Skip to content

Nas čez 15 ur čaka invazija ilegalnih pribežnikov?

Policija je v zadnjih petih dneh prijela 268 ilegalnih pribežnikov, in če so še teden nazaj glavni mediji poročali o tem, da je število ilegalnih prehodov v letošnjem letu nižje kot lani, četudi je policija zaradi zime in epidemije od 11. junija letos prijela zgolj malo več kot osem odstotkov manj ilegalnih pribežnikov kot lani, številke in trend napovedujejo, da bo čez nekaj dni to število preseženo.

Velika Kladuša polna migrantov

Pred dobro uro se je na tviterju pojavil posnetek slovenskega državljana, ki je v  Veliki Kladuši v Bosni in Hercegovini posnel veliko skupino ilegalnih pribežnikov, ki se očitno pripravljajo na pot proti Sloveniji.

Zgolj za občutek, za pot iz Velike Kladuše pa do najbližje možne točke s Slovenijo bodo pohodniki potrebovali zgolj okoli 15 ur. Če bi jih kdo peljal, pa zgolj uro in pol. 

Pot, če se odpravijo peš.
Pot z avtom, če bi se našla kakšna neznana oseba, ki bi malce pomagala.

Avtor posnetka zato poziva vodilne v državi, naj čimprej poostrijo nadzor na meji. Opozarja še tudi, da je epidemija koronavirusa v Bosni in Hercegovini ušla izpod nadzora (op.a.: njihovi zadnji podatki poročajo o 394 na novo okuženih in 11 mrvih).

Vprašanje pa je, ali je policija nanje pripravljena in glede na to, da centri za tujce pokajo po šivih in da tudi ni zadostnega število zdravnikov, ki bi lahko ocenili zdravstveno stanje pribežnikov, če jih bo policija sploh vse ujela. Migrantje iz azilnih domov bežijo, prav tako iz karanten – nas torej res čaka nov migrantsko– koronavirusni val?

Policijski sindikat opozarja na ogroženost zaposlenih v centrih za tujce

Še prejšnji teden so nam na policiji zagotovili, da je za zdravje osebja, ki dela z ilegalnimi pribežniki, dobro poskrbljeno (Ali so ilegalni pribežniki tudi prenašalci covida-19?), danes pa so v policijskem sindikatu v sporočilu za javnost opozorili na ogroženost zaposlenih v Centru za tujce Postojna

Sindikat tudi opozarja, da so se v zadnjih dneh razmere za varnost in zdravje policistov oz. zaposlenih v centru za tujce predvsem zaradi postopnega porasta števila obolelih s covidom-19 v državah zahodnega Balkana, od koder prihaja velika večina tujcev, ponovno poslabšale.

Po oceni sindikata je skrb vzbujajoče to, da za migrante, nameščene v Centru za tujce Postojna, ne velja ukrep karantene, ki je z odlokom določen za vse tujce in državljane Slovenije, ki se vračajo v Slovenijo iz držav, ki so na rdečem seznamu. Zato jih ne nastanijo v primerne prostore, ki bi bili namenjeni izolaciji oz. 14-dnevni karanteni, ampak v iste prostore skupaj z že nastanjenimi tujci namestijo tudi novoprispele tujce. Prejšnji teden so nam na policiji in iz Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov zagotovlli, da se skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti za vse osebe, ki pridejo v centre, opravi preventivni zdravstveni pregled in odredi tudi karantena, če prihajajo iz držav s t.i. rdečega seznama. Le kdo tu zavaja?

Sindikat meni, da zaradi omenjene situacije praktično ni mogoče zajeziti in obvladovati oz. preprečiti širjenja okužbe, če so med nastanjenimi ilegalnimi migranti tudi potencialno okuženi s tem virusom. Prav tako se po njihovem mnenju ogroženost zaposlenih za okužbo z virusom ponovno povečuje tudi zaradi nespoštovanja pravilnika o bivanju v centru za tujce, ki določa tudi obseg nastanitve tujca v centru.

Policijski sindikat zato poziva pristojne institucije, da bi bilo treba vse tujce, ki prihajajo iz držav s poslabšano epidemiološko sliko, namestiti v posebne (izolirane) prostore in zagotoviti obvezno 14-dnevno karanteno.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa sprašujejo, kateri ukrepi pri preprečevanju širjenja nalezljive bolezni pri postopkih in nastanitvi navedenih skupin tujcev dejansko veljajo in kako se morajo izvajati. Med drugim pa pristojne inšpekcijske organe prosijo, da v skladu s pristojnostmi navedeno obravnavajo prednostno in nujno kot predlog za uvedbo inšpekcijskega nadzora.

Situacija okoli migrantske problematike je veliko bolj pereča, kot si jo znamo predstavljati. Kot bi se dogajal scenarij iz prvega migrantskega vala. Bodo tokrat vlada in odgovorni ukrepali pravočasno?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice