Naprej na vsebino

Od ponedeljka dalje šolanje na daljavo in zapiranje nekaterih regij

Ponovno smo dosegli nov neslavni rekord – pozitivnih oseb na covid-19 je bilo kar 707. Opravljeni sta bili 4902 testiranji, torej je bilo pozitivnih kar 14,4 odstotka testiranih. V bolnišnici se zdravi že 210 bolnikov, 35 jih je na intenzivni negi, dva sta žal umrla (skupaj že 175).

14-dnevna incidenca Slovenije je 202. Največja incidenca je v gorenjski regiji in znaša 266, sledi ji koroška regija z 261 ter osrednjeslovenska z 230. Največ novih okužb je bilo v Ljubljani – 100, Kranju – 38, Domžalah – 25, Škofji Loki – 19, Novem mestu – 18, na Jesenicah – 16 …

Ob teh podatkih pa najbolj zbuja skrb dejstvo, da je še vedno največ okuženega zdravstvenega osebja, kar še dodatno zapleta zmožnost obvladovanja bolnih. Ni tolikšen problem najti proste postelje, največji problem je pomanjkanje osebja, povrh pa je med njimi še ogromno okuženih.

Prav tako je zaskrbljujoče, da je najmlajši bolnik na intenzivni negi zaradi covida star 42 let in nima kakšnih drugih bolezni.

Epidemiološka slika je vsekakor porazna, zato se je danes vlada sešla na kriznem sestanku na Brdu, kjer je določila nove ukrepe, ki bodo začeli veljati v petek in ponedeljek.

Če se na dopoldanski novinarski konferenci ni dopuščalo špekuliranja, kaj nas glede na vladni načrt čaka, je zdaj končno jasno.

Predsednik vlade Janez Janša je razložil, da so bili ukrepi sprejeti glede na trenutno situacijo in na potencialno možnost širjenja virusa, v upanju, da se epidemija končno ustavi.

Odločili so se, da bodo ukrepe razdelili na dva segmenta, in sicer na ukrepe, ki so vezani na regije, in ukrepe, ki veljajo za celotno Slovenijo.

Slovenija ima 12 regij, kar sedem jih je na rdečem seznamu, zato bodo tam prepovedane:

  • vse prireditve, na katerih se zbere več kot 10 oseb,
  • omejeno bo gibanje med rdečimi regijami, kakšne izjeme bodo ob tem veljale, bo predstavljeno jutri,
  • v rdečih regijah bo povsod obvezno nošenje mask,
  • omejeno bo obratovanje nekaterih storitev, nekatere se bo prepovedalo

Glavno besedo pri ukrepih v regijah bodo imeli župani, saj le-ti najbolje vedo, kaj je najbolj smiselno za njihovo regijo – občino.

Na območju celotne Slovenije pa sta bila sprejeta dva ključna ukrepa:

  • od ponedeljka dalje se bodo na daljavo šolali vsi učenci od petega razreda dalje, srednješolci in študentje,
  • veljavnost turističnih bonov se podaljša.

Janša je prav tako razložil, da žal tokrat ni na voljo sredstev za omilitev škode v gospodarstvu – temeljni dohodek, nadomestila …, zato bodo le-ta v primeru, da bo potrebno ponovno celostno zapiranje in razglasitev epidemije, zelo okrnjena.

Situacija je skrajno resna in le skupaj nam lahko uspe. Če do sedaj niste verjeli in spoštovali ukrepov, je zdaj skrajni čas, da to naredite. Maska, razdalja, higiena rok in aplikacija #OstaniZdrav so prvi korak k zajezitvi širjenja okužbe.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice