Naprej na vsebino

Vlada bo naredila vse, da prepreči popolno zaprtje države

Dosegli smo nov rekord, na katerega ne smemo biti, no, vsaj ne bi smeli biti ravno ponosni. Od 5891 testiranj so bili kar 1503 pozitivni na covid-19, kar znaša 25,5 odstotka. Če mogoče ni ravno jasno, so v številko pozitivnih všteti zgolj in izključno ti, ki so bili testirani. Zaradi covida imamo v bolnišnici že 333 oseb, na intenzivni negi kar 55, umrlo je osem oseb. Že vsak četrti opravljen test je tudi pozitiven.

Mogoče je na nekakšen čuden način res zabavno kršiti vladne odloke, a sodbo si bomo pisali sami. Kakšne številke bodo prepričale nejeverne Tomaže, da je zadeva resnično huda in da če ne želimo v novembru preštevati mrtvih, moramo stopiti skupaj in malce potrpeti, je ta hip vprašanje za milijon evrov.

Trenutno so vse regije, razen ene, »rdeče«. Najhuje je na Gorenjskem, žal pa se pojavljajo vedno nova lokalna žarišča – Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice, Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško.

Težava ni v prostih posteljah, ampak v pomanjkanju kadra

Podatki že dlje časa kažejo na to, da se stanje po bolnišnicah poslabšuje, zato doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pomirja, da imajo v ljubljanskem Kliničnem centru na voljo 40 do 50 postelj na intenzivni negi, 170 postelj za navadne bolnike.

Odprli so dodaten oddelek za covid na ortopediji. Nekaj zmogljivosti imajo še tam, saj lahko število operacij zmanjšajo oziroma jih prestavijo v druge bolnišnice. Prav tako so »zasedli« tretje nadstropje bolnišnice dr. Petra Držaja. V primeru potrebe po več posteljah bo ta bolnišnica namenjena samo bolnikom s covidom.

Dr. Lejko Zupanova je enako kot pred dnevi dr. Beovićeva zagotovila, da ni težava v zagotovitvi postelj, ampak v tem, da nimajo ustreznega kadra. Na intenzivni negi imajo zaposleni specialna znanja, posledično so tudi kader, za katerega si ne morejo privoščiti, da bi šel v karanteno, bolniški stalež ali celo na dopust.

V prihodnjih dneh bodo situacijo reševali tako, da bodo naredili mešane skupine in v te vključili kader iz drugih oddelkov. Pozivajo pa že vse, ki so v pokoju, da priskočijo na pomoč. Ena izmed rešitev bi bila tudi uresničitev apela zdravnikov z glavnim podpisnikom dr. Alešem Rozmanom, ki poziva, da se odpravi nesmisel pri izobrazbi. Z uvedbo novega študijskega programa in bolonjskega sistema je mnogo medicinskih sester čez noč postalo »nesposobnih« za delo na intenzivni negi, četudi so tam delale leta.

Dr. Lejko Zupanova meni, da so se vsi v prvem valu naučili marsikaj in da so na drugi val pripravljeni. Naredili bodo vse, da bodo ohranili čim več življenj. Meni pa tudi, da smo še daleč od tega, da bi se zdravniki morali odločati o tem, komu bodo pomagali. Prav tako ne sprašujejo ljudi, če so bili zagovorniki teorij zarot ali ne. Za njih so vsi enaki in jim je hudo, ker so imeli že kar nekaj primerov, ko so sprejeli par, pa eden ni preživel.

Ker imajo tudi zaposleni majhne otroke, dr. Lejko Zupanova opozarja, da zaprtje države pomeni velik udarec tudi za njih, saj se bo število kadra še dodatno zmanjšalo.

Vlada bo naredila vse, da ne bo treba zapirati države

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek meni, da zapiranje države ni rešitev, ter dodaja, da bo vlada naredila čisto vse, da tudi ko bo najhuje, ne bo potrebe po zapiranju države.

Po njegovih besedah trenutno skušajo najti ravnotežje med gospodarstvom, dobrobitjo državljanov in epidemiološko sliko. Včeraj so na vladi sprejeli nove, popravljene ukrepe, da bi omogočili, da gospodarstvo deluje.

Sprejeli so, da se poleg diskotek in nočnih klubov zaprejo tudi kinematografi in kulturne ustanove, razen galerij, muzejev, arhivov in knjižnic, ki pa morajo upoštevati omejitev ene osebe na 20 m2.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah je prepovedano. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih ne glede na status regije.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro:

  • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih),
  • v primeru dostave hrane in pijače ter
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 m2na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 m2.

Po sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 m2.

Minister Počivalšek še pravi, da vlada ne razmišlja o tem, koliko okuženih je meja za popolno zaprtje, ampak kaj še lahko naredijo, da se to ne zgodi.

Tako Počivalšek kot vladni govorec in veleposlanik Jelko Kacin pozivata državljane, naj delajo od doma, če lahko, naj sami resno presodijo, kdaj spadajo med kritične stike, ter naj v primeru, če so bolni, raje ostanejo doma. Počivalšek meni, da delodajalci dobro vedo, da je bolje, da bolni ostanejo doma, kot pa da se okuži cel kolektiv.

Ostanite doma, če lahko, pazite nase, upoštevajte ukrepe, naložite si aplikacijo #OstaniZdrav in upajte, da bomo čez mesec dni prebrodili to krizo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice