Naprej na vsebino

SLS poziva k podpisu peticije za preprečevanje korupcije pri nabavah v zdravstvu

Slovenci se zelo radi pohvalimo, da je v Sloveniji zdravstvo dobro urejeno, da smo lahko srečni, da nimamo ameriške ureditve, da je pri nas vse brezplačno. Sočasno pa še uspemo navreči, da imamo dolge čakalne vrste in da lahko do zdravnika prideš le prek dobrih vez in poznanstev.

Covid je problematiko v zdravstvu še temeljiteje razgalil. Še februarja smo se pritoževali, kako si državljani ne morejo izbrati niti osebnega zdravnika, ker je le-teh bistveno premalo. Mnogi so v preteklih letih množično dajali odpoved, ker naj bi bila situacija v zdravstvu nevzdržna.

Že dolgo smo poslušali o tem, da je premalo medicinskih sester, za kar naj bi bila kriva izobraževalni sistem in prenizke plače. Čakalne vrste za specialiste so bile ponekod neverjetne in v nasprotju z vsemi pravili. Seveda, če si bil samoplačnik, si prišel takoj na vrsto. A tu ne gre valiti krivde na zdravnike, ampak na ministrstvo in leta slabega vodenja le-tega.

Denar se je porabljal za krajšanje čakalnih vrst, kar pa je bila vreča brez dna. Velik del denarja, ki bi lahko pripomogel k temu, da bi se situacija izboljšala, pa je šel za bizarna javna naročila, ki so v večini pisana le za določen lobi.

Kot že omenjeno, je epidemija problematiko slovenskega zdravstva razgalila do konca. A v ozadju vseh problemov so javna naročila, za katera gre abnormna vsota denarja, ki bi ob gospodarnem ravnanju lahko rešila vse težave zdravstva.

Da je z javnimi naročili nekaj zelo narobe, že leta opozarja dr. Blaž Mrevlje, ki je nedavno tudi zapisal: »Slovenska politika se je v 30 letih, razen nekaj svetlih izjem, zaradi negativne selekcije, ki jo je vodila, koordinirala in za svoje psihopatske in kriminalne namene organizirala globoka država, ki gnije nekje v grmovju, že skoraj dotaknila dna.«

Blaž Mrevlje je priznani kardiolog in specialist interne medicine, ki dela in živi v tujini. Znan je po tem, da svoje mnenje izrazi direktno, brez dlake na jeziku. Redno komentira politično situacijo v Sloveniji. Širši javnosti je postal znan, ko je stopil na prste dobaviteljski mafiji v zdravstvu.

Dr. Mrevlje in dr. Noč sta namreč dosegla znižanje cene žilnih opornic, s čimer je samo UKC Ljubljana prihranil več kot 2,5 milijona evrov letno. V vseh bolnišnicah, ki dotične opornice uporabljajo, pa še dodaten milijon letno od leta 2014. Skupaj je bilo tako privarčevano samo pri enem medicinskem artiklu vsaj 20 milijonov evrov.

A to je le kaplja v morje v primerjavi z denarjem, ki ga po Mrevljetovih besedah »zdravniško-dobaviteljska mafija pokrade in končajo v jadrnicah, vilah in na švicarskih računih«.

Mrevlje meni, da se v celotnem zdravstvenem sistemu v Republiki Sloveniji skozi prirejene javne razpise za umetno vzdrževanje previsokih cen na vseh področjih v zdravstvu, ki jih lahko strnemo v pet kategorij – zdravila, pripomočki, naprave, potrošni material in storitve –, glede na referenčne cene v EU porabi, beri negospodarno potroši ali, konkretno, pokrade, najmanj 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja letno.

Kar je polovica tega, kar je v šestih letih želela vlada nameniti za Slovensko vojsko in naletela na veliko nasprotovanje. To pa je Mrevljeta spodbudilo, da se je ponovno oglasil in opozoril na dolgo pereč problem, ki je vedno znova spregledan. Dodatna pikica na i pa je bila odločitev ministra Gantarja, da Tino Bregant zamenja s strankarskim kolegom, taistim, ki je v UKC Ljubljana zadolžen za javna naročila, ki so po mnenju Mrevljeta srčika problema izginjanja denarja.

Na Mrevljetove pozive, naj se vendarle nekaj stori na tem področju, saj se letno v teh javnih nabavah izgubi vsaj 400 milijonov davkoplačevalskega denarja, se je odzvala SLS in svoj prvi korak proti korupciji v zdravstvu začela s peticijo – »Peticija: poziv vladi in opoziciji, da ustavita 400 milijonov evrov preplačil pri nabavah v zdravstvu!«

V peticiji poziva vlado, opozicijo, medije, tožilstvo in policijo, da ustavijo vsakoletno več stomilijonsko oškodovanje davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu. Pozivajo jih, naj s svojimi dejanji pomagajo, da se brezobzirna kraja, ki povzroča nepotrebno trpljenje in prehitre smrti sodržavljanov, enkrat za vselej konča.

SLS meni, da odgovorni za nabave v zdravstvu s svojimi dejanji ne dajejo upanja, da se bo situacija kdaj uredila. Zato državljane in državljanke prosijo, da s svojim glasom pri peticiji pomagajo ustvariti medijski pritisk, ki bo prisilil politiko k ukrepanju, ter dodajajo: »Nikoli se ne bo končala kraja, ki jo številni dobavitelji ob pomoči globoke države izvajajo v našem zdravstvu že desetletja, če ne bo pritisk javnosti tako močan, da bo slovenska politika – tako pozicija, kot opozicija – spoznala, da je temu treba narediti konec.«

Če delite njihovo mnenje, lahko peticijo podpišete na tej povezavi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice