Skip to content

Nova pametna ura Apple Watch: vse kar morate vedeti

Apple je od leta 2015 vsako leto izdal novo pametno uro in tudi leta 2020 ni bilo nič drugače. Medtem ko je v letu 2019 Apple Watch prinesel izboljšave, kot sta vedno prikazan zaslon in vgrajen kompas, je največja posodobitev, ki jo nova pametna ura Apple Watch ima, podprto sledenje spancu.

To se je že zdelo gotovo, ko je Apple napovedal izdajo nove aplikacije Sleep, ki jo ima nova pametna ura Apple Watch. Aplikacija Sleep je del nove posodobitve programske opreme podjetja, ki je že na voljo. Aplikacija prikazuje tabelo analize spanja, z vzorcem spanja za teden dni in uporabljala merilnik pospeška Apple Watch za zbiranje podatkov o gibanju, s pomočjo katerih lahko ugotovite, ali ste budni ali spite.

Vgrajena funkcija za sledenje spancu je bila ena glavnih pomanjkljivosti, ki jo je pametna ura Apple Watch imela v primerjavi s tekmeci, kot sta Fitbit in Samsung. Pred tem so morali lastniki pametne ure Apple Watch prenesti tovrstno aplikacijo drugih proizvajalcev za merjenje spanja.

Preberite tudi:

Pametne ure kot zdravstveni pripomočki

Apple naj bi testiral funkcijo za sledenje spanja, ki jo ima nova pametna ura Apple Watch, v svojem kampusu že v začetku leta 2019, poroča Mark Gurman iz Bloomberga. Skupaj s prikazom, koliko ste spali v preteklem tednu in spremljanjem časa, ko ste spali, vas ura opozori tudi, da jo napolnite, ko se baterija spusti pod 30% v watchOS 7.

Ena stvar, ki jo bo moral Apple spremeniti v primerjavi s tekmeci, pa je boljša življenjska doba baterije. Fitbit naprave zdržijo več dni, ne da bi jih bilo treba polniti, kar jih je enostavno nositi čez noč, brez skrbi, da jim bo naslednji dan zmanjkalo baterije. Pametno uro Apple Watch je običajno treba polniti vsak večer.

Če bi Apple dodal takšno funkcijo in izboljšali življenjsko dobo baterije pametne ure Apple Watch, bi lahko še dodatno uveljavili svojo trdno pozicijo na trgu pametnih ur. Po podatkih Mednarodne korporacije podatkov je Apple v prvem četrtletju leta 2020 na prvem mestu proizvajalcev pametnih ur. Namreč pokriva skoraj 30 % trga. Sledijo mu Xiamo, Samsung, Huawei in Fitbit.  

Nova pametna ura Apple Watch ponuja tudi boljšo odpornost na vodo. Apple-ova pametna ura Apple Watch je vodoodporna že od serije 2 naprej, a analitiki menijo, da je tokrat pametna ura nove generacije še bolj odporna na vodo kot je bila prejšnja generacija. 

Nova pametna ura Apple Watch je serija 6.
Nova pametna ura Apple Watch je serija 6.
Vir slike: Oliur Rahman, Pexels

Nova pametna ura Apple Watch je izšla septembra

Za razliko od telefona iPhone se Apple v preteklosti ni spopadal s strukturo poimenovanja Apple Watch. Ker je izvirniku sledil Apple Watch Series 1, je podjetje vsako leto sledilo z zaporednimi številkami. Zato ni presenetljivo, da se letošnja pametna ura imenuje kar Apple Watch Series 6. Ta bo nasledila Apple Watch Series 5, ki je bila izdana leta 2019. Prav tako ima nova pametna ura Apple-ov watchOS 7, ki je bil predstavljen na Apple-ovi konferenci za virtualne razvijalce.

Apple je svojo novo pametno uro Apple Watch skupaj z osveženimi pametnimi telefoni iPhone javnosti predstavi septembra.

Poznavalci pravijo, da je videti, da Apple ni načrtoval kakršne koli večje oblikovne spremembe, ki bi jih imela nova pametna ura Apple Watch. Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo od naslednje Apple Watch, so poznavalci odgovarjajo, da bo videti enako kot pametna ura Apple Watch Series 4 in niso se zmotili.

Apple je leta 2018 s serijo 4 spremenil zasnovo svoje pametne ure, ki ima tanjšo ohišje in tanjši zaslon ter je za 30% večja v primerjavi s serijo 3. Takšno obliko je obdržal v seriji 5 in tudi za serijo 6

Pametna ura Apple Watch meril tudi raven kisika v krvi

Težko pričakovana nova pametna ura Apple Watch lahko spremljala tudi raven kisika v krvi, kar je funkcija, ki so jo nekateri proizvajalci svojim napravam že dodali. S to funkcijo lahko pametna ura Apple Watch obvestila uporabnika, ko njegova nasičenost s kisikom v krvi pade pod določeno raven, opozorila pa so videti podobna obvestilom o srčnem utripu, ki so trenutno na voljo v Apple Watch.

Ni povsem jasno ali bo to funkcijo imela le nova pametna ura Apple Watch serije 6 ali bo funkcija zmožna nemoteno delati tudi na starejših pametnih urah Apple Watch. 

Nova pametna ura Apple Watch je izšla z novim modelom iPhone.
Nova pametna ura Apple Watch je izšla z novim modelom iPhone.
Vir slike: Jess Bailey Designs, Pexels

Nova pametna ura Apple Watch z novim Apple procesor

Apple-ove nove pametne ure po navadi vsebujejo najnovejšo programsko opremo podjetja in tako je tudi z novo pametno uro. Nova pametna ura Apple Watch se izvajala na novem Apple-ovem procesorju in ponujala še hitrejše zmogljivosti.

Apple običajno predstavi nov procesor v vsakem novem modelu pametne ure Apple Watch, kot je to storil v preteklih letih. Medtem ko ni bilo velikega povečanja zmogljivosti, ko je šlo za hitrost med zadnjima dvema izdajama Apple Watch, je Apple ob objavi serije 4 dejal, da je sposoben doseči dvakratno hitrost svojega predhodnika.

Analitik Ming-Chi Kuo, ki je znan po svojih pogosto natančnih napovedih o prihodnjih izdelkih Apple, je še še pred predstavitvijo dejal, da pričakuje, da bo pametna ura Apple Watch nove generacije ponudila hitrejše zmogljivosti. Imel je prav. Hitrost brezžičnega prenosa je hitrejša pri novi uri Apple Watch, kar pomeni, da je opaziti tudi povečanje zmogljivosti Wi-Fija in mobilnosti.

Nova pametna ura Apple Watch se izvajala na najnovejši programski opremi. Podjetje je na svetovni konferenci razvijalcev predstavilo watchOS 7. Poleg nove aplikacije Sleep je nadgradnja prinesla nove funkcije, vključno z možnostjo deljenja prilagojenega izgleda prikazovalnika ure z drugimi uporabniki ter s podporo za nove vrste vadbe, kot je ples. Nova pametna ura Apple Watch med drugimi novimi dodatki vsebuje tudi zaznavanje in beleženje umivanja rok.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice