Naprej na vsebino

Novi ukrepi še ta teden: Sledi šolanje na daljavo za srednješolce in zapiranje lokalov?

Ni treba posebej pisati, da se epidemiološka slika Slovenije drastično slabša. Dosegli smo že mejnik za prvi paket rdečega polja vladnega načrta ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Včeraj je bilo opravljenih 3308 testiranj, 398 oseb je pozitivnih na covid-19, ena izmed njih je v tujini. Ponovno je 12 odstotkov testiranih pozitivnih, 14-dnevna incidenca pa znaša že 178,91, s čimer je dosežen že prvi kriterij za drugi paket iz rdečega polja vladnih ukrepov.

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 180 oseb (dosegli smo že drugi kriterij za prvi paket rdečega polja) in 32 oseb je na intenzivni negi (dosegli smo tretji in zadnji kriterij za prvi paket rdečega polja). Preminule so štiri osebe, torej je skupno število umrlih zaradi covida že 173.

Še vedno se največ okužb širi znotraj domov in med zaposlenimi v zdravstvu. Včeraj je bilo v domu v Loki pri Zidanem Mostu pozitivnih na covid kar 31 oskrbovancev in 9 zaposlenih, V Škofji Loki pa 18 oskrbovancev in pet zaposlenih.

Prav tako je ogromno okuženih v šolstvu, kljub temu da je odstotek nizek. A vse več učiteljev, predavateljev in učencev, dijakov je ali pozitivnih ali v karanteni ali v samoizolaciji.

Zaradi resnosti situacije vladni govorec in veleposlanik Jelko Kacin poziva ljudi, naj prestavijo druženja, naj ravnajo odgovorno, saj se še vedno dogaja, da ljudem ni mar. Prepričani so, da če se družijo v lovskih kočah, daleč od oči, da se ne morejo okužiti, a žal številke pišejo drugačno zgodbo.

Le dosledno nošenje mask, upoštevanje varnostne razdalje, higiena rok in naložena aplikacija #OstaniZdrav lahko pripomorejo k zajezitvi širjenja virusa. Noben ukrep ne bo pomagal, če sami ne bomo delovali odgovorno in jih upoštevali.

Kacin meni, da je aplikacija ena izmed alternativ, ki bo pripomogla k zajezitvi, zato poziva ljudi, naj si jo naložijo, če si je še niso. Koliko ljudi si jo je naložilo in koliko TAN kod je bilo izdanih in naloženih, lahko spremljate na tej povezavi.

Aplikacijo si je naložilo že prek 130.000 ljudi, izdanih je bilo že 455 TAN kod, kar dve tretjini jo je tudi naložilo – 282.

Kot že omenjeno, smo dosegli vse kriterije za prvi paket rdečega območja vladnega načrta za zajezitev širjenja virusa. Danes se bo vlada sestala s strokovno skupino in pripravila seznam ukrepov, ki jih bodo jutri predlagali vladi.

Ob tem pa Kacin dodaja, da imajo župani vsa pooblastila, da znotraj svoje občine sprejmejo tudi kakšne ukrepe, ki jih vlada še ni, če se pokaže, da so nujni. Vsaka občina je specifična, in če župan opazi, da se okužba širi npr. v telovadnici, jo lahko zapre, prav tako sme prepovedati kulturne in druge prireditve, če upravičeno meni, da s tem pripomore k zajezitvi širjenja okužbe.

»Ni treba čakati na Ljubljano,« dodaja Kacin.

Bomo pa danes nestrpno čakali, kaj bo vlada sprejela, saj načrt predvideva zaprtje trgovskih centrov, šolanje na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov, splošno prepoved verskih obredov in porok z gosti.

Že zdavnaj pa bi se po načrtu morali zapreti gostinski lokali, nenujne zdravstvene in zobozdravstev storitve, omejiti bi se morale kozmetične in frizerske storitve na maksimalno eno osebo v salonu in zapirati bi se že morale posamezne občine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice