Naprej na vsebino

Kako daleč smo od »lockdowna«?

»Številke covida-19 bodo še nekaj časa neizogibno visoke, a po streznitvi v zadnjih dneh povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe.« Uvodne besede tvita predsednika vlade Janeza Janše so včeraj dale slutiti, da lahko tudi danes pričakujemo visoko število okuženih.

Epidemiološka slika včerajšnjega dne nam ponuja naslednje podatke:

  • opravljenih je bilo 6215 testiranj,
  • pozitivnih je bilo 1663 , kar znaša 26,76 ,
  • v bolnišnici je 357 oseb,
  • na intenzivni negi je 62 oseb in
  • umrlo je 9 oseb.

Gorenjska še vedno ostaja regija, ki ima največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer kar 759. Sledita Koroška in Osrednjeslovenska regija. Najmanjše število okuženih imajo v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna incidenca v regiji trenutno znaša že 131. Kot smo že v pred dnevi napovedali, bo do počitnic po vsej verjetnosti meja 140 za vpis na rdeč seznam dosežena.

14-dnevna incidenca pa nas že kar nekaj dni uvršča v sam vrh v Evropi. In kot kaže, se »borimo« za prvo mesto.

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb stanje sicer omiljuje in pravi, da zadevo zaenkrat še obvladujejo ter da je na voljo še nekaj dodatnih zmogljivosti in možnosti širitev, a v nedogled ne bo šlo.

Po njegovem mnenju je trenutno v Sloveniji vsaj 15.000 do 20.000 okuženih, na intenzivni negi so osebe, stare med 42 in 85 let. Običajno tam ostajajo dva do tri tedne. Hkrati pa imajo kar nekaj okuženih, ki so tam že mesec dni in še vedno potrebujejo umetno predihavanje.

Ravno zaradi takšnih primerov, ki jih bo z naglo širitvijo virusa vse več, je treba stvari jemati resno in prav čas ukrepati. Zdravstveno osebje je na robu svojih zmogljivosti in v takšnem tempu ne bodo več mogli delati.

Tudi prof. dr. Jereb vidi edino rešitev za zajezitev virusa v popolnem »lockdownu«, ker je bil prvikrat učinkovit. Podobnega mnenja je večina stroke in prav tako zdravstveni minister Tomaž Gantar. A vendar se ob tem poraja vprašanje, ali je to res edina rešitev.

Spomladno vsesplošno zaprtje se je zgodilo ob bistveno manjši razširitvi virusa, ko so ljudje še verjeli, da virus je. Zdaj je zaradi vsemogočih »influencerjev« vse več ljudi, ki so prepričani, da virusa ni in so jim z vsakim ukrepom kršene pravice.

Že kar nekaj mesecev stroka na eni strani opozarja na to, da se največ okužb prenese na zasebnih zabavah. Ravno slednje so te dni v porastu. Vsak nov ukrep in omejitev sta razlog za vse pogostejše zasebne zabave. Popolno zaprtje pa bi njihovo število še povečalo.

Mnogi vztrajajo v prepričanju, da v njihov dom nihče nima vstopa, kar je sicer res, in posledično ideje o zabavah naraščajo. Še posebej, ker »če prideš prepozno, boš ostal tam do jutra«.

A glede na to, da ravno poteka seja vlade, lahko upravičeno pričakujemo tudi popolno zaprtje države.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice