Naprej na vsebino

Milijardni dobički tehnoloških velikanov

38 milijard dolarjev – toliko so v zadnjem četrtletju skupaj ustvarili štirje tehnološki velikani Apple, Google, Facebook in Amazon. Koronska kriza jim ni škodovala – ravno nasprotno.

Velika tehnološka podjetja imajo koristi od spremenjenega vedenja uporabnikov in oglaševalcev v teh kaotičnih časih. Trend spletnega nakupovanja je Amazonu v zadnjem četrtletju prinesel rekorden dobiček.

Facebook je izkoristil priložnost v svojem oglaševalskem poslu. Vse več majhnih podjetij se namreč povezuje s spletom, da bi absorbiralo krizo. Pri Googlu med drugim cveti video platforma YouTube, saj ljudje vse več časa preživijo doma. Pri tehnološkem gigantu Apple, pa je poslovanje z računalniki Mac in iPad – v času dela od doma in spletnega učenja – naraslo.

Amazon je četrtletno prodajo medletno povečal za 37 odstotkov, na 96,1 milijarde dolarjev (82,3 milijarde evrov). Dobiček se je potrojil glede na prejšnji rekord v višini 6,3 milijarde dolarjev.

Amazon napoveduje prihodke med 112 in 121 milijardami dolarjev za tekoče četrtletje. To bi bilo prvič, da je podjetje v enem četrtletju preseglo mejo 100 milijard dolarjev. Amazonovo donosno poslovanje v oblaku s storitvami IT in prostorom za shranjevanje na internetu v zadnjem času še naprej cveti.

Na začetku koronavirusne krize so bili analitiki pri Facebooku še precej zaskrbljeni zaradi poslovanja. Mala in srednje velika podjetja predstavljajo velik delež Facebook oglaševalcev. Številne med njimi, na primer kavarne ali restavracije, je pandemija močno prizadela. Izkazalo pa se je, da je to Facebookovo poslovanje celo spodbilo, saj se več podjetij podaja na splet in išče nove priložnosti za prihodke. Promet spletnega omrežja, dosežen v glavnem z oglaševanjem, se je povečal za 22 odstotkov, na 21,2 milijarde dolarjev. Bistvo je bil dobiček v višini 7,85 milijarde dolarjev – 29-odstotna rast.

Facebook gradi na trditvi, da ima spletno omrežje vlogo, ki med krizo rešuje gospodarstvo.

Število dnevno aktivnih uporabnikov Facebooka se je v treh mesecih povečalo za 30 milijonov, na približno 1,82 milijarde. Vsak dan 2,54 milijarde uporabnikov dostopa do vsaj ene aplikacije tehnološke družbe.

Zahvaljujoč spletnemu oglaševanju se je dobiček Googlovega lastnika Alphabet prav tako povečal in sicer za skoraj 60 odstotkov, na 11,2 milijarde dolarjev, medtem ko so prihodki zrasli za 14 odstotkov, na 46,2 milijarde dolarjev.

Kakšen bo letni dobiček največjih gigantov bo jasno ob koncu leta, a je že zdaj videti, da jim je covid koristil.
Kakšen bo letni dobiček največjih gigantov bo jasno ob koncu leta, a je že zdaj videti, da jim je covid koristil.
Vir slike: Pexels

Po nazadovanju v prejšnjem četrtletju je Googlovo oglaševalsko poslovanje znova zaživelo in je prispevalo največji delež prodaje s 37,1 milijarde dolarjev. Poleg tega so cveteli prihodki od oglaševanja video hčerinske družbe Youtube. Dobiček se je povečal za tretjino –  na pet milijard dolarjev, prav tako pa tudi poslovanje v oblaku s storitvami IT na internetu.

Za razliko od teh podjetij, Apple še vedno večino svojih prihodkov ustvari s prodajo naprav. In tu je imel Apple v preteklem četrtletju težavo: nova generacija iPhonov ni bila predstavljena v septembra, kot so kupci bili vajeni, ampak mesec dni kasneje. To je pomenilo zmanjšanje dobička za 7,4 odstotka, konkretno 12,7 milijarde dolarjev v četrtletju.

Prodaja iPhonov se je medletno zmanjšala za petino, na približno 26,4 milijarde dolarjev. Toda skupni prihodki skupine so zrasli za en odstotek, na 64,7 milijarde dolarjev. To je med drugim zagotovilo povečano poslovanje z računalniki iPad in Mac, pa tudi naročnine na pretočne in druge storitve.

Za skupino je ključno vprašanje, ali bo božična nakupovalna mrzlica za novi iPhone 12 tako močna kot običajno. Finančni direktor Luca Maestri je v konferenčnem klicu z analitiki dejal, da skupina pričakuje rast poslovanja. Prodaja Macov se je v zadnjem četrtletju povečala za 29 odstotkov, na dobrih devet milijard dolarjev, prodaja tabličnih računalnikov iPad, pa se je povečala za 46 odstotkov, na 6,8 milijarde dolarjev.

Hkrati so uspešni tehnološki giganti vse bolj tarča organov, pristojnih za konkurenco, tudi na njihovem domačem trgu v ZDA, kjer so se regulatorji doslej izmikali odgovornosti. Prejšnji teden je ameriško ministrstvo za pravosodje proti Googlu vložilo težko pričakovano tožbo zaradi omejevanja konkurence. Skupini očita, da tržno moč uporablja pri oglaševanju na prepovedan način.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice