Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Kot že mnogo petkov do zdaj, tudi danes za vas iščemo vzporednice med dogajanjem pred 100 leti in dogajanji dandanes. V teh časih se je zgodilo kar nekaj velikih tragedij, nekatere tudi takšne, da jim že težje verjamemo. Poiskali pa smo tudi nekaj vsakdanjih dogodkov pred 100 leti za prikaz takratnega življenja.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu o nogometu in koncu sveta

Govorice imajo lahko smrtne posledice

Slovenec je objavil članek o žalostni usodi poročenega para iz Devina. Franc in Katerina Rosselli sta bila srečno poročena dve leti, vse dokler se niso začele širiti lažne govorice o tem, da gospod Rosselli zahaja h drugim ženskam.

Njegova žena je tako začela dvomiti v njegovo zvestobo in prepiri so postali stalnica.

Nekega večera se je Franc vrnil od dela domov, žena pa ga je začela spet zasliševat. Zaradi jeze je Franc dvignil sekiro, ki je ležala na mizi in udaril ženo, ki je v trenutku obležala.

Franc se je svojega dejanja prestrašil in zbežal. Naslednji dan so ribiči, ki so lovili ribe pod Devinskim gradom, našli njegovo truplo – vrgel se je namreč iz visoke skale v morje.

Iztirjen vlak je za sabo pustil lepo število žrtev.
Iztirjen vlak je za sabo pustil lepo število žrtev.
Vir slike: Pixabay

Huda železniška nesreča

Okoli polnoči je iz Benetk odpeljal vlak, namenjen v Trst. Sredi mostu čez lagune pa se je ustavil, ker proga ni bila prosta. 15 minut za njim je odpeljal še drugi vlak, ki se je odpravljal proti Rimu. Strojevodja drugega vlaka ni uspel dovolj zgodaj opaziti prvega in je prepozno zaprl zavore. Prišlo je do močnega trka. Vlaka sta zdrsnila po progi naprej, vendar sta zadnji in predzadnji vagon prvega vlaka utrpela tolikšno škodo, da sta bila popolno razbita.

Nesreča je terjala 24 mrtvih in ogromno težko ranjenih. Potniki ostalih vagonov so hitro priskočili na pomoč in začeli z reševalno akcijo. Prav tako je kmalu priskočil na pomoč vlak iz Benetk. Lokacija in tema sta zelo ovirali reševanje.

Po pričevanjih udeležencev nesreče so nekateri ranjenci prosili za hitro smrt da bi se rešili bolečin. Izmed žrtev je bilo kar nekaj takšnih, ki so bili neprepoznavni.

Gospodar proti stražniku

V tistih časih je pri enem gospodarju službo opravljal neki hlapec, ki pa je zelo rad hitro vozil. Tako je nekega dne kar nekajkrat vozil mimo stražnika, ki ga je tudi opozoril na prehitro vožnjo in ga prosil naj vožnjo upočasni. Ko je hlapec preslišal že tretji opomin, ga je stražnik ustavil in zahteval njegove podatke.

Ko pa je prišel gospodar, lastnik avtomobila, se je le-ta spravil nad stražnika in kričal, da je hlapec njegov, da je on odgovoren zanj in naj se drugič oglasi pri njemu doma ter naj hlapca pusti pri miru.

Stražnik se mu je postavil nasproti in izjavil, da naj se gospodar ne vmešava v njegovo delo. Gospodar pa je samo še bolj vztrajal pri svojem.

17-letni vajeniški dimnikar je tožil mojstra, ker je bil nasilen do njega.
17-letni vajeniški dimnikar je tožil mojstra, ker je bil nasilen do njega.
Vir slike: Fun Kids

17-letni dimnikar v tožbo

V Koleziji sta se sprla dimnikarski vajenec in dimnikar mojster. Vajenec je zgolj opravljal svoje delo, ko ga je dimnikar mojster napadel in se z njim prerekal, nato pa ga je udaril z žico po glavi. Vajenec je zaradi tega imel 10 dni bolečine, dimnikar pa mu je med drugim podal še nekaj zaušnic in ga zmerjal s »šmrkavcem«.

Vajenec se je odločil za tožbo. Sodnik je dimnikarju naložil sedem dni zapora, 200 kron kazni za bolečine in 60 kron kazni za zdravniško pričevalo.

Požar v trdnjavi

V Splitu je zgorela trdnjava Sv. Ane, v kateri je bilo skladišče orožja in municije. V članku so zapisali, da se je kar eno celo uro nenehno slišalo eksplozije topovskih krogel in bomb, prebivalci pa so preplašeno bežali. Na srečo so uspeli preprečiti požaru, da bi se razširil še na podzemeljsko skladišče, kjer so skladiščili še več eksploziva. Žrtev ni bilo, vzroka za požar pa niso našli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice