano mini tekmovanje, kjer se otroci pomerijo z vrstniki in na koncu prejmejo tudi nagrado. 

Poletno počitniško varstvo. Vir slike: rudyanderson, Pixabay

Športno počitniško varstvo Zmigajmo

Tudi drugi ponudniki organizirajo poletno počitniško varstvo, med njimi je tudi ekipa Zmigajmo. Počitniško varstvo se julija in avgusta izvaja v kampu Lucija, vsak delovni dan v tednu. Izkušeni vaditelji ekipe Zmigajmo organizirajo pester športni program za otroke, skozi katerega otroci razvijajo gibalne sposobnosti, se učijo socialnih veščin in se zabavajo.

Tovrstno počitniško varstvo je odlična izbira za tiste, ki želijo, da njihov otrok spozna široko paleto športov in najde vsaj enega, v katerem neverjetno uživa. Program zajema spoznavanje osnov supanja, veslanja in kajakaštva, jadranja in spoznavanje iger z žogo, kot so tenis, badminton, košarka in odbojka. Za otroke je organiziran tudi golf, karate, atletske vsebine in seveda plavanje.     

Program Zmigajmo sodeluje tudi s Centrom za starejše občane Lucija, za spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja. Tako otroci skupaj z varovanci Centra za starejše občane izvajajo razne dejavnosti in si tako širijo socialne veščine.

Športno počitniško varstvo Zmigajmo otrokom približa zdrav in aktiven način preživljanja prostega časa ter jih nauči kako lahko še drugače preživljajo prosti čas, kot le s svojimi telefoni in drugimi tehnološkimi napravami. Hkrati pa tovrstno počitniško varstvo otrokom nudi možnost spoznavanja vrstnikov, novih prijateljev in predvsem zabavo. 

Kulturno poletno počitniško varstvo za mlade v Kopru

V času poletnih počitnic je za otroke in mladino, starosti 10 do 15 let, v Kopru organizirano tedensko gledališko počitniško varstvo. To počitniško varstvo je namenjeno gledališkim navdušencem, ki se radi zabavajo in so ob tem tudi ustvarjalni. Otroci in mladi so lahko tako začetniki kot tudi z nekaj več izkušnjami. Za udeležence bo poskrbelo strokovno vodstvo, vključno z režiserko in dramsko pedagoginjo ter dolgoletno mladinsko delavko.

Ustvarjalno počitniško varstvo. Vir slike: ponce photography, Pixabay

Kulturno oziroma gledališko počitniško varstvo omogoča mladim spoznavanje odrske iger s pomočjo improvizacij, igranja in druženja z vrstniki. Tako bodo mladi v času počitnic razvijali svojo domišljijo in ustvarjalnost na dramskem področju, spoznavali novo okolje in gradili svoje socialne veščine.     

V enem tednu bodo mladi razvijali svoje ustvarjalne sposobnosti, kulturne in umetniške spretnosti in spoznali nove prijatelje. S pomočjo raznih iger in aktivnosti bodo udeleženci na zanimiv in interaktiven način spoznavali odrsko življenje in gledališke prvine. Prav tako bodo s pomočjo strokovnega mentorstva pripravili gledališko predstavo.  Kot že rečeno, se gledališko počitniško varstvo izvaja v obmorskem mestu Koper, kjer lahko mladi spoznavajo čare gledališča in dramske igre. Udeležijo se ga lahko mladi iz cele Slovenije, saj je organizirano prenočišče v Dijaškem domu Koper, kjer je poskrbljeno tudi za prehrano. Izven gledaliških dejavnosti so za mlade organizirane tudi aktivnosti v prostem času, vključno s kopanjem v morju ali na kopališču. Takšno počitniško varstvo otroci in mladi še dolgo ne bodo pozabili.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice