Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Kot je že običaj ob petkih, vam bomo ponovno postregli z zanimivimi zgodbami izpred natanko 100 let. Tokrat boste lahko brali o tem, kako so potekale volitve in kako so se ubranili pred volilnimi prevarami. Izvedeli boste tudi za nekaj besed, ki se nam danes zdijo samoumevne, takrat pa so se nad njimi skorajda zgražali.

Mogoče ste spregledali pretekle objave:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Matica, rebrače in gnjat?

V Slovencu so objavili obsežen in zanimiv članek o pozabljenih slovenskih besedah. Govora je bilo o tem, da je slovenski jezik povzel ogromno izrazov iz nemškega, nemški pa prav tako veliko izrazov iz našega jezika, s to razliko, da so Nemci naše besede tako obrnili, da se jih ne da več prepoznati.

Ena izmed besed, za katero bi lahko rekli da je med najstarejšimi pozabljenimi besedami, je »matica«, kar pomeni kompas. V starih slovanskih spisih so namreč opazili, da se je kompas pojavljal že v času Aleksandra Velikega, pod besedo »matica«. Ruska mornarica iz tistega časa je izraz ohranila, saj so kompas poimenovali »matka« oziroma »matica«.

V naslednjem odstavku se je avtor spraševal, zakaj nekatere slovenske revije omenjajo da nekdo prodaja »žaluzije«, če pa smo imeli za to slovensko besedo »rebrače«. Danes, 100 let kasneje, bi verjetno tega istega avtorja kar glava bolela, če bi v Googlov iskalnik vpisal besedo »rebrače« in našel samo morske živali s tem imenom.

Prav tako se je spraševal zakaj se je v mestnih krogih pojavil izraz »šunka«, povzeta iz nemščine, če pa smo imeli za to slovensko besedo »gnjat«.

Zanimiv izraz je »melj« oziroma »melja«, ki pomeni moko. V članku je navedeno, da je bilo strogo prepovedano v šolah uporabljati ta izraz, saj so ga učitelji smatrali za nemško tujko, preneseno iz nemške besede »Mehl«. Malo raziskovanja pa je pokazalo, da je tukaj stvar ravno obratna. Nemški »Mehl« je povzet iz slovenskega »melj«, saj Slovenci poleg te besede uporabljajo tudi glagol »meljem«, Rusi pa samostalnik »mjelnica«, ki pomeni mlin. Ta dejstva nam povedo, da je ta beseda slovanskega izvora.

Spodletel državni udar na Madžarskem

Madžarski časopisi so poročali, da so na Madžarskem prijeli 14 ljudi, ki so v prihajajočih dneh imeli v načrtu celovit državni udar. Pripravljeno so imeli že vse, tudi seznam bodočih ministrov.

Tudi 100 let nazaj so bili protesti del vsakdana.
Tudi 100 let nazaj so bili protesti del vsakdana.
Vir slike: Masina

Demonstracije v Madridu

V mestu Madrid so potekale demonstracije žensk in otrok zaradi vedno dražjih osnovnih živil. Oropali so vozove z blagom, stražarji pa so demonstrante razgnali in vzpostavili red. V mestu so še naprej ostali v vojaški pripravljenosti.

Posledice Rapalske pogodbe

Takoj po sklepu Rapalske pogodbe, s katero je del slovenskega ozemlja, Istre in Dalmacije pripadal Italiji, so v stanovanje župnika na Malem Lošinju vdrli vojaki in karabinjerji ter mu izročili dekret, s katerim je bil izgnan iz Lošinja na otok Krk. Oditi je moral v roku pol ure od prejetega obvestila.

Iz Martinščice na otoku Cres so prav tako izgnali župnika z dekretom, odvedli pa so ga v vojaškem spremstvu. Martinščica je tako ostala brez šole in brez duhovnika.

Govorice o goljufija na prihajajočih volitvah

V tistih časih so se bližale volitve za ustavodajno skupščino, takratno »Ministrstvo za notranje stvari« pa je prejelo več poročil, da se med ljudmi podajajo volilne kroglice, ki so bile lahko pridobljene samo na ilegalen način. Volitve so potekale tako, da je vsak volilni upravičenec dobil kroglico, ki jo odloži v skrinjico stranke, ki jo želi voliti. Z dodatnimi kroglicami bi tako lahko ena oseba podala več glasov.

Včasih so volili s kroglicami. Tudi goljufati se je dalo.
Včasih so volili s kroglicami. Tudi goljufati se je dalo.
Vir slike: Dnevnik

V nadaljevanju pa so pojasnili, da je goljufanje na volitvah na omenjeni način skoraj nemogoče. Navodila so bila naslednja: »Kajti po členu 57 in 63 volivnega reda za ustavotvorno skupščino se mora volivni odbor na dan volitev pred začetkom glasovanja prepričati, ali so glasovalne skrinjice in zabojčki s kroglicami, kakor tudi vse drugo v volivnem lokalu v redu. Nadalje mora predsednik volivnega odbora izročiti vsakemu volivcu, preden ta prične glasovati, eno kroglico in pri tem ugotoviti, ali ima volivec samo to krogljico v roki. Ko volivec prejme krogljico, jo dene v desno roko, zapre roko in gre s tako zaprto roko od skrinjice do skrinjice po vrsti, vtakne v vsako skrinjico roko, krogljico pa pri tem spusti v ono skrinjico, na kateri ja prilepljena kandidatna lista, za katero hoče glasovati. Ko potegne roko iz poslednje skrinjice, jo mora vpričo vseli odpreti, tako da lahko vidi vsakdo, da nima več kroglice v njej in da je glasoval. Ves čas, dokler volivec glasuje, morajo predsednik in člani volivnega odbora paziti na to, da volivec ne dene kroglice v drugo roko in da je ne odnese s seboj.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice