Naprej na vsebino

Inšpektorji bodo danes izvajali nadzor nad protesti

Število okuženih se povečuje po vsem svetu, hkrati pa tudi število novih ukrepov. Obvezno nošenje mask so uvedli v Parizu, Italiji (tudi otroci) in Romuniji. Hrvaška, Finska in Bosna bodo še naprej ohranile omejen delovni čas v gostinskih lokalih. Francija in Belgija pa gostinske obrate zapirata.

Včeraj so epidemiologi opravili 3682 testiranj. V prihodnjih dneh bo število le-teh še višje, sprememba pa bo ta, da epidemiologi ne bodo več preverjali vse stikov, le tiste, ki spadajo v najbolj kritično skupino. Odgovornost se prenaša na državljane in le upamo lahko, da bo to spodbudilo resnejši pristop k situaciji.

Po včeraj opravljenih testiranjih je bilo kar 363 oseb pozitivnih na covid, kar znaša 9,86 odstotka. 14-dnevna incidenca Slovenije na 100.000 okuženih je že 136,94. Na Koroškem je ta že 240, kar močno presega mejnik za rdeči seznam – 140.

Mirno se lahko že pripravimo na zaprtje trgovskih centrov in kulturnih ustanov. Srednje šole pa na šolanje na daljavo, večina je že tako pripravljena na to, in le upamo lahko, da bo to zadnje, kar se bo zgodilo v smeri zapiranj, in da bo nasprotnike ukrepov to prepričalo, če jih že ne 138 oseb, ki so v bolnišnici, 22 oseb na intenzivni negi in štirje preminuli (skupaj že 165).

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je največ okuženih zaposlenih v zdravstvu in šolstvu. Ne ravno dobra napoved pa je, da so včeraj potrdili večje število okuženih pri zaposlenih v Topolšici, kjer so predvidevali odpreti dodatno bolnišnico za covid.

84 inšpektorjev je stalno na terenu

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na novinarski konferenci pojasnila, da so inšpektorji od izbruha epidemije opravili že prek 47.000 nadzorov, od tega malo več kot 40.000 ravno zaradi covida. Izrečenih je bilo več kot 4900 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti več kot 1,1 milijona evrov.

Od skoraj 25.000 nadzorov karantenskih odločb, vročenih ob prehodu meje, so bile izrečene prekrškovne sankcije v vrednosti 102.000 evrov kazni. Od septembra dalje, ko je obvezno nošenje mask, je bilo spisanih kar 117 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 43.000 evrov.

Inšpektorji bodo danes prisotni tudi na protestih.
Inšpektorji bodo danes prisotni tudi na protestih.
Vir slike: Posnetek ekrana

Dnevno 40 do 60 od 84 inšpektorjev na terenu preverja stanje. Preverjajo tako prijave kot sezname, ki jih imajo. Dnevno pa se zaradi tega srečujejo z ljudmi, ki menijo, da maske niso obvezne. Posledično so inšpektorji deležni verbalnega napada, žaljenja in dostikrat v situacijo poseže policija.

Kot je pojasnila Potzova, v zasebne prostore ne smejo, čeravno vedo, da se tam dogajajo kršitve, bodo pa danes skupaj s policijo na protestih. Aleš Hojs je že včeraj napovedal, da bodo zdaj dosledneje in natančneje popisovali in sankcionirali protestnike, ki se ne bodo držali ukrepov.

Le-ti pa sporočajo, da danes pridejo, poseben zagon jim je vsekakor dala še novica, da je žvižgač Ivan Gale ostal brez zaposlitve na blagovnih rezervah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments