Skip to content

Brezplačno preizkusite hitrost Wi-Fi ali interneta

Večina internetnih povezav še vedno upravlja DSL (digitalna naročniška linija). Te širokopasovne povezave uporabljajo obstoječe bakrene telefonske linije. Dostop preko kabla ali satelita pa je še vedno v manjšini.

Sodobni globalni razvojni trendi pred nas postavljajo izziv razvoja družbe znanja, ki temelji na vsesplošni uporabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) na vseh področjih družbenega življenja. Pri tem sta ključnega pomena razvoj elektronskih komunikacijskih storitev in zmogljiva omrežna infrastruktura elektronskih komunikacij, ki omogoča neoviran dostop do njih.

Preberite tudi:

Kako digitalizacija vpliva na razvoj tehnologij in s tem na gospodarsko rast?

Kvantni internet: globalna mreža je že postavljena

Internet je konec prejšnjega in v začetku tega stoletja prodrl praktično v vse dejavnosti in funkcije človekovega življenja. Z omogočanjem enostavnega dostopa do raznovrstnih vsebin in storitev v temeljih spreminja način delovanja sodobne družbe. Infrastruktura elektronskih komunikacij, ki omogoča širokopasovni dostop do interneta, je ključna za njegovo delovanje in uporabo ter kot taka postaja življenjskega pomena, kot so danes že vodovodna, električna ali prometna infrastruktura.

Širokopasovni dostop do interneta prinaša pozitivne družbeno-ekonomske učinke za državo in državljane. Na celotnem ozemlju države omogoča enakomeren razvoj, zmanjšuje digitalno ločnico in povečuje vključenost vsakega posameznika v sodobne družbene tokove. Odpira mu nove priložnosti tako na poslovnem kot tudi v zasebnem in javnem življenju: učenje, zaposlitev, dostop do javnih informacij in storitev, dostop do raznih vsebin in socialnih omrežij povečanje produktivnosti, oblikovanje inovativnih poslovnih modelov, izdelkov in storitev, učinkovitejšo komunikacijo ipd.

Kako hiter je vaš internet.
Kako hiter je vaš internet.
Vir slike: Lorenzo Cafaro, Pixabay

Širokopasovna infrastruktura za dostop do interneta je tako eden ključnih dejavnikov gospodarskega in družbenega razvoja. Zato je njena gradnja v močnem javnem interesu. Evropski strateški dokumenti poudarjajo, da Evropa potrebuje hiter in ultrahiter širokopasoven dostop do interneta po konkurenčnih cenah. Strategija Evropa 2020 poudarja pomen uvedbe širokopasovnih povezav za spodbujanje družbene vključenosti in konkurenčnosti v EU. Eden ključnih je tudi »hitri in ultrahitri dostop do interneta«.

Gospodarstvo prihodnosti bo tako gospodarstvo znanja, ki bo temeljilo na ultrahitrih omrežjih. EU si je zato do leta 2020 zadala dva pomembna cilja: omogočiti vsem prebivalcem dostop do širokopasovne povezave hitrosti nad 30 Mb/s in da je vsaj polovica gospodinjstev naročena na internetne povezave hitrosti nad 100 Mb/s

Hitri internet – pogosto samo na papirju

V prihodnje se bo vse pogosteje poskušalo razširiti razvoj širokopasovnega interneta prek optičnih vlaken. Prenos podatkov prek optičnega kabla velja za neobčutljiv za elektromagnetne motnje in je primeren za hiter prenos velikih količin podatkov. Internet prek optičnega kabla trenutno na voljo tudi zasebnim končnim uporabnikom, a le na nekaj mestih. To naj bi se v prihodnjih letih spremenilo.

WLAN je kratica za »brezžično lokalno omrežje« in omogoča brezžični dostop do interneta prek radijskega prenosa v hiši. Računalnik potrebuje kartico WLAN za dostop do interneta prek omrežja WLAN. V nasprotnem primeru so številne naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni in tiskalniki, neposredno združljive z omrežjem WLAN. Če želite povečati obseg domačih Wi-Fi omrežij, se za to pogosto uporabljajo brezžični repetitorji.

Preizkusite hitrost Wi-Fi

Če želite preskusiti hitrost Wi-Fi, imate več možnosti. Najlažji način je seveda neposredno preko spletnih meril, na primer preko strani http://www.speedtest.net/. Obstaja pa tudi različna programska oprema za osebni računalnik, s katero je mogoče hitro izmeriti hitrost internetne povezave.

Brezplačna orodja, SiSoft Sandra na Windows ali WiFiSpy za iMac, prikazujejo trenutno povezavo z usmerjevalnikom. Uporabite lahko tudi aplikacije za mobilne naprave – na primer, za iOS ali Android – za merjenje. Vendar ne pozabite: V vseh testih se lahko natančnost nekoliko razlikuje. Zato je treba preskus opraviti večkrat v različnih časih dneva in nato izračunati povprečno hitrost.

Internet je konec prejšnjega in v začetku tega stoletja prodrl praktično v vse dejavnosti in funkcije človekovega življenja.
Internet je konec prejšnjega in v začetku tega stoletja prodrl praktično v vse dejavnosti in funkcije človekovega življenja.
Vir slike: F.Muhammad, Pixabay

Kaj morate upoštevati pri merjenju

Zaprite vse odprte programe za čas trajanja meritve in v tem času ne izvajajte nobenih nadaljnjih prenosov. Protivirusni programi in druga varnostna programska oprema lahko upočasnijo preskus hitrosti, zato jih med trajanjem testa onemogočite. V samem testu se majhni in veliki podatkovni paketi prenesejo v računalnik prek omrežja WLAN. Na podlagi hitrosti prenosa in prenosa do usmerjevalnika se lahko izračuna hitrost WLAN.

V primeru WLAN povezav v hiši je prenosna hitrost pogosto nižja od teoretičnega standarda WLAN.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice