Naprej na vsebino

Izolacija ali karantena?

Pojma karantena in izolacija v povezavi z boleznijo covid-19 sta v pogosti rabi že od začetka marca, a kljub temu njuna pomena še zmeraj zamenjujemo.

Oba ukrepa, tako izolacija kot karantena, sta urejena v Zakonu o nalezljivih boleznih, ki določa nalezljive bolezni, ki ogrožajo zdravje prebivalcev Republike Slovenije in okužbe, ki nastanejo v vzročni zvezi z opravljanjem zdravstvene dejavnosti ter predpisuje ukrepe za njihovo preprečevanje in obvladovanje.

Čeprav besedi karantena in izolacija v pogovoru velikokrat uporabljamo kot sopomenki, v resnici pomenita nekaj povsem drugega in ju ne gre zamenjevati. Ker je ustreznost našega ravnanja v povezavi s preprečevanjem širjenja okužbe odvisna od našega razumevanja določenih terminov, je treba biti pri izbiri besed zelo pazljiv.

Če je nekomu odrejena karantena, to pomeni, da je ta oseba zdrava, a se za njo sumi, da je bila v stiku z okuženim s covidom-19.
Če je nekomu odrejena karantena, to pomeni, da je ta oseba zdrava, a se za njo sumi, da je bila v stiku z okuženim s covidom-19.
Vir slike: ekodezela.si

Karantena je …

Če je nekomu odrejena karantena, to pomeni, da je ta oseba zdrava, a se za njo sumi, da je bila v stiku z okuženim s covidom-19. Če torej ugotovite, da ste se pred kratkim družili z nekom, ki ima potrjeno okužbo, vam bo ministrstvo za zdravje na predlog Inštituta za varovanje javnega zdravja uradno odredilo 14-dnevno karanteno. Zoper to odločbo se ne morete pritožiti. Pri karanteni se zdravi osebi zgolj omeji svobodno gibanje, obenem pa mora ta oseba upoštevati vsa navodila. S tako osebo smo lahko v istem prostoru, a paziti moramo, da se držimo razdaljo 1,5 metra.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je glede upoštevanja karantene povedala: »Izolirajmo se, se ne družimo, ne hodimo v trgovino, ne trosimo virusa, vedimo se odgovorno in zaščitimo vse, ki jih imamo radi.« Čeprav ste zdravi, se morate karantene striktno držati, nadzor nad spoštovanjem karantene pa opravlja zdravstvena inšpekcija.

Na mejnem prehodu vas lahko o morebitni karanteni seznani tudi policija: osebo, ki vstopa v državo in ki prihaja iz držav, ki so na rdeči listi, policisti seznanijo s tem, da je za vas potrebna karantena.

Katere države so na rdeči listi?

Rdeča lista je vsakodnevno posodobljen seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko in je objavljena na spletni strani vlade Republike Slovenije. Med bližnjimi državami, ki so na rdečem seznamu, so tudi Albanija, Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Hrvaška.

Izolacija, na drugi strani, za nas nastopi šele tedaj, ko se pojavijo znaki okužbe.
Izolacija, na drugi strani, za nas nastopi šele tedaj, ko se pojavijo znaki okužbe.
Vir slike: novice.najdi.si

Izolacija pomeni, da …

Izolacija, na drugi strani, za nas nastopi šele tedaj, ko se pojavijo znaki okužbe. Izolacijo odredi osebni zdravnik, bolna oseba pa mora biti v bolnišnici ali doma vsaj 14 dni, a če gre za težji primer, tudi dlje časa. Če obolela oseba gospodinjstvo deli še s kom, mora ohranjati primerno razdaljo in se ne sme zadrževati v istih prostorih kot drugi stanovalci.

Glede na napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje oseba v domači izolaciji ne sme zapuščati doma, niti naj ne uporablja javnega prevoza ali taksijev za obisk zdravnika.

Za kršitev karantene in izolacije so predpisane globe od 400 do 4.000 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice