Naprej na vsebino

Septembra bomo pa spet doma!?

Včasih se mi zdi, da želimo na vsak način dokazati Einsteinovo teorijo »Le vesolje in človeška neumnost sta neskončna. Za vesolje nisem prepričan.« Kot da ima definicija, da je neumnost početi eno in isto in pričakovati drugačen rezultat, v našem svetu drugačen pomen in nas ne zadeva. To velja za druge, za sosede, Američane, mi nimamo nič s tem.

Po mojem se bom že ponavljal, če rečem, da je tale covid-19 resnično pokazal najboljše in predvsem najslabše plati vseh nas. Povrh vsega smo pa dokazali, da je naš spomin identičen »zlati ribici«, pa se iskreno opravičujem slednji. Vem pa, da je covid-19 odnesel kmečko pamet in možnost razmišljanja z lastno glavo. V slabega pol leta smo pokazali vse naše bistvo – »Za hlapca rojeni, za hlapca vzgojeni.«

Žalostno je, da prevzemanje odgovornosti za lastna dejanja valimo na politike. Se spomnite, kakšen je bil vaš odziv decembra 2019, ko je odjeknila novica, da je na Kitajskem neki virus? Večina nas je rekla: »Eh, Kitajci, spet imajo nekaj.« Nihče ni pomislil, da bi mogoče lahko dogodek, oddaljen najmanj 9000 km, vplival na naše življenje. Učinek metulja tako in tako gre nekako tako, da če metulj zamahne s krili na Kitajskem, Amerika doživi orkan – Evrope v tem opisu ni.

Očitno virus tega ni poznal in se je pritihotapil v Evropo. Se še spomnite, kaj je Šarčeva vlada konec februarja razlagala – po tistem, ko so hoteli na vsak način na volitve, ker niso več mogli delati po svoje? »Virus je menda med nami, a ni tako nevaren, ker drugače bi ga že zaznali.« Seznam neumnosti je kar dolg in izjave so podobne odgovorom študenta na izpitu, ki se ni učil. Veliko hmmm, aaaa in »bull shita«.

Nekako upam, da je bilo to zaradi tega, ker nihče ni imel pojma, ker če je bilo nalašč …

Pride nova vlada, zadnje sekunde ujame še čas, da virus zajezi in žal »zapre državo«. Seveda so se zavedali, da pomeni to ogromno škodo za gospodarstvo in da bo imelo to veliko posledic na vseh področjih. A v tehtanju med življenjem in denarjem je zmagalo življenje.

In ja, bile so narejene napake, ker človek, ki dela, se moti. Roko na srce, prejšnja vlada je bila še tako uspešna, da je ob nedelu delala napake. To je talent posebne vrste. In kaj smo mi počeli? Za začetek smo se razdelili na one, ki smo ukrepe spoštovali, ker smo bili vzgojeni v duhu, da je dovoljeno razmišljati s svojo glavo, a tudi poslušati avtoriteto, ter one, ki so iskali načine, kako kontrirati in dokazovati, da se da ukrepe obiti.

Odgovornost? Eh, to je le en fin izraz v slovarju. Nekaj, kar smo nekje pozabili, že zdavnaj pred covidom-19.

No, in smo ugotovili, da imamo popolnoma nevzgojene otroke, da so učitelji v šoli dejansko carji, da prenašajo to smrklovje, ampak smo morali v isti sapi povedati, da so nesposobni, ker niti snovi za delo na daljavo ne znajo dati. Pa elektronike tudi ne znajo uporabljati, ampak to lahko povemo, ker je prijatelj od prijatelja to povedal, ker mi nimamo denarja za napredno tehnologijo. Tisti telefon in lani kupljen računalnik nista dovolj dobra.

Res je, da je zdajšnja mladina drugačna, a kot kaže, do covida-19 nismo vedeli, da še pri 18-tih potrebujejo varstvo. To je bil glavni problem do počitnic, potem pa so ti ubogi otroci, ki bi brez staršev, ki so morali iti delat, umrli, čudežno lahko poskrbeli zase.

Hitro smo ugotovili, da sploh ni treba, da so trgovine odprte 24/7, ker znamo narediti seznam in kupiti tisto, kar dejansko potrebujemo. Pa še privarčujemo in hrane ne mečemo stran. Do nedavnega je tole kar dobro teklo, ampak iz neznanega razloga smo na to pozabili in spet je nujno, da so trgovine vseskozi odprte.

Ob koncu leta lahko pričakujemo porast števila rojstev in ločitev. Ker so nekateri dejansko morali biti doma ob svojih dragih. Prvič po ne vem koliko letih. Marsikdo je ugotovil, da ima zelo v redu družino, mnogi pa, da je čas, da poberejo »šila in kopita«, ker tega niti ljubica/ljubimec ne more ublažiti.

V vsem tem času smo imeli predvsem čas razmišljati, kaj nam manjka, in nekako vpiti frustracije nevladajočih strank, ki so se obešala na pike in vejice. Tako se je rodil junak – Gale. V ospredje so stopili mnogi, ki so poskrbeli za šov, ker konec koncev ljudje potrebujejo le »iger in teorij zarot«, kruha ne. Tako da zdaj vemo, da bomo s cepivom čipirani in vodeni, da bomo volili SDS. Vemo, da je čip v maskah in da je virus laž oziroma so ga ustvarili ljudje kuščarji, ki živijo že milijone let na Zemlji. Živijo globoko pod Zemljinim površjem. Dokazi za to so, da še vedno ne vemo, kaj dejansko je pod Zemljino skorjo, da so stara ljudstva častila kače, plazilce in da je neumno meniti, da se v času dinozavrov ni razvila bolj napredna civilizacija.

Ne glede na vse, najbolj neumen razlog je bil dovolj, da so se mnogi ob petkih kljub ukrepom odpravili na skupno rekreacijo. Vlada ni padla, so se pa sprostili ukrepi.

Takrat pa je bil skrajni čas, da odgovornost za svoja dejanja prevzamemo sami. Da začnemo razmišljati vsaj mesec, dva vnaprej. A le zakaj? Ker nam ena vlada pa že ne bo govorila, kje bomo na dopustu in kaj bomo delali v času šolskih in študijskih počitnic. Oni, ki so si vse skupaj izmislili, ki so koruptivni in zahtevajo, da mediji poročajo tako, kot oni želijo. Koliko je resnice v tem, ni pomembno, sliši se pa všečno, še posebno ker lahko odgovornost prilepiš na koga drugega.

Maske in ostali predpisi so tako PREDPISI, še varuh je rekel, da ni zakonske osnove ter nam dal s tem »svobodo«?! Zelena luč za naše ugodje je bila prižgana. Terme, bazeni, naravna kopališča, gore in znamenitosti po Sloveniji so bili in so še tako polni kot še nikoli. Kakšne maske, kakšne varnostne razdalje … le zakaj, če je število okuženih majhno.

Oddiha na morju tudi nihče ne bo preprečil, še manj pa na Hrvaškem. Pustimo ob strani to, da so marsikateri hrvaški domačini svoje stalne slovenske goste poklicali in jim razložili, da je stanje ob obali resno in da se dejansko število okuženih prireja. Skok v Bosno in potem na Hrvaško, da se lahko reče, da je bil to le obisk Hrvaške, je bil tudi svojstven izziv. Da sploh ne pomislim na vsa iskanja prehodov, kjer ne bodo delili karantenskih odločb. Povrh vsega pa je kršenje karantenskih odločb postalo nekaj čisto običajnega. Ker virusa ni!?

Druženje in iskanje pravnih praznin pri tem je postal državni šport. Še vedno je kazen, če je že bila izrečena, nižja kot dobiček takrat. Zdravje ljudi pa … le kdo ga potrebuje, saj žurajo le mladi, za katere virus ni nevaren, ali kako že.

Po dveh mesecih vsega ustvarjalnega dokazovanja, da virusa ni, da se ukrepov ni treba držati in da se da vse predpise in ukrepe obiti, bi mi septembra imeli »normalno« življenje. Otroci naj gredo v šolo, starši v službo, trgovine morajo biti odprte, prav tako meje, da gospodarstvo ne bo propadlo. Pa koga vi j*?!

Število okuženih se dviguje, le zakaj? Čudim se le, da ni bilo rasti veliko, veliko prej. Aja, pozabljam, politiki so morali iti na svoje hrvaške otoke, pa se je moralo prikrivati. In če ste to vedeli, zakaj ste jim sledili? Zakaj ste se družili in neupoštevali ukrepe? Ker jih oni niso? Resno?! Torej, ko gre za vaše ugodje, boste ravnali tako kot oni, ko njihovo vedenje poseže v vaše ugodje, pa je ogenj v strehi in gremo na kolesa?

Z malce kmečke pameti je bilo jasno, da če se ukrepov ne bomo držali, če bomo lazili en čez drugega, če bomo dokazovali, da je ves skupaj le »fake« in če nam ne bo jasno, da še prvega vala ni konec, le da nam ga je uspelo malce bolje zajeziti, se bo število okuženih dvignilo, posledično bodo sledili novi ukrepi, strožji, in spet bomo vsi nezadovoljni.

Ampak ne, le kdo bi pomislil, da če gre na zabavo, kjer bo znanec, ki se je včeraj vrnil iz Bosne, lahko nevarno. Le kakšna je možnost, da se okužiš?! Če razmišljaš z glavo, velika, če si ovca, pa majhna. Rezultat pa potem … saj vidimo, ne.

Nočem biti pesimist, ker dejansko komaj čakam, da gresta otroka nazaj v šolo, da lahko jaz normalno delam ter da lahko jutranjo kavo spijem res v miru, ampak ne verjamem, da bomo to septembra dočakali. Želje in realnost sta trenutno na različni valovni dolžini.

Vzrok za to pa mi. Ne vlada, ne ukrepi, ampak mi. Žal pa to še ni prišlo v zavest mnogih, tako da bomo septembra ponovno priča množičnim protestom, zgražanjem na spletu, ker otroci, ki so bili zdaj sami, čudežno tega ne bodo več zmogli. Število brezposelnih bo čudežno postal problem, kot tudi še marsikaj drugega. Kaže, da tudi problemi hodijo v času počitnic na dopust.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kako zadovoljni so ravnatelji, ki so upali na model A, je odvisno od tega, kakšne so kadrovske in prostorske zmogljivosti šole. Nekatere šole žal nimajo dovolj prostora, da bi otroke razporedili v manjše skupine, hkrati pa ni tako lahko, ne za učitelje ne za starše, čakati do zadnjega, kako bodo otroci sploh šli v šolo. […]

Prijava na e-novice