Naprej na vsebino

Apple in Google sta prepovedala Fortnite: »To bo peklenski boj, brez srečnega konca«

Med tremi tehnološkimi giganti se je začela bojna igra. »To bo peklenski boj, brez srečnega konca,« napoveduje Tim Sweeney, vodja podjetja Epic Games, ki napoveduje vojno.

Bi se raje borili z 99 majhnimi nasprotniki ali dvema res, res velikima? Pretekli teden se je ustanovitelj in založnik priljubljene računalniške igre Fortnite – Epic Games, zapletel v boj tako s podjetjem Apple kot tudi z Googlom. Predmet spora so provizije, ki jih tehnološka velikana zaračunavata v svojih trgovinah z aplikacijami.

Dolga zgodba na kratko: Igra Fortnite je bila na voljo tako v trgovini App Store kot Google Play Store. Potem ko je Epic Games poskušal zaobiti provizijo, sta Apple in Google iz svojih trgovin igro odstranila. Naj omenimo, da je bila igra Fortnite naložena več kot 250 milijonov krat samo na iOS-u.

Epic Games se je zoperstavil z vložitvijo tožb zoper obe podjetji. Podjetje ne želi denarja, le razveljavitev monopolne prakse. Boj se dogaja ravno v času, ko tako EU kot ZDA natančno preučujeta moč Appla, Googla in drugih tehnoloških velikanov.

Uporabniki bodo sicer na svojih pametnih mobilnikih še vedno lahko igrali že nameščeno igro Fortnite, pri čemer pa uporabniki Applovih mobilnikov ne bodo mogli več nalagati posodobitev igre, saj je to zanje mogoče le prek trgovine App Store. Uporabniki naprav z Googlovim operacijskim sistemom Android imajo medtem možnost posodobitve nalagati tudi neposredno s spletnega mesta igre.

Fortnite sodi med najbolj priljubljene video igre na svetu, izdali so jo leta 2017, igrati jo je mogoče na različnih napravah, zelo razširjena je tudi v svetu e-športa, v katerem gledalci spremljajo v živo, kako v igranju te igre tekmujejo izkušeni igralci. Od izdaje naprej do danes naj bi igro igralo že 350 milijonov uporabnikov

Kje se je zapletlo?

Fortnite je brezplačna igra, kar pomeni, da jo je mogoče brezplačno prenesti in igrati. Epic Games zasluži pri nakupih v igri. Igralci lahko kupijo V-Bucks, virtualno valuto v igri, ki se uporablja za nakup novih oblačil, orožja in ostalih dobrin potrebnih za lažje napredovanje v sami igri. Gre za izjemno donosen poslovni model. Fortnite je v letih 2018 in 2019 ustvaril 4,2 milijarde dolarjev dobička.

Toda podjetje nikoli ni odobrilo 30-odstotnega »davka«, ki sta ga Apple in Google dodala v aplikacijo. Ravno zato so vzpostavili sistem neposrednih plačil, ki igralcem prek založnika omogoča za 20 odstotkov cenejši nakup V-Bucksov. Tako v praksi zaobidejo Apple in Google. Ob nakupu 1.000 V-Bucksov denimo, imajo (so imeli) igralci možnost izbire plačati 9,99 dolarjev prek trgovine App Store oziroma Google Play Store ali 7,99 dolarjev prek Epic-a.

Cena s popustom za Fortnite.
Vir slike: Epic Games

Apple s slednjim ni bil zadovoljen, zato je Fortnite odstranil iz svoje trgovine. Google je nekaj ur pozneje storil enako.

In zdaj Epic Games toži Apple?

Seveda.

Epic Games je na sodišču Kalifornije v severnem okrožju Kalifornije vložil tožbo in Apple obtožil protikonkurenčne prakse za distribucijo aplikacij in plačila, povezanega z aplikacijami. Poudarja, da od podjetja ne zahteva odškodnine, ampak želi, da Apple omogoči »pošteno konkurenco«.

»Apple prisili razvijalce, da se strinjajo z nezakonitimi pogoji, ki jih vsebuje pogodba o razvijalcih, in da izpolnjujejo Appleove smernice App Storea. Pogodbena določba nezakonito izključuje trg distribucije iOS aplikacij za konkurente in ohranja monopol družbe Apple«, je zapisano v listini.

Epic Games trdi, da Apple pri zaračunavanju 30-odstotne provizije založnikom vzame 10-krat več kot podjetja, kot so »PayPal, Stripe, Square ali Braintree«, ki običajno zaračunavajo stopnjo obdelave plačil v višini približno treh odstotkov.

Apple se brani in pravi, da je App Store ekosistem, ki koristi razvijalcem in ustvarja enake konkurenčne pogoje. Za umik igre so se odločili, ker je Epic Games z nadgrajeno različico igre kršil pravila trgovine z aplikacijami App Store, ki veljajo enako za vse razvijalce aplikacij in prispevajo tudi k zagotavljanju varnosti uporabnikov aplikacij iz njihove trgovine, pravijo. Podobno so pojasnili tudi v Googlu.

Novi Big Brother industrije

Poleg tožbe je Epic Games izdal tudi video, ki parodira Appleov slavni oglas iz leta 1984. Slednji je konec leta 1983 spodbudil prihajajočo predstavitev Macintosha, ki se je boril proti takrat že uveljavljeni blagovni znamki IBM. Epicov video nakazuje, da je Apple postal novi Big Brother industrije – izjemno močan in celo premočan subjekt.

»Apple je večji, močnejši, bolj ukoreninjen ter tako bolj škodljiv kot monopolisti v preteklosti. S tržno vrednostjo skoraj dva bilijona dolarjev, Applova velikost in doseg daleč presegata katerega koli tehnološkega monopolista v zgodovini,« opozarjajo pri Epic Games.

Kaj pa Google?

Epic Games toži tudi Google. Podobna tožba kot proti Applu je nekaj ur pozneje namreč doletela še Google. Osnova je enaka: nezakonite protikonkurenčne prakse, povezane z distribucijo aplikacij in plačil, povezanih z aplikacijami.

»Google, ki je pred več kot desetletjem pridobil operacijski sistem Android za mobilne naprave, je večkrat obljubljal, da bo Android osnova za »odprt« ekosistem, v katerem bi lahko udeleženci v industriji svobodno inovirali in tekmovali brez nepotrebnih omejitev,« piše v zapisu. »Od takrat je Google namerno in sistematično zaprl ekosistem Android za konkurenco, s čimer je kršil obljube, ki jih je dal.«

V tožbi Epic Games opozarja, da Android predstavlja učinkovit monopol za proizvajalce telefonov, kot so Samsung, LG in Sony, ki nimajo resnične alternative Androidu za svoje naprave.

Tako kot za Apple podjetje pravi, da od Googla ne želi odškodnine. Prizadevajo si, da bi sodišče Google pozvalo, da uresniči svojo neupravičeno obljubo: odprt in konkurenčen ekosistem Android za vse uporabnike in udeležence v panogi.

Kaj si mislijo druga podjetja?

Epic Games še zdaleč ni prvi, ki se je pritožil nad protikonkurenčnimi praksami Googla in Appla.

Obe podjetji sta bili namreč že prej obtoženi, da sta zavirala konkurenco prek svojih operacijskih sistemov Android in iOS.

Leta 2018 je EU s pet milijardno globo kaznovala monopolistično vedenje, ki vključuje Googlov nabor aplikacij, kot sta Chrome in Gmail, ki so prednameščene na vseh napravah Android.

Fortnite je zelo priljubljena igra, tako med mladimi, kot mladimi po srcu.
Vir slike: Cristi Farrar, Pixabay

Podjetje Spotify pa je lani trdilo, da Apple zaračunava 30 odstotkov provizije za nakupe v aplikacijah, kot so naročnine na Spotify Premium in konkurenco zaduši z lastnimi Applovimi aplikacijami, v tem primeru Apple Music.

Medtem ko se je EU v zadnjem desetletju bolj odločno ukvarjala z urejanjem tehnoloških gigantov, so ZDA šele nedavno začele natančno preučevati te velikanske družbe. Dejstvo je, da so si tovrstne družbe nabrale preveč moči in jim ni več moč konkurirati, a oblasti so pozno ugotovile, da je regulacija na področju nujno potrebna. Upajmo le, da ni prepozno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice