Naprej na vsebino

Razmere se slabšajo in le skupaj lahko v tej bitki zmagamo

Situacija glede covida-19 v svetu, v Evropi in tudi v Sloveniji se slabša. Podatki kažejo, da se število vseh mrtvih zaradi covida-19 bliža milijonu, okuženih pa je že prek 28 milijonov. V Evropi se številke bližajo štirim milijonom, število mrtvih pa je preseglo 211.000. V Sloveniji imamo že 3497 okuženih in 135 mrtvih.

Slovenija epidemije ne namerava razglasiti, kar bi bila osnova za ponovno radikalne ukrepe. Trenutno je 14-dnevna komulativna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji 34. A še vedno med nižjimi v Evropski uniji, kjer je ta komulativna incidenca čez 60.

Ljudje še vedno nočejo povedati, s kom in kje so bili

V Sloveniji se epidemiološka slika poslabšuje, največ še vedno zaradi tistih, ki ne vedo ali ne želijo povedati, s kom in kje so bili. Kar je skrajno neodgovorno, saj s tem onemogočajo delo epidemiologov, ki trenutno po besedah predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Maria Fafangela še obvladujejo situacijo s pomočjo študentov, a v nedogled tako ne bo šlo.

Fafangel je izpostavil, da smo marca ob podobni epidemiološki sliki zapirali državo. Tokrat si tega ne moremo privoščiti, na kar gospodarstveniki opozarjajo že dlje časa. Ravno zaradi dejstva, da bi ponovni »lockdown« pomenil nepredstavljivo škodo, so pristojni poiskali novo pot. »Poskusili smo s plesom z virusom, kdo trenutno vodi, se še ne ve, a sem prepričan, da bomo na koncu mi,« je še povedal Fafangel.

Število okuženih je res štiriodstotno, a zaradi več testiranih tokrat v ozadju ni ledene gore. Na ta način prepoznajo več okuženih in preprečijo nenadzorovano širjenje okužbe. Zato je poleg tega, da se sodeluje z epidemiologi, nujno, da se upošteva higiena kašlja in rok, varnostna razdalja, uporaba mask in aplikacije.

Namreč, starostna piramida se spreminja in medtem ko smo pred mesecem imeli med bolnimi večino mladih, ki lažje prebolijo okužbo, so zdaj na udaru spet starejši, ki pa spadajo v kritično skupino in je pri njih smrtnost višja.

Trenutni ukrepi, ki pripomorejo k zajezitvi

Če ste pričakovali zapiranje trgovin, gostiln ali šol, tega, dokler ne bo razglašena epidemija, ne boste doživeli. Vlada se je odločila za drugačen pristop. Ker je jasno, da je nujno pogostejše testiranje, je vlada za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 izvajalcem zdravstvene dejavnosti za čas trajanja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, iz proračunske rezerve zagotovila pravice do porabe sredstev v znesku do 5,000.000 evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti nakazalo 21. 9. 2020.

Zaradi novih dognanj o poteku inkubacijske dobe se je časovno obdobje odreditve karantene skrajšalo s 14 na 10 dni. Prav tako se podaljšuje veljavnost negativnega testa na prisotnost SARS-CoV-2, in sicer s 36 na 48 ur. Dodan je sicer pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji.

V zvezi s karanteno je bila dodana izjema, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani. Tako sedaj ti izjemi nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Ne glede na vladne ukrepe ali navodila NIJZ smo državljani tisti, ki nam mora biti jasno, da so higiena kašlja in rok, varnostna razdalja, nošenje mask in aplikacija del našega vsakdana. Trenutno pa tudi edina pot, ki nas varuje pred nenadzorovanim širjenjem virusa.

Ni sramotno, če zbolite, neumno pa je, da ne sodelujete z epidemiologi in s tem pripomorete k nenadzorovanem širjenju. Hkrati pa je to pot k tistemu, česar si nihče ne želi – k ponovnemu »lockdownu«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice