Skip to content

Kako digitalizacija vpliva na razvoj tehnologij in s tem na gospodarsko rast?

Digitalizacija ali razvoj digitalnih inovacij je poleg poslovnih inovacij eden najpomembnejših poslovnih trendov za prihodnost gospodarstva. Podjetja morajo razviti digitalne strategije in se osredotočiti na to, kateri so ključni dejavniki uspeha digitalne preobrazbe.

V zadnjih letih so se različne digitalne tehnologije (mobilni internet, umetna inteligenca, itd.) hitro razvijale in prešle iz strokovne aplikacije v vsakdanje življenje ljudi. Tako kot sta inovacija parnega stroja in širjenje električne energije spremenila družbo, je tudi digitalizacija spremenila gospodarstvo in družbo.

Mogoče vas bo še zanimalo:

Digitalizirano gospodarstvo: Zdaj je pravi čas za sproščanje tehnologije

Ali je digitalizacija v učilnicah naših učencev smiselna?

Digitalizacija temelji na tehnologiji. Digitalne inovacije nastajajo na podlagi novih digitalnih tehnologij. To vodi do digitalizacije različnih hitrosti. Medtem ko na primer javna uprava še vedno pogosto sprejema le papirnate dokumente in dela z datotekami, se trgi spreminjajo veliko hitreje. Glasbena in medijska industrija sta bili prvi, ki sta izkusili učinke digitalizacije. Temu je sledila maloprodajna industrija. Praktično vse panoge so zdaj pod vplivom različnih področij digitalizacije in digitalne preobrazbe.

Digitalizacija določa prihodnost gospodarstva in družbe

Kakšen vpliv bo imela digitalizacija v prihodnosti? Digitalne spremembe so korenite spremembe v gospodarstvu in družbi, ki se dogajajo v zadnjih nekaj desetletjih. Začelo se je v zgodnjih devetdesetih s širjenjem interneta in pojavom internetnih storitev. Digitalizacijo je spodbujalo povečanje internetnih povezav ob koncu devetdesetih let in prvo vznemirjenje na prelomu tisočletja.

Nadalje je digitalizacijo spodbudil hitri internet in mobilni dostop do podatkov. V prihodnosti bo še hitrejši mobilni internet v kombinaciji s tehnologijami interneta stvari (mreža fizičnih predmetov, ki so vgrajeni za povezovanje in izmenjavo podatkov z drugimi napravami in sistemi prek interneta) in umetne inteligence omogočil aplikacije, kot je povečana uporaba robotike. Digitalizacija bo močno spremenila prihodnost gospodarstva.

Digitalizacija je ključna za gospodarski razvoj.
Digitalizacija je ključna za gospodarski razvoj.
Vir slike: geralt, Pixabay

Tako bo na primeri digitalizacija z novimi koncepti mobilnosti močno spremenila prihodnost avtomobilske industrije. Od avtonomne vožnje do obstoječih modelov skupne rabe in povsem novih konceptov, kot je najem električnih skuterjev, bo digitalizacija v prihodnosti omogočala nove modele uporabe.

Digitalizacija bo prav tako vpliva na prihodnost finančne industrije. Tehnologije, kot je blockchain, poleg aplikacij, o katerih se pogosto govori v tisku, omogočajo nove oblike financiranja in sodelovanja podjetij, kot je na primer virtualna valuta Bitcoin. Danes so na primer naložbe podjetij omogočene s tako imenovanimi ICO (Initial Coin Offerings) ali STO (Security Token Offerings). Te oblike so možne samo z digitalnimi tehnologijami, ki se bodo širile tudi v prihodnje.

Digitalizacija spreminja tudi prihodnost tradicionalnih poklicev. V prihodnosti bodo zdravniki vedno bolj podprti z aplikacijami e-zdravja, zlasti pri diagnostiki. Storitve v pravnem sektorju (danes jih v glavnem opravljajo odvetniki) bodo dopolnjene ali nadomeščene z digitalnimi storitvami.

V prihodnosti bo digitalizacija ustvarila nove izzive za šole in izobraževanje, usposabljanje in nadaljnje izobraževanje, javno upravo in združenja. Odgovornost industrije, združenj in politike je, da pripravi družbo na spremembe, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti od digitalizacije.

Digitalizacija in njen vpliv na podjetja

Digitalizacija vpliva na podjetja vseh velikosti. Po eni strani morajo podjetja digitalizirati svoje notranje procese in postopke, po drugi strani pa morajo razviti nove storitve in digitalne poslovne modele. Pri digitalizaciji je izziv za podjetja prepoznavanje novih potreb strank zaradi vse večjega sprejemanja digitalnih storitev in aplikacij.

Zaradi digitalizacije morajo podjetja svoja prizadevanja usmeriti v razvoj digitalnih inovacij, da bodo uspešna pri digitalnih spremembah. Tipična področja delovanja vključujejo vzpostavitev kulture inovacij, ki spodbuja razvoj digitalnih procesov in postopkov ter omogoča razvoj digitalnih storitev in digitalnih poslovnih modelov. Podjetja morajo prav tako razviti strategije digitalnih inovacij oziroma narediti načrt, kako bodo ravnali z digitalizacijo. Zagotoviti morajo tudi usposabljanje zaposlenih, da se pripravijo na izzive digitalne dobe in jim s tem omogočiti sodelovanje v digitalnih spremembah.

Digitalizacija je podjetja prisilila v uskladitev trženjskih in prodajnih dejavnosti podjetja z digitalnim razvojem. Podjetja se morajo spoprijeti s vprašanji kot so: kako želimo jutri doseči svoje stranke? Kakšno vlogo imajo trendi, kot sta vsebinsko trženje in avtomatizacija prodaje? Kako ravnati z vedno bolj individualnimi potrebami naših strank?

Digitalizacija vpliva na finančno industrijo.
Digitalizacija vpliva na finančno industrijo.
Vir slike: Quince Creative, Pixabay

Podjetja se morajo osredotočiti tudi na razvoj digitalnih postopkov in procesov. To zajema poslavljanje od papirnatih datotek z uvajanjem digitalnih procesov in postopkov. Digitalizacija omogoča tudi obravnavanje podatkov, ki nastanejo znotraj podjetja, v povezavi z dejavnostmi podjetja ali s strankami. Iz pridobljenih podatkov je nato mogoče razviti nove storitvene in poslovne modele.

Digitalizacija postavlja podjetja pred izziv trajnega spreminjanja in prilagajanja. Stranke so danes že veliko bolje obveščene kot v časih, ko se je internet šele širil. Nove tehnologije, kot sta umetna inteligenca in blockchain tehnologija, bodo še naprej korenito spreminjale poslovne modele in podjetja do leta 2040. Znotraj podjetja je mogoče ustanavljati in upravljati različne inovacijske mreže, ki sistematično pospešujejo digitalizacijo znotraj podjetja.

Digitalizacija je neizbežna

Digitalizacija lahko spodbudi dramatične gospodarske, družbene in politične izboljšave. Dokazov o tem je veliko. V vodovodne sisteme so nameščeni senzorji, ki zmanjšujejo uhajanje, prihranijo vodo in denar. Prav tako zdravstvene organizacije nosečnicam pošiljajo besedilna sporočila z nasveti glede prenatalne oskrbe in tako ustvarijo bolj zdravo novo generacijo, še preden se rodi. Flote dostavnih tovornjakov uporabljajo naprave GPS za iskanje krajših poti in tako zmanjšajo emisije toplogrednih plinov. Dokler pa učinek ni količinsko opredeljen, nihče ne ve, koliko poudariti digitalizacijo ali kako se njen vpliv primerja z vplivom drugih dejavnikov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice