Skip to content

Kako električni avtomobili delujejo?

Če želite razumeti, kako delujejo električni avtomobili ali kakšna je razlika med hibridnimi in povsem električnimi avtomobili, je ta prispevek vsekakor za vas.

Preberite tudi:

Leteči avtomobili postajajo nova realnost

Tesla z baterijo naslednje generacije že za 25.000 dolarjev, pravi Elon Musk

Katere vrste avtomobilov na električni pogon imamo?

Poznamo nekaj različnih vrst električnih vozil. Nekateri delujejo zgolj na elektriko – električni avtomobili. Spet druge lahko poganjate tudi na bencin ali dizelsko gorivo – hibridni električni avtomobili.

Vtični električni avtomobili – ti avtomobili delujejo izključno na elektriko in dobijo vso svojo moč, ko so priključeni na polnjenje. Za pogon ne potrebujejo bencina ali dizelskega goriva, zato ne povzročajo emisij kot običajni avtomobili.

Vtični hibridi – Ti imajo večinoma električni pogon, imajo pa tudi tradicionalni motor na gorivo, tako da lahko uporabljate tudi bencin ali dizelsko gorivo. Če vam zmanjka elektrike, bo avto prešel na gorivo. Ko bo porabljal gorivo, bo ta avtomobil oddajal emisije, ko pa bo za pogon uporabljal elektriko, pa ne. Vtične hibride lahko priključite na vir električne energije, da si napolnite baterijo.

Električni avtomobili lahko imajo izključno električni pogon.
Električni avtomobili lahko imajo izključno električni pogon.
Vir slike: Free Photos, Pixabay

Hibridno-električni avtomobili – delujejo predvsem na gorivo, kot sta bencin ali dizelsko gorivo, imajo pa tudi električno baterijo, ki se napolni z regenerativnim zaviranjem. Ti hibridno-električni avtomobili vam omogočajo, da s pritiskom na gumb preklopite med uporabo motorja na gorivo in načinom, ki uporablja električni pogon. Teh avtomobilov ni mogoče priključiti na vir električne energije.

Katere notranje dele imajo električni avtomobili?

Električni avtomobili imajo 90% manj gibljivih delov kot avtomobili, ki imajo motor z notranjim izgorevanjem. Deli, ki vodijo električna vozila vključujejo električni motor, ki zagotavlja moč vrtenja koles. Ta je lahko enosmerni ali izmenični, vendar so pogostejši motorji z izmeničnim tokom. Električni avtomobili imajo tudi pretvornik, ki pretvori električni tok v obliki enosmernega v izmenični tok.

Prav tako imajo električni avtomobili enostopenjski menjalnik, ki moč iz motorja pošilja na kolesa. Med dele električnih vozil sodijo tudi baterije, ki shranjujejo električno energijo, potrebno za električni pogon vozila. Večji kot je kW baterije, večji je doseg vozila. Na koncu ne smemo pozabiti na izhod za polnjenje baterije, kamor priključite vtičnico ali polnilno mesto za električna vozila.

Kakšno zmogljivost in kWh imajo električni avtomobili?

Kilovati (kW) so enota moči (koliko energije naprava potrebuje za delovanje). Kilovatna ura (kWh) je enota energije (kaže, koliko energije je bilo porabljene), npr. žarnica s 100 vati vsako uro porabi 0,1 kilovata. V povprečju eno gospodinjstvo letno porabi 3.100 kWh energije. Električni avtomobil pa v povprečju letno porabi 2000 kWh energije.

Pri zaviranju v tradicionalnem avtomobilu se povzročena kinetična energija običajno izgubi. Vendar pa imajo električni avtomobili sistem, ki nastalo energijo zaviranja pretvori in shrani v obliki toplotne energije iz zavornih ploščic in toplotnega trenja pnevmatik ter jo ponovno uporabi za pogon avtomobila. Temu rečemo regenerativno zaviranje.

Kako deluje električni pogon?

Električni avtomobili delujejo tako, da se priključijo na polnilno mesto in odvzamejo električno energijo iz omrežja. Elektriko shranijo v akumulatorske baterije, ki poganjajo elektromotor, ki obrača kolesa. Električni avtomobili pospešujejo hitreje kot vozila s tradicionalnimi motorji na gorivo, zato tudi dajejo občutek lahkotnosti.

Kakšen doseg imajo električni avtomobili?

Kako daleč lahko potujete s polnim polnjenjem je odvisno od vozila. Vsak model ima drugačen doseg, velikost baterije in učinkovitost. Popoln električni avtomobil za vas bo tisti, ki ga boste lahko uporabljali za običajna potovanja, ne da bi se morali na polovici ustaviti in polniti.

Električni avtomobili imajo različne hitrosti polnjenja.
Električni avtomobili imajo različne hitrosti polnjenja.
Vir slike: geralt, Pixabay

Kako dolgo se električni avtomobili polnijo?

Vozilo na električni pogon lahko napolnite tako, da ga priključite na javno polnilno postajo ali na domačo polnilno enoto. Toda, če želite dobiti najboljšo ponudbo za polnjenje doma, je pomembno, da dobite pravo tarifo za električno energijo EV, tako da boste lahko porabili manj denarja in prihranili več na svojem računu. Električno vozilo lahko napolnite tako, da ga priključite v vtičnico ali pa v polnilno enoto. Obstajajo štiri hitrosti polnjenja in sicer:

Počasno polnjenje, ki je primerno za manjša električna vozila. Polnjenje z izmeničnim (AC) tokom preko eno- ali trifaznih vtičnic, ki so podobne hišnim vtičnicam. Pri tem polnjenju je najvišji tok (3 x) 16 A, z maksimalno močjo polnjenja 3,7 kW (11 kW pri trifaznem napajanju). Usmernik, ki pretvarja izmenično napetost v enosmerno, je vgrajen v vozilu. Pri tovrstnem polnjenju se bodo električni avtomobili napolnili v 11 do 12 urah.

Nato imamo počasno polnjenje, ki je primerno tudi za večja električna vozila.

Tukaj je polnjenje z izmeničnim (AC) tokom preko eno- ali trifaznih vtičnic, prav tako podobnim hišnim vtičnicam. Najvišji tok (3 x) 32 A, z maksimalno močjo polnjenja 7,4 kW (22 kW pri trifaznem napajanju). Usmernik, ki pretvarja izmenično napetost v enosmerno, je vgrajen v vozilu. Čas polnjenja je 3 do 8 ur.

Na voljo je tudi srednje hitro polnjenje, ki je polnjenje z izmeničnim (AC) tokom preko posebnih eno- ali trifaznih vtičnic (najvišji tok 32 A). Pri polnjenju sta polnilna postaja in električno vozilo povezana s krmilnim vodom, ki omogoča krmiljenje moči polnjenja. Maksimalna moč polnjenja je lahko 7,4 kW (22 kW pri trifaznem napajanju). Usmernik, ki pretvarja izmenično napetost v enosmerno, je vgrajen v vozilu. Ta način se večinoma uporablja za polnjenje baterijskih električnih vozil na javnih polnilnih mestih.

Hitro polnjenje je polnjenje z enosmernim (DC) tokom preko posebnih vtičnic (najvišji tok 400 A, napetost do 250 V, tipična moč polnjenja med 20 kW in 150 kW). Polnilna postaja in električno vozilo sta tudi pri tem polnjenju povezana s krmilnim vodom, ki omogoča krmiljenje moči. Usmernik je v polnilni postaji, moči polnjenja pa so visoke, zato so polnilne postaje za polnjenje v DC načinu tudi večje in bolj primerne za vzpostavitev večje polnilne infrastrukture. Čas polnjenja se skrajša na 10 do 20 minut za približno 50% napolnjeno baterijo.

Bodite pozorni tudi na spreminjajoče se sezone. Vreme vpliva na to, koliko energije porabijo električni avtomobili. Tako imajo običajno poleti električni avtomobili večji domet in pozimi se domet zmanjša.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice