Naprej na vsebino

V zadnjem tednu je bilo vsaj 533 ilegalnih prehodov slovenske meje

Medtem ko so vse oči uprte na mejo, na epidemiološko sliko in na morebitno novico, ki bo dokončno odločila, če in kako bodo šole naslednji teden odprle vrata, se policisti po vsej Sloveniji ukvarjajo z ilegalnimi pribežniki. V bistvu je covid-19 njihovo število malo omejil, saj so bili le-ti vsaj do odprtja mej obsojeni na bivanje v Turčiji. Ob odprtju meja pa več kot štiri milijone ilegalnih pribežnikov čaka, da bodo našli način, kako se pretihotapiti do severnih držav Evrope.

V Sloveniji so policijske uprave obravnavale 533 ilegalnih pribežnikov, največ v PU Novo mesto – 290. Koliko je teh, ki jih policisti niso ujeli, pa je drugo vprašanje. Med zajetimi je največ ubežnikov iz Pakistana (146), Bangladeša (103), Afganistana (105), Maroka (42) in Iraka (8).

datumPU Novo mestoPU LjubljanaPU MariborPU KoperPU CeljePU Murska SobotaSkupaj
23. 8. 2020651153  84
22. 8. 202075 46 462
21. 8. 20207421 21 3119
19. 8. 2020481315 168
18. 8. 2020325171724113
17. 8. 2020643 191 87
SKUPAJ29010413111312533

Vračanje ilegalnih pribežnikov na Hrvaško ni kršitev človekovih pravic pribežnikov

Slovenska policija v dogovoru s hrvaško policijo velik del ilegalnih pribežnikov po vseh izvedenih postopkih vrača na Hrvaško. Okoli tega dejanja je bilo kar nekaj polemik, a je letos februarja Evropsko sodišče za človekove pravice postavilo nove temelje obravnave ilegalnih pribežnikov. Odločilo je, da migrantom, ki nezakonito prečkajo mejo in jih vrnejo v državo, kjer so bili »popisani«, brez izdane odločbe, niso kršene človekove pravice.

Podobno je prejšnji teden odločilo vrhovno sodišče v primeru migranta iz Maroka. Upravno sodišče je pred tem razsodilo, da bi morala Slovenija vsakemu migrantu, ki ga vrne na Hrvaško, izdati odločbo. Upravno sodišče je menilo, da naglo vračanje tujcev v okviru meddržavnega sporazuma, brez izdane odločbe in torej brez možnosti pritožbe, pomeni kršitev evropske in domače zakonodaje ter ustavno zagotovljenih pravic.

Po pritožbi ministrstva za notranje zadeve je vrhovno sodišče presodilo, da sporazum ni neskladen s pravom EU, prav tako ni ugotovilo kršitev človekovih pravic v postopkih vračanja na Hrvaško. Pravni predpisi sicer predvidevajo, da naj bi migrantom, ki jih slovenska stran brez odločbe vrne na Hrvaško, odločbo izdala hrvaška policija. Ta pa naj bi migrante izgnala v Bosno in Hercegovino.

Delovna skupina za azil namerava v imenu maroškega migranta vložiti ustavno pritožbo, ker slovenski policiji ni treba preverjati, kaj v nadaljevanju počne hrvaška policija. Po mnenju Blaža Kovača iz Amnesty International je Slovenija s sodelovanjem v verižnih vračanjih soodgovorna tako za ravnanje hrvaških policistov z begunci kot za stanje v nehumanih bivanjskih okoljih begunskih taborišč v Bosni in Hercegovini.

Samo v zadnjem tednu je 533 ilegalnih pribežnikov prečkalo našo mejo, v tem letu že skupaj okoli 10.000 in to samo od junija 2020.
Samo v zadnjem tednu je 533 ilegalnih pribežnikov prečkalo našo mejo, v tem letu že skupaj okoli 10.000 in to samo od junija 2020.
Vir slike: Matija Habljak, Pixsell

V Bosni vse več okuženih migrantov s covidom-19, v Srbiji pa postavljajo ograje

Bosna in Hercegovina se poleg mnogih obtožb, da se z migranti v begunskih centrih ravna nehumano, ukvarja še s covidom-19. Od začetka epidemije so potrdili 17.715 okužb in 532 ljudi je umrlo. Od tega je vsaj pet migrantov iz begunskega centra Bira v Bihaću pozitivnih na covid-19. Testirali pa so zgolj 500 migrantov.

Pristojni v Bihaću opozarjajo, da bo večji problem nastal, če bodo koronavirus odkrili pri tistih migrantih, ki niso v centru in so brez vsake zdravniške oskrbe. Ministrica za zdravje Unsko-sanskega kantona Federacije BiH Nermina Ćemalović pojasnjuje, da v samem centru nimajo kapacitet za izolacijo okuženih in da se je že zgodilo, da je eden od okuženih preprosto pobegnil. Zato naj bi do 1. septembra prostore za karanteno usposobili v bližnjem sanatoriju.

Iz Unsko-sanskega kantona, ki meji s Hrvaško, so prejšnjo sredo sporočili, da zaradi naraščanja migrantske krize in vse večjega nezadovoljstva prebivalcev nezakonitim migrantom ne bodo več dovolili vstopa na ozemlje kantona. Kantonalna vlada je migrantom prepovedala gibanje izven sprejemnih centrov, kjer so registrirani, kot tudi na javnih krajih ter ta ukrep utemeljila s preprečevanjem širjenja koronavirusa. V kantonu naj bi bilo po ocenah lokalnih oblasti že zdaj okoli 7000 ilegalnih pribežnikov, za katere ni prostora v sprejemnih centrih, tako da živijo na ulici. Kam se bodo ti, ki so tudi okuženi, odpravili, lahko samo ugibamo.

Medtem pa Srbi na svoji južni meji s Severno Makedonijo – na območju blizu mejnega prehoda Tabanovce, kjer mejo prečkajo številni nezakoniti migranti na poti v zahodno in severno Evropo – postavljajo ograjo.

Srbija je sicer ena ključnih tranzitnih držav na t. i. balkanski migrantski poti. V zadnjem času se sooča s povečanim številom prihoda beguncev in nezakonitih migrantov. V prvi polovici letošnjega leta so jih v državi registrirali trikrat več kot lani, in sicer okoli 30.000.

Ilegalni pribežniki v BiH so tudi okuženi. SLS ponovno prva, ki poziva h konkretnem pristopu migrantske problematike.
Ilegalni pribežniki v BiH so tudi okuženi. SLS ponovno prva, ki poziva h konkretnem pristopu migrantske problematike. Vir slike: Tportal

SLS poziva k poostritvi nadzora nad nezakonitimi prehodi meje s Hrvaško

Na trenutke se zdi, da se zgodovina ilegalnih prestopov v Sloveniji ponavlja. Tudi tokrat je SLS tista stranka, ki opozarja na resnost situacije.

V SLS menijo, da v Slovenijo ne prihajajo begunci, ki bi bežali z območij vojaških spopadov, ampak večinoma moški v najboljših letih iz držav oziroma območij, kjer ni vojne. Poudarjajo, da mora biti vsak takšen nelegalen prehod meje označen kot kaznivo dejanje in vsako organiziranje množičnih prehodov še toliko bolj.

»Kako to prehajanje razume tudi večina migrantov in posledice lahko vsak dan opazujemo v zahodnoevropskih državah: napadi, požigi, posilstva. Njihova dejanja pomenijo počasno rušenje obstoječega reda, ustvarjanje kaosa in strahu. Končni cilj je religiozni in civilizacijski prevzem Evrope,« so zapisali v SLS.

Menijo še, da neodzivanje evropskih držav ob vsem naštetem migranti razumejo kot evropsko vdajo, zato se mnogi med njimi vedejo, kot se navadno vedejo okupatorji.

Zapisali so še: »Člani Slovenske narodne zveze pri Slovenski ljudski stranki zato zahtevamo od vlade RS, da poostri kontrolo na slovenskih mejah in da skladno z vsebino predloga zakona, ki ga je že pred časom na predlog SLS podprl Državni svet RS, drastično zaostri kazni za kriminalne združbe in posameznike, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi, in z dodatnimi potrebnimi ukrepi neprodušno zapre južno mejo za nezakonite prehode. Opozarjamo tudi vse tiste slovenske politične sile, ki temu nasprotujejo in svoje ravnanje razglašajo za humanizem, da jih bo doletela oznaka, ki jo sami pogosto uporabljajo – v slovensko zgodovino se bodo vpisali kot izdajalci naroda.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice