Naprej na vsebino

Z novim letom bo ukinjeno prosto gibanje med ZK in EU

Veliki Britaniji je 31. januarja letos končno uspelo izpeljati brexit, posledično je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. S prvim januarjem bo tako prosto gibanje med ZK in EU ukinjeno. ZK pa bo začelo izvajati točkovni sistem priseljevanja (points-based immigration system – PSB), ki državljane EU in nedržavljane EU obravnava enakovredno ter namesto kraju izvora posameznika daje prednost njegovim veščinam in talentu.

Preberite tudi:

Brexit bo! Vendar vse kaže, da bo Britancem zdaj še slabše

Brexit: Dan po 31. januarju

Če v ZK še ne živite, nimate pravic na podlagi sporazuma o izstopu kot državljan EU, boste po novem letu morali izpolnjevati posebne zahteve za študij in delo v ZK. Prav tako boste morali opraviti ustrezno preverjanje, vključno s preverjanjem nekaznovanosti.

ZK boste lahko, ne da bi zaprosili za izdajo vizuma, še naprej obiskali za največ šest mesecev. Še vedno boste brez vizuma lahko v ZK kot turist, obiskali boste lahko družino in prijatelje, šli na izmenjavo za semester, opravili poslovno pot ali se udeležili kakšnega dogodka in konference.

Status državljanov Irske bo pa še naprej zaščiten v okviru ureditve skupnega potovalnega območja, zato dovoljenje za vstop v ZK ne bo potrebno, razen v zelo omejenih okoliščinah. Državljani Irske ne bodo upravičeni do vložitve vloge v okviru novega točkovnega imigracijskega sistema.

Če pa ste državljan EU in živite v ZK, lahko vi in vaša družina vložite vlogo v okviru sheme EU za pridobitev statusa, če seveda tega še nimate urejenega, da boste lahko v ZK še naprej živeli po 30. juniju 2021. Rok za vložitev vloge je 30. junij 2021.

Okvir točkovnega sistema priseljevanja

Vlogo za življenje v ZK boste lahko vložili prek gov.uk. Pri vlogi boste morali dokazati, da izpolnjujete ustrezna merila in dosegate število točk, ki je potrebno za vizum, za katerega ste zaprosili.

Različni postopki za izdajo vizumov so se začeli v tem letu in se bodo nadaljevali leta 2021. Na gov.uk so na voljo natančna navodila.

Večina oseb lahko vlogo, vključno s preverjanjem identitete, vloži prek aplikacije za mobilne telefone. Nekateri vlagatelji pa morajo obiskati center za izdajo vizumov. Vse pa je odvisno od vrste postopka za izdajo in od tega, ali imajo biometrični potni list oziroma ne morejo uporabiti aplikacije.

Za vlogo je treba plačati pristojbino, če v ZK prihajate za več kot šest mesecev, pa morate plačati tudi priseljenski zdravstveni dodatek, kar vam bo omogočilo dostop do nacionalne zdravstvene službe ZK (National Health Service – NHS).

Delo v Združenem kraljestvu od januarja 2021

Vizum za kvalificirane delavce

Sistem priseljevanja na podlagi točk bo vključeval vizumsko pot za kvalificirane delavce. Če želite biti upravičeni do tega vizuma, morate dokazati:

  • da imate ponudbo za zaposlitev od sponzorja, ki je odobren s strani ministrstva za notranje zadeve, na ustrezni ravni usposobljenosti,
  • da boste od sponzorja prejemali ustrezno minimalno plačo (običajno 26.500 GBP ali običajni znesek za določeno delovno mesto, kar je višje),
  • da obvladate angleščino na srednji ravni B1 (po skupnem evropskem referenčnem okviru za jezike).

Kvalificirano delo: vizum za zdravstvo in nego

Če opravljate upravičen zdravstveni poklic in imate ponudbo za delo od NHS, sektorja socialne nege ali delodajalcev in organizacij, ki zagotavljajo storitve NHS, govorite angleško in izpolnjujete pogoje postopka za kvalificirane delavce, lahko vložite vlogo za vizum za zdravstvo in nego, na podlagi katerega lahko skupaj z družino pridete v ZK.

Pri tem bo zagotovljen hitrejši postopek, nižja pristojbina za vlogo in specializirana podpora v postopku vložitve vloge. Če ste upravičeni do vložitve vloge za izdajo vizuma za zdravstvo in nego, boste prav tako izvzeti iz plačila priseljenskega zdravstvenega dodatka. Nujni delavci v sektorju zdravstva in socialne nege, ki niso upravičeni do vložitve vloge za vizum za zdravstvo in nego, bodo morali plačati priseljenski zdravstveni dodatek, ki jim bo v prihodnosti morda povrnjen v okviru programa povračil.

Globalni talenti

Vizum za globalne talente najvišje usposobljenim posameznikom omogoča prihod v ZK brez ponudbe za delo. Ta vizum je namenjen priznanim globalnim vodilnim posameznikom in vodilnim na področju prihodnosti naravoslovja, družbenih ved, inženirstva, umetnosti (vključno s filmom, modnim oblikovanjem in arhitekturo) ter digitalne tehnologije, pri čemer ti posamezniki s svojimi edinstvenimi veščinami obogatijo znanje, gospodarstvo in družbo ZK.

Vrhunski znanstveniki in raziskovalci lahko izkoristijo hitrejši postopek odobritve v okviru hitrega programa STEM.

Alternativni postopki za pridobitev vizuma in specializirani poklici

Za delo v ZK so na voljo tudi številni drugi postopki za pridobitev vizuma, na primer vizumi za zagonska podjetja in inovatorje. Obstajajo tudi postopki za pridobitev vizuma za druge specializirane poklice, vključno z duhovniki, športniki in ustvarjalci.

Rok za vložitev vloge je 30. junij 2021.
Rok za vložitev vloge je 30. junij 2021.
Vir slike: Pixabay

Študentski vizum

Za študij v ZK na podlagi študentskega vizuma boste morali izpolniti določene pogoje. Dokazati boste morali, da:

  • vam je bilo ponujeno mesto v študijskem programu sponzorja študentov, odobreno s strani ministrstva za notranje zadeve,
  • govorite, berete, pišete in razumete angleško,
  • imate dovolj denarja za financiranje svojega življenja in plačilo študija,
  • dejansko nameravate študirati v ZK.

Na voljo bo tudi poseben študentski otroški vizum za šolarje, stare od štiri od 17 let, ki se želijo šolati na zasebni šoli.

Vizum za diplomante

Če v ZK uspešno pridobite diplomo na dodiplomski ali višji stopnji, boste lahko vložili vlogo za pridobitev vizuma za diplomante, na podlagi katerega lahko v državi ostanete in delate ali iščete zaposlitev največ dve leti (tri leta v primeru pridobljenega doktorata) po zaključku študija.

Program vizumov za diplomante boste lahko pridobili šele poleti 2021, če ste mednarodni študent, ki se sponzorira s sponzorji študentov, odobrenih s strani ministrstva za notranje zadeve, ki so v preteklosti izpolnjevali zahteve Vlade ZK glede priseljevanja.

Čeprav je epidemija globoko posegla tudi v delo uradnikov, pa so roki glede ZK zelo jasno določeni. Preverite, v katero skupino spadate, in si pravi čas uredite dokumentacijo. Če že uradniki v ZK delajo nemoteno, pa boste malo več težav imeli v Sloveniji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice